Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Επιστημονικό, Πολιτιστικό, Αναπτυξιακό και Γαστρονομικό Φόρουμ ΕλληνοΑιγυπτιακής Φιλίας, από τις 15 έως τις 23 Νοεμβρίου 2019. 

 

Πρόκειται για μια ανιδιοτελή δράση μεγάλης πολιτιστικής εμβέλειας, πρωτοβουλία στην Ελλάδα του Ε.Π.Ε.Κ «GADALA», σε συν-διοργάνωση στην Αίγυπτο με τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Ο Α'» που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην χώρα του Νείλου.

 

Θάσος και Θεσσαλονίκη ερίζουν για το 3ο φόρουμ 

 

Υπενθυμίζεται ότι το 1ο Φόρουμ είχε φιλοξενηθεί στην Καβάλα το 2018, δεδομένου ότι η περιοχή έχει ξεχωριστούς ιστορικούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Το 3ο Φόρουμ, πλέον ως θεσμός, δρομολογείται για τη Βόρεια Ελλάδα το φθινόπωρο του 2020, καθώς αρκετοί φορείς εκδήλωσαν ήδη το ενδιαφέρον τους για τη φιλοξενία του!  

 

Επαφές για το φόρουμ είχε κάνει στο παρελθόν η δημοτική αρχή της Θάσου, υπό τον τέως δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος μάλιστα επρόκειται να είναι και ομιλητής στο 2ο φόρουμ, με την ιδιότητα του ιστορικού, ωστόσο ματαίωσε το ταξίδι του στην Αίγυπτο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. 

 

Στην αποστολή θα συμμετάσχει τελικά ο νέος δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό και δεν αποκλείεται να συνεχίσει κι αυτός τη διεκδίκηση για τη διοργάνωση του 3ου φόρουμ για τη Θάσο. 

 

Ήδη πολλές περιοχές ερίζουν για τη φιλοξενία, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη δια του δημάρχου της Κώστα Ζέρβα, που έχει πολλές πιθανότητες, δεδομένου ότι η προηγούμενη διοργάνωση σε ελληνικό έδαφος είχε λάβει χώρα στην Καβάλα. 

 

Γιατί η Θάσος έχει περισσότερες πιθανότητες

 

Ο “φάκελος” της διεκδίκησης της Θάσου φαίνεται ότι έχει πάντως το μεγαλύτερο βαθμό ωριμότητας σε σχέση με άλλα αιτήματα. Τα προηγούμενα χρόνια, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ είχε επαφές με τις αιγυπτιακές αρχές για μια σειρά από ζητήματα. Οι επαφές είχαν φτάσει σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και μεταξύ άλλων στόχευαν σε μια συνεργασία που θα έχει ως τελικό στόχο την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων των Καβαφείων στη Θάσο.

 

Το όλο σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός διπόλου Αλεξάνδρειας – Θάσου, με αξιοποίηση -σε πρώτη φάση- δύο συγκροτημάτων κτιρίων στον Λιμένα. Το ένα από αυτά βρίσκεται στο παλιό λιμανάκι κοντά στο Καλογερικό και περιλαμβάνει το κτίριο του παλιού Γυμνασίου καθώς και σημαντική αιγυπτιακή κατοικία στην ίδια περιοχή. Εκεί προβλεπόταν η διοργάνωση Γιορτών Πολιτισμού και Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας με αναφορές τόσο στον Καβάφη όσο και στο Μοχάμεντ Άλι.

 

Το δεύτερο σύμπλεγμα κτιρίων αφορά το παλιό ελαιοτριβείο και το σημαντικό ακίνητο του Οργανισμού Βακουφικών Ιδιοκτησιών, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε συνδυασμό με τη μαρίνα του Λιμένα και το εφαπτόμενο συγκρότημα του παλιού «Ξενία».

 

Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονταν στη διαδικασία της αδελφοποίησης Θάσου – Αλεξάνδρειας, που είχε αρχίσει και προχώρησε σε σημαντικό βαθμό, με την αιγυπτιακή πλευρά να δείχνει θετική σε ανάπτυξη σταθερής συνεργασίας. 

 

Ομιλητής από τον Δήμο Καβάλας 

 

Στο φόρουμ που γίνεται φέτος στην Αλεξάνδρεια, από τον Δήμο Καβάλας, ομιλητής θα είναι ο αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης ενώ για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, δεν θα παραστεί τελικά ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Η κεντρική εκδήλωση του φόρουμ έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, στο συνεδριακό κέντρο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, με ελεύθερη είσοδο. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η διοργάνωση στηρίζεται στην ανιδιοτελή συνεργασία και την εθελοντική συμμετοχή φορέων και πάνω από 250 μεμονωμένων ατόμων σε Ελλάδα και Αίγυπτο ενώ χαίρει μεγάλης αποδοχής από τους κρατικούς και δημόσιους φορείς Ελλάδας και Αιγύπτου. 

 

Το φόρουμ θα παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Γαστρονομίας αλλά και των Παραδόσεων της εκάστοτε χώρας, και στηρίζει το διάλογο των  λαών, στοχεύοντας πάντα στη Συνεργασία και στη Φιλία μεταξύ τους.  

 

Οι φορείς Καβάλας και Θάσου που στηρίζουν τη διοργάνωση 

 

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και προβολή ενός επικαιροποιημένου τουριστικού βίντεο της Καβάλας, στο οποίο θα περιληφθούν και οι βακουφικά κτίρια-μνημεία της Αιγύπτου στην περιοχή, όπως το Ιμαρέτ κ.α. 

 

Το φόρουμ έχει την κοινωνική του πλευρά, με ενεργή συμμετοχή ευπαθών ομάδων, ενώ το παρών θα δώσουν σημαντικές προσωπικότητες από χώρους όπως Επιστήμες, Πολιτισμός, Αυτοδιοίκηση, Γαστρονομία, Επιχειρηματικότητα κλπ 

 

Σημειώνεται ότι η δράση τελεί, μεταξύ άλλων, υπό τις αιγίδες 4 υπουργείων, της Περιφέρειας ΑΜΘ και των Δήμων Καβάλας και Θάσου. Στον κατάλογο των υποστηρικτών του φόρουμ περιλαμβάνονται το Επιμελητήριο Καβάλας, η Θασιακή Ένωση και η Εταιρία Θασιακών Μελετών

 

Ενδεικτικός κατάλογος ομιλητών 

 

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο κατάλογος των ομιλητών είχε διαμορφωθεί ως εξής: 

 

*Dr Tarek M. RADWAN: Διδάκτωρ του Τμήματος Γλωσσών και Μετάφρασης - Νεοελληνικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Al-Azhar της Αιγύπτου

*Δρ. ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ ΝΙΚΟΣ:  Αν. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

*Δρ. ΓΚΛΑΒΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ : Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

*Δρ. ΘΛΙΒΙΤΟΥ ΛΙΛΙΚΑ : Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α'» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου 

*Δρ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΟΦΙΑ: Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

*ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ: Διευθύντρια 2ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών

*ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΒΕΤΤΑ: Πρόεδρος Ενιαίου Παραρτήματός Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

*ΜΟΥΜΤΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού του Δήμου Καβάλας

*ΜΩΡΑÏΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ : Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

*ABDEL AAL AHMET: Πρόεδρος Αιγυπτιακής Κοινότητας στην Ελλάδα

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.greekegyptianforum.com