Ανακοινώσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα, από τους Ν. Χαρδαλιά, Κ. Πιερικάκη, Λ. Οικονόμου, B. Kοντοζαμάνη & Θ. Λιβάνιο έγιναν το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαρτίου. 

 

Ειδικότερα, 

 

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για μετάβαση από και προς την εργασία, προς γιατρό (μετά από τηλεφωνική επικοινωνία), σε τράπεζα, σε τελετή (υπό όρους), σωματική άσκηση, συνοδεία κατοικιδίου...

 

Για μετάβαση προς μόνιμο τόπο κατοικίας θα επιτρέπονται μέχρι 2 άτομα, οδηγός & συνεπιβάτης

 

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων βεβαιώνονται 2 τύποι εγγράφων: 

1. για μετάβαση για εργασία (με εργοδότη & ωράριο εργασίας) 

2. για άλλες περιπτώσεις & για κάθε μεμονωμένη κίνηση πολιτών

 

Η λειτουργία επιχειρήσεων & υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοιχτές συνεχίζεται κανονικά. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παραλύουν. 

Τα ΜΜΜ από αύριο λειτουργούν με περιορισμούς.

 

Δημιουργείται η ιστοσελίδα http://forma.gov.gr με τα έγγραφα που πρέπει να φέρουν οι μετακινούμενοι

 

1. Η φόρμα, ή 

2. ένα λευκό χαρτί που μπορεί να γραφεί η δήλωση ή 

3. η αποστολή ενός δωρεάν sms στο 13033, είναι οι τρεις τρόποι δηλώσεων για τις μετακινήσεις

 

Ν Χαρδαλιάς: Η πλατφόρμα για την απόκτηση των εγγράφων μετακίνησης θα είναι διαθέσιμη από αργά το βράδυ της Κυριακής 22 Μαρτίου. Αύριο Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στην εργασία τους με υπεύθυνη δήλωση και θα επιστρέψουν με την φόρμα υπογεγραμμένη από τον εργοδότη τους.

 

 

Λ. Οικονόμου: Τα μέτρα απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση. Οι ώρες και θα παραμείνουν κρίσιμες. Οι συνεπείς πολίτες που τηρούσαν τις οδηγίες, το μόνο που θα δουν να αλλάζει είναι ο εφοδιασμός με την βεβαίωση κυκλοφορίας.

 

Η ΕΛΑΣ έχει καταρτίσει ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για όλη την επικράτεια. Από αύριο, αυστηροί έλεγχοι. Θα υπάρχει πρόστιμο 150 ευρώ για τους παραβάτες + αυτόφωρο για τις ποινικές διατάξεις όταν παραβιάζονται. Από αύριο θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι στα διόδια & υποχρεωτική αναστροφή για τους παραβάτες. Στα μεγάλα αστικά κέντρα η επιτήρηση θα γίνεται και με drone από αέρως

 

 

Θ. Λιβάνιος: Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να εκτελούν τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο ηλεκτρονικά. Ειδική μέριμνα για άστεγους, τοξικοεξαρτημένους & Ρομά. Οι δήμοι να φροντίσουν ώστε κανένας άνθρωπος να μην βρίσκεται στο δρόμο.