Την κατάσταση που επικρατεί στο καταφύγιο σκύλων στο Κρυονέρι της Καβάλας καταγγέλει η πρώην εθελόντρια Laura Crapa

 

Η ίδια γράφει:

 

Ονομάζομαι Laura Crapa (Λάουρα Κράπα) και ήμουν εθελόντρια στο καταφύγιο σκύλων στο Κρυονέρι για 3 μήνες από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Ιανουάριου.

 

Ήμουν εκεί για να βοηθήσω, αλλά το μόνο που έκανα ήταν να χειροτερεύω την κατάσταση και να βοηθάω τον Δήμο να επενδύσει όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους για να βοηθήσει αυτά τα σκυλιά.

 

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφάσισα να φύγω νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε και για τους οποίους δέχτηκα να γράφω αυτή την αναφορά.

 

Γράφω την παρούσα για να αναφέρω τι έχω δει.

 

Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η παρούσα δεν αποτελεί επίθεση στους ανθρώπους που εργάζονται για το καταφύγιο και με αυτό, αλλά επίθεση στην έλλειψη πόρων και προσπαθειών από πλευράς του Δήμου, για να διασφαλίσει ότι αυτά τα σκυλιά ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και ότι οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί τους μπορούν να τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

 

Ρουτίνα

 

Πηγαίναμε στο καταφύγιο από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το Σάββατο τα σκυλιά δεν λαμβάνουν καμία τροφή και δεν έρχονται σε επαφή με κανέναν. Κανείς δεν πηγαίνει εκεί. Την Κυριακή πηγαίνει μόνο ο Ζ να τάίσει τα σκυλιά μόνος του. Φτάνουμε στο καταφύγιο γύρω στις 9.

 

Στο καταφύγιο υπάρχουν περίπου 200 σκυλιά τοποθετημένα σε 12 διαφορετικές περιφράξεις.

 

Μπροστινή περίφραξη: περιέχει αδύναμα, γέρικα, νέα, νεαρά, άρρωστα σκυλιά. Αυτή η περίφραξη στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι άδεια, επειδή θεωρείται ότι είναι ο χώρος για να υποδεχτεί επισκέπτες ή ανθρώπους που θα ήθελαν να υιοθετήσουν σκύλους. Επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο καταφύγιο, τοποθετούνται και εκεί σκυλιά.

 

Αριστερά 1: με μεγάλα σκυλιά και μερικά θηλυκά σκυλιά που εκφοβίζονται από τα άλλα, αλλά δεν υπάρχει άλλη περίφραξη για να τοποθετηθούν

 

Αριστερά 2: περίπου 15 τ.μ., με πολύ μικρά κουτάβια (περίπου 12) με 1 μητέρα

 

Αριστερά 3: περίπου 30 τ.μ., με νεαρά σκυλιά που γεννήθηκαν στο καταφύγιο αλλά έχουν ήδη μεγαλώσει, η περίφραξη είναι πολύ μικρή για την ποσότητα των σκύλων αυτού του μεγέθους. Ζουν μέσα στα περιττώματά τους και δεν υπάρχουν αρκετά σπιτάκια για όλα τα σκυλιά, οπότε κάθονται στις στέγες από αυτά. Δεν υπάρχει γρασίδι και όταν βρέχει καλύπτονται από «λάσπη περιττωμάτων».

 

Αριστερά 4: περίπου 30 τ.μ., με μεγάλα κουτάβια

 

Αριστερά 5: με πολύ μεγάλα σκυλιά, ορισμένοι εργαζόμενοι δεν θέλουν να μπουν σε αυτήν την περίφραξη επειδή φοβούνται. Ωστόσο, τα σκυλιά είναι πολύ φιλικά με τους ανθρώπους και μεταξύ τους.

 

Δεξιά 1: πολύ μεγάλη περίφραξη με πολύ χώρο για τρέξιμο. Επίσης, η περίφραξη με τα περισσότερα σπιτάκια και τα αλυσοδεμένα σκυλιά. Το καλοκαίρι οι θάμνοι είναι τόσο πυκνοί που όταν τα σκυλιά μπλέκονται σε αυτούς κατά τη διάρκεια ενός καβγά, είναι αδύνατο να τα βγάλουν από εκεί.

 

Δεξιά 2: Η περίφραξη του Πόλυ: Ο Πόλυς είναι ένα ημίαιμο αρσενικό που δεν μπορεί να ζήσει με άλλα αρσενικά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε αυτή τη περίφραξη μόνο με άλλα θηλυκά.

 

Δεξιά 3: με ένα μείγμα μεσαίου μεγέθους σκύλων. Στην αρχή υπήρχαν μόνο 4 ασπρόμαυρα σκυλιά που φοβούνται τους ανθρώπους. Έχουν αναμιχθεί με το Γουρουνάκι και κάποια άλλα σκυλιά που ήταν στην μπροστινή περίφραξη για να κάνουν χώρο μπροστά.

 

Δεξιά 4 & 5: Αυτές οι περιφράξεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επειδή υπάρχουν πάρα πολλές τρύπες στην περίφραξη και τα σκυλιά σε αυτά συνέχεια το σκάνε. Προσπαθήσαμε να τις φτιάξουμε, αλλά δεν έχουμε τα απαιτούμενα υλικά, οπότε το κάνουμε με τις λύσεις που μπορούμε να βρούμε μόνοι μας. Αυτό δεν είναι πάντα αποτελεσματικό.

 

Πάνω περίφραξη: Με επίσης πολύ μεγάλα σκυλιά που δεν βλέπουν σχεδόν ποτέ ανθρώπους επειδή ταΐζονται για 5 λεπτά και μετά μένουν μόνα τους. Είναι πολύ φιλικά αλλά απομονωμένα από το υπόλοιπο καταφύγιο. Το άτομο που τα ταΐζει έχει πολλές άλλες εργασίες να διεκπεραιώσει και συχνά τα ταΐζει μόνο πάνω από τον φράχτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανοίγει την πόρτα και πετάει το φαγητό πάνω από τον φράχτη. Το νερό μπορεί να το γεμίσει από έξω και το δοχείο του νερού δεν καθαρίζεται ποτέ. 

 

Υπάρχουν 3 υπάλληλοι που εργάζονται στο καταφύγιο, από όσο γνωρίζω. Οι X, Ψ και Ω. Η X είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα των σκύλων. Υπάρχουν περίπου 200 σκυλιά.

 

Ήμασταν 2 εθελοντές που βοηθούσαμε την X να κάνει τις καθημερινές εργασίες ρουτίνας:

 

Τάισμα των σκύλων

 

Καθαρισμός των κουβάδων και των μπανιερών που χρησιμοποιούνται για να πίνουν νερό από φύκια και βρωμιά και το γέμισμά τους

 

Καθάρισμα των περιττωμάτων

 

Έλεγχος των περιφράξεων για τρύπες ή ζημιές

Όταν είμασταν 3 άτομα, τελειώναμε με το τάισμα και το νερό γύρω στις 10:30. Μετά ξεκινούσαμε με το καθάρισμα. Ορισμένα μέρη δεν καθαρίζονται επειδή είναι προφανώς αρκετά μεγάλα και δεν χρειάζονται καθάρισμα, όπως λένε.

 

Άλλα μέρη χρειάζονται καθάρισμα κάθε 2-3 ημέρες. Εάν δεν υπάρχουν εθελοντές, οι περιφράξεις δεν καθαρίζονται και οι εργαζόμενοι φεύγουν μόλις τελειώσουν το τάισμα.

 

Ο Ψ και ο Ω είναι υπεύθυνοι για εξωτερικές εργασίες, όπως να μαζεύουν σκυλιά από τους δρόμους όταν τηλεφωνούν, να πηγαίνουν και να παραλαμβάνουν σκυλιά από τον κτηνίατρο, να μεταφέρουν σκυλιά από ή προς το κυνοκομείο, οπότε δεν έχουν χρόνο να βοηθήσουν στις καθημερινές εργασίες ρουτίνας στο καταφύγιο.

 

Ταΐζουν μόνο την πιο πάνω περίφραξη όταν φτάνουν στις 9 και μετά πρέπει να φύγουν για τα καθήκοντά τους.

 

Εάν δεν υπάρχουν εθελοντές, η X πρέπει να κάνει όλες αυτές τις εργασίες μόνη της.

 

Τελειώναμε με τις εργασίες γύρω στις 12.

 

Εάν δεν υπάρχουν οι εθελοντές, τότε οικουβάδεςτου νερού δεν καθαρίζονται τακτικά, επειδή δεν υπάρχειχρόνος και τα σκυλιά πίνουν βρώμικο νερό, που μπορεί να τα αρρωστήσει.

 

Νερό

 

Οι κουβάδες του νερού που χρησιμοποιούμε για τα σκυλιά είναι κουβάδες που παίρνουμε από τα σκουπίδια διαφόρων αγροκτημάτων. Δεν υπάρχουν κουβάδες που να παρέχονται από τον Δήμο.

 

Τα μεγάλα δοχεία του νερού είναι είτε παλιές μπανιέρες είτε πλαστικά βαρέλια κομμένα στη μέση.

 

Μπορούν να περιέχουν πολύ νερό, αλλά το νερό βρωμίζειπολύ γρήγορα. Τα μεγάλα δοχεία αδειάζονται ίσως κάθε 2-3 μήνες, αν δεν υπάρχουν εθελοντές να το κάνουν πιο συχνά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος και άνθρωποι για να το κάνουν.

 

Το χειμώνα οι σωλήνες είναι παγωμένοι και δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό στο καταφύγιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να ελπίζουμε ότι οι σωλήνες θα ξεπαγώσουν πριν φύγουμε, διαφορετικά τα σκυλιά δεν θα έχουν φρέσκο νερό.

 

Τον Ιανουάριο πήγα να αγοράσω 22 6-άδες νερού για να γεμίσω τους κουβάδες, επειδή οι σωλήνες ήταν ήδη παγωμένοι για 3 ημέρες και ερχόταν Σαββατοκύριακο, οπότε τα σκυλιά δεν θα είχαν νερό μέχρι τη Δευτέρα, εάν οι σωλήνες θα ξεπάγωναν τη Δευτέρα. Πήγα λοιπόν να αγοράσω νερό για τα σκυλιά και γέμισα τους κουβάδες τους με αυτό. 1 κουβάς περιέχει 1 6-άδα νερών.

 

 

Αλυσίδες

 

Όταν ήρθα στην αρχή είχαμε περίπου 10-15 σκυλιά σε αλυσίδα.

 

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουάριου του 2024, μας είπαν ότι ψηφίστηκε ένας νέος νόμος και ότι δεν επιτρέπεται να έχουμε σκύλους σε αλυσίδα. Το κάνουμε σταδιακά, επειδή ορισμένα σκυλιά ήταν δεμένα με αλυσίδα λόγω του ότι είναι επιθετικά προς άλλα σκυλιά. Όταν αφήσαμε τον Πάνο ελεύθερο, επιτέθηκε αμέσως σε έναν άλλο σκύλο ονόματι Μαξ και τον έσερνε για πάνω από 500 μέτρα από το κολάρο του.

 

Τους κυνηγήσαμε και απελευθερώσαμε τον Μαξ. Μόλις πιάσουμε τον Πάνο, τον δέσαμε ξανά με την αλυσίδα. 2 ημέρες αργότερα ο Πάνος απομακρύνθηκε για το κυνοκομείο μαζί με τον Τσάρλι. Η πατούσα του δεν ελέγχεται, αλλά δεν είναι να τον εμπιστευτεί κανείς να τον αφήσει ελεύθερο, οπότε πρέπει να είναι σε κλουβί.

 

Το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιανουάριου δεν εργαζόμουν και έλειπα. Έλαβα ένα μήνυμα από τον άλλο εθελοντή που λέει ότι ο Πικάσο, ένα γέρικο ημίαιμο Λαμπραντόρ που ήταν δεμένο σε αλυσίδα και είχε αφεθεί ελεύθερο την προηγούμενη μέρα, σκοτώθηκε.

 

Τα άλλα σκυλιά που ήταν αλυσοδεμένα δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα όταν τα αφήσαμε ελεύθερα. Δεν ξέρω πώς είναι τα πράγματα σήμερα.

 

Μερικά σκυλιά είναι ακόμα αλυσοδεμένα, όπως ο Ράμπο, ο Μπλακ και ο Ρόκυ. Είναι πολύ επικίνδυνα για να αφεθούν ελεύθερα και δεν υπάρχει χώρος στο κυνοκομείο γι' αυτά, οπότε πρέπει να μείνουν αλυσοδεμένα. Ο Ράμπο είναι επίσης τραυματισμένος, και προφανώς για την ασφάλειά του είναι αλυσοδεμένος.

 

 

Κουτάβια πεθαίνουν

 

Πολλά κουτάβια πεθαίνουν στο καταφύγιο. Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να επιβιώσει ένα κουτάβι στο καταφύγιο είναι πολύ μικρές. Αυτά είναι τα λόγια του κτηνιάτρου και η εμπειρία μου το επιβεβαιώνει.

 

Τα κουτάβια πεθαίνουν από αρρώστιες, κυρίως από τύφο. Δεν υπάρχει χώρος απομόνωσης, οπότε όταν φτάνουν νέα κουτάβια, μπορούν να μολύνουν τα υπάρχοντα κουτάβια, που είναι ακόμα πολύ μικρά για να εμβολιαστούν.

 

Μπορούν επίσης να πεθάνουν από παρβοϊό. Είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν αυτές οι καταστάσεις, ιδίως επειδή το καταφύγιο έχει πολύ περιορισμένο χώρο και τα κουτάβια ζουν στο χώμα, το οποίο είναι το καλύτερο περιβάλλον για να αρρωστήσουν. Έχω δει περίπου 20-30 κουτάβια να πεθαίνουν στο διάστημα που ήμουν εκεί.

 

 

Τα κουτάβια επίσης σκοτώνονται. Τα κουτάβια από μια γέννα ήταν πάρα πολύ μικρά, λίγο μεγαλύτερα από μια παλάμη. Βρίσκονταν στην πάνω περίφραξη μαζί με τη μητέρα τους και όλα τα άλλα μεγάλα σκυλιά. Δεν υπήρχε άλλος χώρος να μπουν και η μητέρα ήταν πολύ δύσκολο να πιαστεί, οπότε έμειναν σε αυτήν την περίφραξη.

 

Μια Κυριακή πήγα να τα τάί'σω με τον Ω και όταν πήγα να ελέγξω τα μωρά, 2 από αυτά ήταν νεκρά και γεμάτα αίματα. Τους είχε δαγκώσει μέχρι θανάτου ένας άλλος μεγάλος σκύλος. Η μητέρα είχε νρατσουνιές, οπότε συμπεράναμε ότι προσπάθησε να υπερασπιστεί τα μωρά της και δεν ήταν αυτή που τα σκότωσε. Εξακολουθούσαμε να μην έχουμε άλλο χώρο για να τα βάλουμε και έτσι αφήσαμε τα άλλα μωρά εκεί, ακόμη και αν θα θέλαμε να τα μετακινήσουμε, επειδή δεν καταφέραμε να πιάσουμε την μητέρα. Την επόμενη μέρα, όλα τα μωρά ήταν νεκρά. Όλα είχαν σκοτωθεί από ένα άλλο μεγάλο σκυλί.

 

Μερικές μέρες αργότερα μπαίνω στο στην περίφραξη Αριστερά 2 και συνειδητοποιώ ότι υπάρχει ένα νεκρό κουτάβι στο έδαφος. Στην αρχή νόμιζα ότι πέθανε από αρρώστια, αλλά μετά βλέπω ότι αιμορραγεί και ότι έχει σημάδια δαγκώματος σε όλο του το σώμα. Οι τρύπες ήταν μεγάλες. Αυτή η περίφραξη είχε μόνο πολύ μικρά κουτάβια με πολύ μικρά δόντια και μια μητέρα που δεν ήταν η μητέρα αυτού του κουταβιού. Συμπεραίνω ότι σκότωσε το κουτάβι. Αποφάσισα να την μετακινήσω άμεσα, αλλά το κουτάβι είναι ήδη νεκρό.

Τα άρρωστα σκυλιά πεθαίνουν άρρωστα η τραυματισμένα

 

Ένας από αυτούς ονομάζεται Τσάρλι. Ο Τσάρλι είχε ένα πολύ πρησμένο πίσω πόδι και ρώτησα γιατί είναι έτσι και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε. Μου είπαν ότι το πόδι του Τσάρλι ήταν έτσι από τότε που έφτασε στο καταφύγιο. Μπορεί να είχε κάποιο τροχαίο ατύχημα και ότι «προσπάθησαν» να τον βοηθήσουν, αλλά το πόδι δεν επουλώνεται.

 

Λένε ότι ο Τσάρλι είναι επιθετικός και γι’ αυτό πρέπει να είναι αλυσοδεμένος. Προσωπικά δεν είδα τον Τσάρλι να είναι επιθετικός και δεν ήμουν στο καταφύγιο όταν έφτασε ο Τσάρλι.

 

Επειδή οι πρώτες ημέρες και οι πρώτες επαφές είναι οι πιο δύσκολες. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι αν ένας σκύλος είναι τραυματισμένος, ξέρει ότι θα είναι ευάλωτος αν τον πλησιάσουν άλλα σκυλιά. Αν ήταν επιθετικός απέναντι σε άλλα σκυλιά, αυτό μπορεί να είναι η αιτία, αλλά θα έπρεπε να είχε λάβει καλύτερη θεραπεία, ώστε να θεραπευτεί η πατούσα του. 

Η Μάρα ήταν ήδη πολύ αδύνατη όταν έφτασα στο καταφύγιο τον Οκτώβριο του 2023 (δεξιά φωτογραφία). Τον Δεκέμβριο του 2023 (αριστερή φωτογραφία) πέθανε. Δεν της είχαν απομείνει σχεδόν καθόλου ερυθρά αιμοσφαίρια και ήταν πολύ αδύναμη για να λάβει οποιαδήποτε θεραπεία.

 

 

Ράμπο: Ο Ράμπο ήταν και είναι ακόμα αλυσοδεμένος. Ο Ράμπο τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα και κουτσαίνει μετά την εγχείρησή του. Το τραύμα του δεν έχει επουλωθεί σωστά και δεν πατάει το τραυματισμένο του πόδι. Όταν έφτασα το τραύμα του ήταν ανοιχτό και φαινόταν άσχημο. Όταν έφυγα ήταν το ίδιο ή και χειρότερο. 2 εβδομάδες πριν φύγω, προέτρεφα την X να κάνει κάτι γι' αυτόν, επειδή πιστεύω ότι υποφέρει και ότι αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που μπορεί να είναι επιθετικός με άλλα σκυλιά. Νομίζω ότι χρειάζεται και μια επέμβαση. Πήγε στον κτηνίατρο και επέστρεφε την ίδια μέρα. Ο κτηνίατρος είπε ότι πρέπει να παίρνει χάπια για 10 ημέρες και να παραμείνει στην «κλινική» για αυτό το διάστημα. Μετά από αυτό το διάστημα επέστρεψε στις αλυσίδες του.

 

 

Κτηνίατρος

 

Ο Δήμος συνεργάζεται με έναν κτηνίατρο τον οποίο θα ονομάζω Δρ Φ. Ο Δρ. Φ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί όταν του πηγαίνουμε ένα σκύλο. Τα κουτάβια σε κακή κατάσταση λαμβάνουν άμεση μετάγγιση και τα κρατάει. Πραγματοποιεί πολλές στειρώσεις, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων.

 

Ο Δρ. Φ μου εξηγεί επίσης πολλά πράγματα που πρέπει να ξέρω για να βοηθήσω καλύτερα τα σκυλιά, π.χ. πότε να φέρω ένα κουτάβι για να μην είναι πολύ αργά για τη θεραπεία, ποια συμπτώματα πρέπει να κοιτάζω όταν ένα σκυλί είναι άρρωστο, πώς να βοηθήσω όταν βρίσκομαι στο καταφύγιο και ένα σκυλί είναι τραυματισμένο κ.λπ. Στο τέλος του έτους, υπήρχαν μερικά άρρωστα κουτάβια που έπρεπε να πάνε στον κτηνίατρο.

 

Δεν τρώγανε, ήταν πολύ αδύναμα, δεν έπαιζαν και υπήρχε αίμα στα κόπρανα και γλίτσα στην περίφραξη. Αυτό είναι σημάδι τύφου ή παρβοϊού. Και τα δύο μπορούν να αποβούν θανατηφόρα για ένα κουτάβι, εάν εντοπιστούν πολύ αργά. Ο Φ μου είπε ότι δεν μπορούμε να φέρουμε άλλα σκυλιά μέχριτο επόμενο έτος. Ήταν γύρω στις 20 Δεκεμβρίου. Κατάλαβα ότι ήταν θέμα χρημάτων και προσφέρθηκα να πληρώσω για τη θεραπεία των σκύλων. (Τώρα) μπορούσαμε να τα φέρουμε.

 

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ο Δρ. Φ μου εξηγεί ότι ο Δήμος του χρωστάει πάνω από 11000C. Αυτά είναι πολλά χρήματα. Ξέρω ότι κάνει ό,τι μπορεί και δεν μπορεί να αναλάβει τα σκυλιά από το καταφύγιο, πολύ περισσότερο αν δεν πληρώνεται. Αν η κλινική του δεν επιβιώσει οικονομικά, τότε το καταφύγιο θα χάσει τον κτηνίατρό του.

 

Σκέφτηκα ότι μερικές φορές θα μπορούσε να είχε κρατήσει τα σκυλιά περισσότερο στην κλινική.

 

Αν επρόκειτο για ένα ζώο ιδιώτη, πιθανότατα θα το είχε κάνει. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για σκύλο από το καταφύγιο και πιθανώς παίρνει ήδη λιγότερα χρήματα για τη θεραπεία τους, δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά, πράγμα που επίσης καταλαβαίνω. Ο Δήμος πρέπει να τον πληρώνει για τις υπηρεσίες του, ώστε να είναι σε θέση να εξακολουθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες.

 

Απομόνωση, φαρμακευτική ανωνη, απομόνωση θηλυκών σκυλιών

 

Ο Δρ. φ μου εξήγησε ότι όταν φτάνουν νέα σκυλιά στο καταφύγιο, θα πρέπει πρώτα να απομονώνονται για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Θα πρέπει να δούμε αν πάσχουν από κάποια πάθηση, ασθένεια ή οτιδήποτε άλλο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ή μπορεί να είναι μεταδοτικό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κουτάβια, επειδή δεν μπορούν να κάνουν τα εμβόλιά τους αμέσως μόλις φτάσουν. Εάν πάσχουν από κάποια πάθηση, το εμβόλιο θα την επιδεινώσει.

 

Έτσι, όταν φτάνουν νέα κουτάβια, πράγμα που συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να απομονώνονται για περίπου μια εβδομάδα για να δούμε αν είναι υγιή. Εάν είναι, τότε μπορούν να εμβολιαστούν και να πάνε μαζί με τα υπόλοιπα κουτάβια.

 

Το καταφύγιο δεν διαθέτει δωμάτιο απομόνωσης.

 

Τα κουτάβια πετιούνται όλα μαζί από την πρώτη στιγμή και συχνά μεταδίδουν ιούς στα άλλα κουτάβια. Ορισμένα κουτάβια είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, οπότε είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο να κολλήσουν τυχόν ιούς ή παράσιτα. (Δεν) θα πρέπει να μπαίνουν μαζί με νέα κουτάβια που θα μπορούσαν να φέρουν μαζί τους ασθένειες. Μπαίνουν μαζί όλα τα κουτάβια γιατί δεν υπάρχει χώρο για να τα απομονώσουμε.

 

Όταν ένας σκύλος είναι άρρωστος ή τραυματισμένος, πρέπει να απομονωθεί σε μια μικρότερη περίφραξη «ανάρρωσης» για να θεραπευτεί γρηγορότερα και να προστατευτεί από άλλους πιο δυνατούς σκύλους όσο βρίσκεται στην ασθενέστερη θέση.

 

Ο χώρος «ανάρρωσης» που διαθέτουμε στο καταφύγιο είναι 2 τ.μ. και είναι πολύ μικρός και χτίστηκε με ό,τι πόρους μπορούσαν να βρεθούν, οπότε δεν είναι πραγματικά προσαρμοσμένος. Περιέχει ένα σπιτάκι για σκύλους και μπορεί να φιλοξενήσει μόνο έναν σκύλο. Ωστόσο, μια μητέρα με τα 9 κουτάβια της κρατήθηκε εκεί για σχεδόν 3 εβδομάδες, επειδή δεν είχαμε άλλο χώρο γι' αυτά.

 

Συγκέντρωση χρημάτων

 

Αφού συνειδητοποίησα ότι τα χρήματα αποτελούν πρόβλημα στο καταφύγιο, αποφάσισα να συνκεντρώσω χρήματα για το καταφύγιο. Κατάφερα να συγκεντρώσω 1100C για το καταφύγιο από φίλους και συγγενείς και άλλους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τα σκυλιά.

 

Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για:

• 200€ για παγίδα σύλληψης γουρουνιών (παγίδα σύλληψης σκύλων)

• 220€ για ψυκτικά σπρέι και αντιπαρασιτικά σπρέι

• 200€ για σαρωτή τσιπ για το καταφύγιο

• 200€ για έξοδα κτηνιάτρου

• 200€ για έξοδα υιοθεσίας

• 80€ για υλικά: Reek, πένσες, καρφιά,... / νερό, τροφές

Επικίνδυνο έδαφος

 

Το καταφύγιο χτίστηκε σιγά-σιγά. Υπάρχουν πολλά ξύλινα κομμάτια με καρφιά στο έδαφος παντού στο καταφύγιο. Υπάρχουν κάποιοι «αποθηκευτικοί χώροι» όπου φυλάσσονται κάποια επικίνδυνα αντικείμενα και τα σκυλιά έχουν JC άμεση πρόσβαση σε αυτά.

 

Περιφράξεις και οι πόρτες Ανακατασκευάζονται με ό,τι υλικό 'μπορεί να βρεθεί. Οι πόρτες δεν ένουν πραγματικά συστήματα συρμάτινους κόμπους που μερικές φορές σπάνε. Συμβαίνει συχνά να ανοίγει η πόρτα μιας περίφραξης και όλα ία σκυλιά να ανακατεύονται. Όταν φτάνουμε το πρωί, πρέπει να δούμε αν υπάρχουν τραυματισμένα σκυλιά, γιατί συχνά, αν ανακατευτούν, τσακώνονται και τότε πρέπει να τα πιάσου με για να τα βάλουμε πάλι στη σωστή περίφραξη.

 

Οι περισσότερες περιφράξεις είναι πολύ μικρές και δεν είναι προσαρμοσμένες στα σκυλιά, συχνά τα σκυλιά ανοίγουν τρύπες στις περιφράξεις και αυτές φτιάχνονται μόνο για λίγο, επειδή δεν υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες.

 

 

Άλλα

 

Οι άνθρωποι που εργάζονται στο καταφύγιο θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι για να εργάζονται με σκύλους, θα πρέπει να τους μάθουν πώς να τα πιάνουν χωρίς να τα τραυματίζουν.

 

Θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται με τα σκυλιά για να τα κοινωνικοποιήσουν.

 

Θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια στην εκστρατεία υιοθέτησης του Δήμου. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν για αυτό το καταφύγιο και να γνωρίζουν ότι αυτά τα σκυλιά αναζητούν οικογένειες.

 

Τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι του καταφυγίου δεν είναι κατάλληλα για τη μεταφορά των σκύλων. Τα κουτάβια χρειάζονται μικρότερα κλουβιά - τα μεγαλύτερα σκυλιά χρειάζονται μεγαλύτερα κλουβιά, αλλά τα κλουβιά στο αυτοκίνητο είναι πάντα τα ίδια. Εδώ τα συστήματα κλεισίματος ως επί το πλείστον δεν λειτουργούν και αυτοσχεδιάζουμε με σύρματα για να κρατήσουμε τα κλουβιά κλειστά.

 

Συμπέρασμα

 

Οι άνθρωποι που εργάζονται στο καταφύγιο κάνουν ό,τι μπορούν με τους πόρους που διαθέτουν. Οι πόροι δεν είναι αρκετοί και έτσι δεν μπορούν να εργαστούν σωστά. Τα σκυλιά καταλήγουν να ζουν σε άσχημες συνθήκες και επιπλέον, επειδή δεν γίνεται καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση της υιοθεσίας, τα σκυλιά πεθαίνουν στο καταφύγιο, είτε από καυγά, είτε από ασθένεια, είτε λόγω ηλικίας.

 

Ο διαχειριστής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μια θέση εργασίας και θα μπορούσε επίσης να προωθήσει τη νεωτερικότητα του Δήμου, αν διαφήμιζε την υιοθεσία των σκύλων. Ο Δήμος θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα ώστε να προσλάβει περισσότερους ανθρώπους που θα εργάζονται σωστά στο καταφύγιο και θα καθαρίζουν σε τακτική βάση και επίσης να εκπαιδεύσει αυτούς τους ανθρώπους ώστε να γνωρίζουν πώς να εργάζονται με τα σκυλιά.

 

 

0 Δήμος εκμεταλλεύεται τους εθελοντές. Υποψιάζομαι μια συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση, η οποία θα επιτρέπειτον Δήμο να μην προσλάβει άλλους εργαζόμενους και να στηρίζεται σε εθελοντές. Η X μου είπε ότι, όταν δεν υπάρχουν εθελοντές, είναι μόνη της να κάνει όλη τη δουλειά. Αυτό φυσικά δεν είναι δυνατόν.

 

Οι εθελοντές θα πρέπει να αποτελούν μια βοήθεια, αλλά δεν θα πρέπει να είναι οι κύριοι εργαζόμενοι στα καταφύγια. Θα πρέπει να υπάρχουν εκπαιδευμένοι άνθρωποι που θα τους βοηθούν και θα τους διδάσκουν, αλλά και για τα σκυλιά ώστε να έχουν ανθρώπους που θα είναι πάντα εκεί και στους οποίους θα μπορούν να βασίζονται.

 

Αυτή τη στιγμή τα σκυλιά ζουν σε άσχημες συνθήκες, δεν υιοθετούνται και δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να πληρωθούν όλα τα έξοδα του κτηνιάτρου, των τροφών, των υλικών για τους φράχτες και να γίνουν επενδύσεις για υιοθεσία, ακόμη και στο εξωτερικό, αν είναι δυνατόν. Κάτι πρέπει να αλλάξει και είναι ευθύνη του Δήμου Καβάλας να κάνει κάτι γι' αυτό. Τα σκυλιά το αξίζουν και οι άνθρωποι που πληρώνουν φόρους θέλουν και τα σκυλιά να ζουν σε καλές συνθήκες!