γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Πρωτοφανείς στιγμές έζησε τα τελευταία 24ωρα η Θάσος, αφού τα λατομεία ήταν αυτά που πρωταγωνίστησαν -και μάλιστα απροκάλυπτα- στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου. Κι επειδή τα όσα ακούστηκαν δύσκολα γίνονται πιστευτά, παραθέτουμε παρακάτω δύο σύντομα βίντεο για των λόγων το αληθές. 

 

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο εδώ και πολλές ημέρες ανάμεσα στον δήμαρχο Θάσου και εκ νέου υποψήφιο Κώστα Χατζηεμμανουήλ και τον πρωτοεμφανιζόμενο στα δημοτικά πράγματα, υποψήφιο δήμαρχο Λευτέρη Κυριακίδη, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της παράταξης του επί δεκαετίες δημάρχου Λευτέρη Μερέση

 

Μάρμαρα… Μάρμαρα… Μάρμαρα παντού 

Τόσο στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των δύο υποψηφίων, όσο και σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ή τις τοποθετήσεις στα δύο τηλεοπτικά debate που πραγματοποιήθηκαν, το αιχμηρότερο θέμα όλων που καθόρισε την προεκλογική περίοδο ήταν το θέμα των λατομείων. 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη Θάσο τα λατομεία εμπλέκονται στις εκλογές. Αυτή τη φορά όμως ο συνδυασμός Κυριακίδη στην τελευταία προεκλογική ομιλία στον Λιμένα, έκανε κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν: υπερασπίστηκε ανοιχτά και ονομαστικά την οικογένεια Χαριτόπουλου και τη λατομική της δραστηριότητα, παρουσιάζοντάς την ως ευεργέτη του τόπου

 

Στο επίκεντρο η μεγαλύτερη βιομηχανία του Νομού Καβάλας 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανία ολόκληρου του νομού Καβάλας (ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ. Ν. - ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΚΥΡΑ Α.Ε.) με καθαρά κέρδη της τάξης των 6 εκατομμυρίων € ετησίως, μόνο από τη λατομική δραστηριότητα. Επιπλέον, η ίδια οικογένεια είναι επίσης μεγαλομέτοχος της ΑΝΕΘ με καθαρά κέρδη περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως

 

Κυριακίδης: αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό «Συνδυασμός των Μαρμαράδων»

Ο κ. Κυριακίδης επιχείρησε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να αντικρούσει τις αιχμές που διατυπώπηκαν σε βάρος του «συνδυασμού των μαρμαράδων» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από την παράταξη Χατζηεμμανουήλ, λέγοντας μεταξύ άλλων στην τελευταία του ομιλία το βράδυ της Παρασκευής στον Λιμένα: «προσπαθούν να με παρουσιάσουν ως έναν άνθρωπο υποδουλωμένο σε οικονομικά συμφέροντα, έτοιμο να καταληστέψει τα ταμεία του Δήμου και να γυρίσει τον τόπο 20 χρόνια πίσω (…) Με κατηγορούν ως υποστηριζόμενο από λατομικές επιχειρήσεις». 

 

Ωστόσο, στη συνέχεια, το αφήγημα ανατράπηκε επί σκηνής όταν στην κεντρική ομιλία του κ. Κυριακίδη το λόγο πήραν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που εξήραν το ρόλο της οικογένειας Χαριτόπουλου και των λατομικών της δραστηριοτήτων, με τον υποψήφιο δήμαρχο να χειροκροτά τους συμβούλους του. 

 

«Αν δεν ήταν ο Χαριτόπουλος…» 

Συγκεκριμένα, μίλησε η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δώρα Τσακάλου, η οποία είπε μεταξύ άλλων: «οφείλω μια απάντηση στον απερχόμενο δήμαρχο, επειδή ο πατέρας μου ήταν λατόμος. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι πολλές οικογένειες του νησιού ζουν από τα μάρμαρα. Λοιπόν, για να τελειώνουμε, αν δεν ήταν ο Χαριτόπουλος με τα μάρμαρα και ο Βακρατσάς με την ξυλεία, δεν θα είχε δημιουργηθεί η ΑΝΕΘ, για να έρθει το πρώτο καράβι στο νησί και να υπάρχει και τουρισμός στη Θάσο (…) όποτε ζητάμε οικονομική βοήθεια για κάποιον κάτοικο του νησιού η βοήθεια έρχεται πάντα από τη βαριά βιομηχανία του νησιού που είναι τα μάρμαρα». 

 

Καταχειροκροτούμενος ο Δ.Πιπίνης υποστήριξε ανοιχτά την οικογένεια Χαριτόπουλου

Ακόμη πιο θερμός υποστηρικτής της οικογένειας Χαριτόπουλου, ήταν ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κυριακίδη, Δημήτρης Πιπίνης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πιπίνης ήταν για 7 χρόνια μέλος της παράταξης Χατζηεμμανουήλ και μάλιστα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν τον Δεκέμβρη του 2017 αποφάσισε να θυσιάσει τη θέση του υποστηρίζοντας ανοιχτά στη διάρκεια συνεδρίασης το αίτημα της εταιρίας Χαριτόπουλου για λατομείο σε έκταση που είχε κριθεί αναδασωτέα. Από την αποπομπή του και μετά, βρέθηκε στην παράταξη Κυριακίδη. 

 

Στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής ομιλίας του νέου συνδυασμού του, ο κ. Πιπίνης μίλησε σχεδόν όσο και ο επικεφαλής της παράταξής του, ο οποίος τον καταχειροκροτούσε, και είπε μεταξύ άλλων: 

 

«Πρώτη φορά δήμαρχος επενέβη στις αποφάσεις» για λατομεία 

«Εγώ δεν είμαι χθεσινός. Εκλέγομαι ανελλιπώς από το 1986. Και δεν είμαι και διαχειρίσιμος από κανέναν (…) γιατί με απέπεμψε ο κ. Χατζηεμμανουήλ… γιατί λέει προσπάθησα να ευνοήσω συγκεκριμένο επιχειρηματία, πως όμως τον ευνόησα; (…) που έδινε μια άδεια ερευνητικών εργασιών, μια άδεια λατομείου στην επιχείρηση του κ. Χαριτόπουλου (...) απλώς δεν υπάκουσα στα κελεύσματά του να πληγεί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας γνωστός για την οικονομική και κοινωνική του προσφορά (…) να πληγεί οικονομικά παντείω τρόπω η συγκεκριμένη εταιρία που δίνει ψωμί σε εκατοντάδες οικογένειες στον τόπο. Το μίσος σας για τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι ασυγχώρητο και αδικαιολόγητο (…) θυσίασα τη θέση μου για το δίκιο, την αξιοπιστία και την υστεροφημία μου (…) πρώτη φορά ένας δήμαρχος επεμβαίνει στις αποφάσεις του Σώματος (…) ποιος λοιπόν ευνοεί ποιον; Ποιος έχει τουλάχιστον ύποπτο ρόλο κ. Χατζηεμμανουήλ; (…) και δικαιώθηκε η οικογένεια Χαριτόπουλου (...) αποκαλέσατε τον συνδυασμό μας Σύμπραξη Ευθύνης ΄Συνδυασμό Μαρμαράδων΄. Έχεις κανένα στοιχείο; (…) Βουλώστε το λοιπόν και σιωπήστε (…) δεν βγάζουν δήμαρχοι οι μαρμαράδες, συμφωνώ, αλλά ο κυρίαρχος λαός της Θάσου». 

 

Χατζηεμμανουήλ: «είμαι μπροστάρης, όχι μπροστινός, με άλλους πίσω μου κρυμμένους» 

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόσο σε δηλώσεις του όσο και στις ομιλίες της προεκλογικής περιόδου, επαναλάμβανε ότι «δήμαρχο στη Θάσο δεν βγάζουν πλέον οι μαρμαράδες», πράγμα που τόνισε και στις κεντρικές του ομιλίες, τόσο στο Λιμένα, όσο και στα Λιμενάρια, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι μπροστάρης. Δεν είμαι μπροστινός. Δεν έχω άλλους πίσω μου κρυμμένους. Είμαι σημαιοφόρος, δεν είμαι χειροκροτητής και κομματικός κλακαδόρος». 

 

«Είναι η ώρα να πούμε τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι" είπε ο κ. Χατζηεμμανουήλ και μίλησε για τα «συμφέροντα μιας κλίκας ανθρώπων», για «χορηγούς και σκοτεινούς υποστηρικτές», «ανεξόφλητα γραμμάτια σε πολιτικούς ή επιχειρηματίες», «πατερούληδες και ντίλερ τοπικών ή άλλων συμφερόντων», «κομματικούς κολαούζους παλιάς κοπής που φαντάζονται ακόμη την αυτοδιοίκηση ως φέουδο» και ρώτησε το ακροατήριο «θες Δήμαρχο ή κομματάρχη;». Άφησε αιχμές για «πάρε-δώσε», για απειλές που δέχθηκαν υποψήφιοι του συνδυασμού του αλλά και για λατομική επιχείρηση που «τιμωρητικά» αρνήθηκε να πουλήσει αδρανή υλικά στο Δήμο Θάσου

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΤΑΚΕΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΙΠΙΝΗ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ 

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ 

 

 

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΟ 2014 

Πάντως η κολώνια αυτή κρατάει χρόνια στη Θάσο. Κι αν δεν είναι μέρα και εποχή για ιστορική αναδρομή στο μακρινό παρελθόν, αξίζει να ανατρέξει κανείς στο κοντινό 2014, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όταν η παράταξη Χατζηεμμανουήλ είχε απέναντί της τον Λευτέρη Μερέση. Κατά την προεκλογική περίοδο, η ΑΝΕΘ (η οποία στο μεταξύ είχε χάσει τον πολυμετοχικό λαϊκό χαρακτήρα της και ελεγχόταν από την οικογένεια Χαριτόπουλου) ανακοίνωσε στο Δήμο ότι διακόπτει τη μεταφορά των απορριμμάτων στη στεριά, με αποτέλεσμα μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών να δημιουργήσουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.  Η υπόθεση είχε λήξει με προσφυγή του δημάρχου στον εισαγγελέα. Για την ιστορία, ο κ. Χατζηεμμανουήλ είχε κερδίσει εκείνη την εκλογική μάχη, τον Μάιο του 2014 με ποσοστό 57%.