γράφει ο
Το «πράσινο φως» για τρία -σε πρώτη φάση- νέα λατομεία στη Θάσο έδωσε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του τοπικού Δήμου, με ψήφους μόνο από την παράταξη του δημάρχου Κυριακίδη και αρνητικές ψήφους από τις παρατάξεις Χατζηεμμανουήλ και Χρυσάφη.
Πρόκειται για τα τρία πρώτα αιτήματα που εγκρίνονται ενώ στο Δήμο Θάσου έχουν συσσωρευτεί μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές δεκάδες αντίστοιχα αιτήματα λατομικών εταιριών. Συνολικά, οι εταιρίες ζητούν 1 (ή πάνω από ενάμιση κατ΄άλλους) εκατομμύριο τ.μ. παρθένου δάσους για να το μετατρέψουν σε λατομικές εκτάσεις. Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που δόθηκαν άδειες για λατομεία μαρμάρου ήταν το 2010, επί δημαρχίας Λευτέρη Μερέση.
Υπέρ των νέων λατομείων ψήφισαν τα μέλη της παράταξης Κυριακίδη: ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πιπίνης, οι αντιδήμαρχοι Σταύρος Τσολάκης (πρόεδρος της Επιτροπής), Σωτήρης Στρατηγέντας και Στράτος Πυρήνας καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μαριός. Αντίθετοι με τα νέα λατομεία ήταν, από την παράταξη Χατζηεμμανουήλ ο Νίκος Ψαλίδας και από την παράταξη Χρυσάφη ο Λάμπρος Λαμπρινίδης.
Τα τρία νέα λατομεία που πήραν έγκριση, έχουν ζητήσει τρεις εκτάσεις στην περιοχή της Σαλιάρας, αθροιστικού εμβαδού 134.000 τ.μ.
Στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις είχαν δοθεί άδειες εξόρυξης μαρμάρου το 2009, επί δημαρχίας Μερέση, και το 2006 επί δημαρχίας Καπόλλα, οι οποίες ωστόσο «σκάλωσαν» στη συνέχεια σε διάφορα σημεία. Για μια από τις δύο αυτές εκτάσεις είχε ζητηθεί ξανά άδεια επί δημαρχίας Χατζηεμμανουήλ το 2015, η οποία όμως δεν δόθηκε.
Πιο ενδιαφέρουσα είναι η τρίτη περίπτωση, για την οποία η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θάσου έδωσε έγκριση χωρίς να υπάρχουν στον φάκελο ούτε καν συντεταγμένες για την ζητούμενη έκταση.
Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, που μειοψήφησαν στις συγκεκριμένες αποφάσεις, προέβαλλαν αρκετές ενστάσεις οι οποίες ανά περίπτωση αφορούσαν είτε σε πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που είχαν επιβληθεί στις εταιρίες αυτές, είτε για εισηγήσεις των δασικών υπηρεσιών για κήρυξη των περιοχών σε αναδασωτέες, είτε για έλλειψη γνωμοδότησης από το τοπικό συμβούλιο Παναγίας, είτε για έλλειψη λεπτομερών τοπογραφικών διαγραμμάτων με συντεταγμένες κλπ.
Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αναμένεται από μέρα σε μέρα να αναρτηθεί στη Διαύγεια και στη συνέχεια τα θέματα να περάσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ομάδες πολιτών που αντιδρούν στα λατομεία, ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης με σκοπό να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης, έχοντας ήδη συγκεντρώσει πολλά δικαιολογητικά που υποστηρίζουν το αίτημά τους.
Σημειώνεται ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, το θέμα των λατομείων είχε στιγματίσει έντονα την προεκλογική περίοδο, με τον τέως δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ να έχει ως σύνθημα την φράση «οι μαρμαράδες δεν βγάζουν δήμαρχο».
Ο υποψήφιος δήμαρχος, τότε, Λευτέρης Κυριακίδης (που τελικώς εκλέχθηκε) είχε αρνηθεί τον χαρακτηρισμό «Συνδυασμός των Μαρμαράδων» λέγοντας μεταξύ άλλων: «προσπαθούν να με παρουσιάσουν ως έναν άνθρωπο υποδουλωμένο σε οικονομικά συμφέροντα, έτοιμο να καταληστέψει τα ταμεία του Δήμου και να γυρίσει τον τόπο 20 χρόνια πίσω (…) Με κατηγορούν ως υποστηριζόμενο από λατομικές επιχειρήσεις».
Στην ίδια ομιλία πάντως, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι υποψήφιοι της παράταξης υπερασπίστηκαν ανοιχτά -και ονομαστικά- την οικογένεια Χαριτόπουλου και τη λατομική της δραστηριότητα, παρουσιάζοντάς την ως ευεργέτη του τόπου.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανία ολόκληρου του νομού Καβάλας (ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ. Ν. - ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΚΥΡΑ Α.Ε.) με καθαρά κέρδη της τάξης των 6 εκατομμυρίων € ετησίως, μόνο από τη λατομική δραστηριότητα. Επιπλέον, η ίδια οικογένεια είναι επίσης μεγαλομέτοχος της ΑΝΕΘ με καθαρά κέρδη περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.