γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Τα τελευταία 24ωρα δεχθήκαμε δεκάδες τηλεφωνήματα από τη Θάσο σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν για την προστασία του νησιού από την διάδοση του κορωνοϊού. 

 

Δεν παίρνουν ντόπιους υπαλλήλους

 

Κατά την επαλήθευση που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι οι καταγγελίες ευσταθούν αφού σε καθημερινή βάση μπαίνουν -και στη συνέχεια βγαίνουν από το νησί- δεκάδες άτομα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι αλλά εργάζονται σε διάφορες επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους και αλλοδαποί, κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά και Έλληνες πολίτες από τις περιοχές Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης κ.α. 

 

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν λατομεία στη Θάσο, τα οποία φαίνεται ότι συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά παρά την παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού. Το οξύμωρο είναι ότι δεν επιλέγουν προσωπικό -το οποίο υπάρχει και «περισσεύει»- μέσα από το νησί αλλά επιλέγουν υπαλλήλους από την Ξάνθη, τη Ροδόπη ή τη Βουλγαρία. 

 

Ιχνηλάτηση μηδέν

 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που λάβαμε, αυτή την περίοδο απασχολούνται πολλοί μόνιμοι κάτοικοι φτωχών ορεινών χωριών της Θράκης στις λατομικές επιχειρήσεις, άνθρωποι που κατά κανόνα τον χειμώνα εργάζονται στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν επιστρέψει και τώρα βρίσκουν μεροκάματο στη Θάσο. 

 

Πρόκειται για εργαζόμενους που κάνουν χρήση της εξαίρεσης που προβλέπεται στον σχετικό περιορισμό, μπαινοβγαίνοντας στο νησί με βεβαίωση εργοδότη. Για τους ανθρώπους αυτούς που μπαίνουν στη Θάσο αλλά υπάρχει ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό, δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος! 

 

Δημόσια καταγγελία για το θέμα έκανε η δημοτική παράταξη του Νίκου Χρυσάφη που πρόσκειται στο ΚΚΕ (ΔΕΙΤΕ σχετικά ΕΔΩ) αλλά και το Συνδικάτο Ναυτεργατών (ΔΕΙΤΕ σχετικά ΕΔΩ) οι οποίοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους μη μόνιμους κατοίκους που μετακινούνται κάθε μέρα προς τη Θάσο χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης

 

Και σαφώς δεν περιορίζεται το φαινόμενο στα λατομεία… 

 

 

Οι νόμοι και τα «παράθυρα» 

 

Σε επικοινωνία μας με τις λιμενικές αρχές, διαπιστώσαμε ότι αυτή τη στιγμή το προσωπικό τους καλείται να εφαρμόσει αντικρουόμενες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές λαμβάνουν υπόψιν τη μεταγενέστερη απόφαση, όπως συμβαίνει πάντα. Όμως ακόμη και στα ίδια τα νομοθετήματα, φαίνεται ότι η εξαίρεση είναι πιο ισχυρή από τον κανόνα απαγόρευσης μετακίνησης στο νησί. 

 

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 ανακοινώθηκε, και το Σάββατο 21 Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ, ο αποκλεισμός μετακίνησης προς τα νησιά και ο περιορισμός της μετακίνησης προς αυτά μόνο των μόνιμων κατοίκων. ΔΕΙΤΕ σχετικά ΕΔΩ

 

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επιτρέπεται η άπαξ μεταφορά κάποιου στο νησί του και όχι το «μπες-βγες».

 

Μια μέρα μετά, την Κυριακή 22 Μαρτίου ανακοινώθηκε ο γενικός αποκλεισμός κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020. ΔΕΙΤΕ σχετικά ΕΔΩ

 

Κι εκεί κάπου αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς ο γενικός αποκλεισμός συνοδεύεται από πολλά «παράθυρα». Κι ενώ έχει ήδη γίνει κατάχρηση των «παραθύρων» ως προς την ατομική γυμναστική ή τη βόλτα του σκύλου, φαίνεται ότι μια βασική εξαίρεση για την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία αφορά στους εργαζόμενους, έχει στην ουσία καταργήσει την απόφαση για προστασία των νησιών. 

 

Γιατί πρέπει ο Δήμος Θάσου να κινηθεί άμεσα

 

Οι εργαζόμενοι που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Θάσου και μπαίνουν καθημερινά στο νησί, έχουν βεβαίωση εργοδότη. Εικάζουμε ότι όλοι απασχολούνται νομίμως και ότι φέρουν την απαραίτητη βεβαίωση εργοδότη. 

 

Εδώ όμως έρχεται η ευθύνη των τοπικών αρχών, πρωτίστως του Δήμου Θάσου, να ζητήσει από την Πολιτεία όχι απλώς διευκρινίσεις αλλά επείγουσες αποφάσεις που θα θωρακίσουν -στην πράξη και όχι στη θεωρία- το νησί. Χρειάζονται δηλαδή ενέργειες τέτοιες που ίσως χρειαστεί να φέρουν το Δήμο Θάσου αντιμέτωπο με τα συμφέροντα λατομικών επιχειρήσεων

 

Προέχει όμως να μείνει το νησί προστατευμένο. 

Αν εκδηλωθούν κρούσματα κορωνοϊού, το σύστημα υγείας στο νησί θα καταρρεύσει πολύ πιο γρήγορα από το αντίστοιχο σύστημα στις πόλεις, και λόγω των αποστάσεων και λόγω του κατακερματισμού του πληθυσμού. 

 

Ας λάβουν μέτρα ΠΡΙΝ να είναι αργά. Ας τα λάβουν ΤΩΡΑ.