Γράφει ο

Ευριπίδης Ταρασίδης 

 

Είναι ένας από τους αμφιλεγόμενους υπουργούς τωρινής κυβέρνησης. Χειμαρρώδης, αυθόρμητος, ειλικρινής. Είναι από τους ανθρώπους που ή θα τον λατρέψεις ή θα τον μισήσεις. Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία και όχι απαραίτητα λόγω ιδεολογικής εντοπιότητας. Υπάρχουν υπουργοί για τους οποίους «ζορίζομαι» να μιλώ δημόσια γι αυτούς.

Ο Παύλος Πολάκης λοιπόν, αν. Υπουργός Υγείας, παράγει πολιτική την οποία αρνούνται να δείξουν τα κανάλια. Σε ένα χώρο, αυτόν της υγείας, όπου οι παθογένειες, η διαφθορά και η μιζέρια στοιχίζουν πολλές φορές ανθρώπινες ζωές. Ο Υπουργός από την Κρήτη, εκτός του χειμαρρώδη χαρακτήρα του, κάνει το εξής, εξαιρετικό, το οποίο θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να κάνουν όλοι οι υπουργοί: ασχολείται με το Facebook. Έτσι, μία βόλτα στο προφίλ του Πολάκη, μπορεί να μας τροφοδοτήσει με ειδήσεις από τον χώρο της υγείας ο οποίος, σύμφωνα τουλάχιστον με τα συστημικά μέσα, την αντιπολίτευση και μερικούς συνδικαλιστές, καταρρέει. Είναι όμως έτσι; Για να δούμε

-Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, υψηλής ποιότητας-Αξίας: 1.052.550 ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

-Άλλες τρεις αίθουσες χειρουργείων μπαίνουν σε λειτουργία στο «Αττικόν»

-Καλύφθηκαν όλα τα κενά στις ΜΕΘ της Κρήτης

-Εξοικονόμηση πόρων μέσω φωτοβολταικών συστημάτων στο νοσοκομείο Καλαμάτας ύψους 300χιλ ευρώ

-Ψηφιακό εμφανιστήριο για το ακτινολογικό στην Ιθάκη

-Ανοίγει το πολυώροφο του νοσοκομείου του Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα

-Αναβαθμίζεται με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το νοσοκομείο Ρόδου

-Σημαντικές αλλαγές στο Βοστάνειο νοσοκομείο

- Νέος οργανισμός του Διαλυνακειου νοσοκομείου Νεαπολεως Λασιθιου

-Μηδένισε τα χρέη το νοσοκομείο Ξάνθης

-Αιματολογικές εξετάσεις στα κέντρα υγείας για όλους

-Νέα Τοπική Μοναδα Υγειας Αβαθμιας περίθαλψης στη Σπάρτη

-Νέα Καρδιολογική κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου της Κοζάνης

Θα μπορούσα να συνεχίσω και να φτάσω σε κοινοποιήσεις του Υπουργού μέχρι και πριν ένα χρόνο. Η κατάσταση στην Υγεία αλλάζει. Σε πολλά σημεία της καθημερινότητας είναι ήδη εμφανής η διαφορά. Το 5ευρώ στα νοσοκομεία, η πρόσβαση για 2,5 εκ. ανασφάλιστους, ο μηδενισμός των χρεών των περισσότερων νοσοκομείων, οι απευθείας συμβάσεις προσωπικού υγείας και φύλαξης με τα νοσοκομεία με μεγάλη κέρδη για το κράτος και οφέλη για τους εργαζόμενους κτλ, η αύξηση μετά από χρόνια της χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού στο χώρο της υγείας κ.α.

Όχι, η κατάσταση στην υγεία δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο που- θα ‘πρεπε να- θέλει μια αριστερή κυβέρνηση. Και είμαι σίγουρος πως ούτε ο Πολάκης, ούτε ο Ξανθός είναι ακόμα ευχαριστημένοι. Αλλά το να ζητούν, οι καταστροφείς της δημόσιας υγείας (λέγε με Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάκη Βορίδη κτλ.) τα ρέστα από το υπουργείο, πάει πολύ.

Για τέλος, άφησα επίτηδες το δεύτερο μέτωπο μάχης του Υπουργείου Υγείας, που δεν είναι άλλο από τη διαφθορά στο σύστημα. ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis και ποιος ξέρει και τι ακόμα, είναι ψηλά στην ατζέντα της κοινωνίας και ελπίζω σύντομα να ‘ναι στην ίδια ισοϋψή και μ’ αυτή της δικαιοσύνης.