Στη Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας επικρατεί εκρηκτική κατάσταση. Η ιδιοκτησία καταφεύγει στην δημιουργία παρένθετων εταιριών, με στόχο να φαλκιδεύσει τα εργασιακά δικαιώματα και να συσκοτίσει τα ίχνη των οικονομικών δοσοληψιών. Ωστόσο, η ασφάλεια των εργαζομένων σε μια χημική βιομηχανία είναι άμεσα συνυφασμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής αλλά και την ανάπτυξη και την εθνική οικονομία. 

 

Την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου, του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτή Βοιωτίας, κ. Γιώργου Μουλκιώτη, του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Δημήτρη Μάντζου, του Γραμματέα Τομέα Εργασίας Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστου Μέγα, του Γραμματέα Τομέα Συνδικαλιστικού Ιδιωτικού Τομέα Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργου Βασιλόπουλου και του Συντονιστή Οργανώσεων Εργαζομένων του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστου Ασπιώτη με τους εκπροσώπους του Σωματείου Υπαλλήλων & Εργατοτεχνιτών Βιομηχανίας Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης, Καβάλας, παρουσία του Υπεύθυνου Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ, κ. Δημήτρη Καραγεωργόπουλου και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος, κ. Μάκη Θεοχάρη. 

 

Το κεντρικό θέμα συζήτησης αφορούσε στην κρίσιμη κατάσταση των εργαζομένων εξαιτίας σκόπιμων μεθοδεύσεων της εργοδοσίας Λαυρεντιάδη, η οποία αγνοώντας και αδιαφορώντας για την θέση των εργαζομένων της εταιρίας,  ιδρύει «νέες εταιρίες», προκειμένου να παρακάμψει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το ατομικό εργατικό δίκαιο, ως προβλέπεται στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

 

Η ιδιοκτησία του εργοστασίου και πραγματική ιδιοκτήτρια πλήθους παρένθετων «νέων» εταιρειών, ζητά από τους 134 εργαζόμενους, να αποδεχθούν δανεισμό σε μια «νεοεμφανιζόμενη» εταιρεία, με την υπογραφή νέου συμφωνητικού, δίχως να υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων αλλά και των δικαιωμάτων και προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας. Μάλιστα, ως μέτρο πίεσης για την αποδοχή των απαιτήσεών της, χρησιμοποίησε την απαγόρευση εισόδου και απασχόλησης σε όσους εργαζόμενους ζητούν αυτονόητες διασφαλίσεις. Επιπλέον, παρά το αίτημα του Σωματείου, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

 

Οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής δεσμεύτηκαν να αναλάβουν άμεσα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, προκειμένου το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να αναλάβει την ευθύνη για τα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και να πραγματοποιήσει την τριμερή συνάντηση για την οποία έχει δεσμευτεί. Επιπλέον, να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός για την πραγματική κατάσταση και να αντιμετωπιστεί το καθεστώς αυθαιρεσιών που επικρατεί στη μοναδική βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, που δραστηριοποιείται στον ελληνικό χώρο σε μια αποκεντρωμένη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου η επιβίωση και υγιής λειτουργία της βιομηχανίας καθίσταται επιτακτική για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της.