γράφει ο

Βασίλης Βελιάνος (Vas.-Vel.-)

 

Δεν ξέρω ποιους αφορούν  και ποιους «ευαισθητοποιούν» οι παγκόσμιες ημέρες του ΟΗΕ.  Όπως η παγκόσμια ημέρα συνείδησης που θεσπίστηκε  την 5 Απριλίου  καλή ώρα.

 

Οι παγκόσμιες ημέρες, θεσπίστηκαν προφανώς για να θυμίζουν πως πέρα και έξω από νόμους και τιμωρίες, υπάρχει και μια ατομική βαλβίδα ασφαλείας. Που αυτόματα σημαίνει συνειδησιακό συναγερμό. 

 

Την Ελληνική… πεπατημένη πάντως, ελάχιστα την αγγίζουν οι φολκλορικοί  συμβολισμοί κάποιων τέτοιων ημερών. Εμείς πατροπαράδοτα τιμούμε τις ιθαγενείς… πανελλήνιες ημέρες. Εμείς  αποθεώνουμε: Την πανελλήνια μέρα του…δε βαριέσαι.  Με μια σειρά από τραγικές παραλείψεις,   που επαναλήφθηκε για μια ακόμα φορά στο  Α.Τ. των Αγ. Αναργύρων.

 

Όπως και στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης. Προσημαίνοντας τις ανεπάρκειες πέντε αστυνομικών.  Η 28χονη άτυχη Κυριακή όμως, δεν γυρνάει πίσω. Μακάρι να είναι το τελευταίο θύμα στο λουτρό αυτού το αίματος,  αλλά δεν θα είναι.

 

Ως λαός φερ΄ ειπείν, λατρεύουμε αιρετικά την… Αγία  ημέρα του πολιτικού κόστους! Απαξιώνοντας  προκαταβολικά τις άλλες ευθύνες των απολιτικών πολιτικών προσώπων, από τον φυσικό τους δικαστή.

 

Ο υπουργός Καραμανλής «ανέλαβε» την πολιτική ευθύνη και κατά τον ίδιο αλλά και το κόμμα του …ξεπλύθηκε  στην ψήφο-πανάκεια του Σερραϊκού λαού. Αν και η… συνείδησή του τον «ταλαιπωρεί» τα βράδια.  Καθ΄ ομολογίαν  του  στην τοποθέτηση του  στην  Βουλή.

 

Με βάση το σύνταγμα,  η δικαιοσύνη είναι ο μοναδικός  κριτής των πράξεων ή  των παραλείψεων του πολιτικού προϊστάμενου ενός Υπουργείου. Μόνο που αυτή αργεί. Εκδίδοντας μόλις… προχθές την απόφαση της περί  την αντισυνταγματικότητα του  νόμου του 2021, που δεν  υποχρέωνε την ΕΥΠ να     ενημερώσει τον Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του. Νόμος ωστόσο που ακυρώθηκε από τον νόμο του 2022 με πρόνοιες και για την ενημέρωση του παρακολουθούμενου. Νόμος για τον οποίο  δεν ασχολήθηκε ακόμα η δικαιοσύνη.

 

Σε αντίθεση με τον πυλώνα  δικαιοσύνη  τα κόμματα,  ως μη όφειλαν καταδικάζουν από το άκουσμα ακόμα και μιας αδιασταύρωτης είδησης.

 

Αν πάντως  τύχει και καταδικαστεί αμετάκλητα και κάποιος πολιτικός  από την δικαιοσύνη, το ξέπλυμά του από το κόμμα του είναι να οριστεί εισηγητής στην πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης  για το κράτος….δικαίου! Της κυβέρνησης.

 

Το κράτος δικαίου ωστόσο  ξεκινάει από το καθεστώς του δικαίου εντός των κομμάτων. Από τα  εννέα κόμματα  της βουλής, οι πολιτικοί αρχηγοί που δεν λογοδοτούν σε κανέναν, δεν τηρούν ακόμα και τις πιο  υποτυπώδεις καταστατικές και κατ επέκταση και συνταγματικές διατάξεις,  αφαιρούν εκλεγμένους βουλευτές τους από τα ψηφοδέλτια, αλλάζουν τις λίστες διορίζοντας όποιους γουστάρουν και πάει λέγοντας, είναι… διπλάσιοι από τους αρχηγούς που διοικούν τα κόμματά  τους με σύννομες και θεσμικές διαδικασίες.

 

Κι ύστερα σου λένε γιατί ο Μητσοτάκης είναι σταθερά και με διπλάσια διαφορά  πρώτος στις σφυγμομετρήσεις για τις ευρωεκλογές. Εμ πως να μην είναι;

 

Το παράδοξο με την σημερινή κυβέρνηση,  είναι  το γεγονός πως συλλαμβάνεται  μονίμως… αιφνιδιασμένη! Από το υπαλληλικό  κράτος και τις πρωτοβουλίες των κατώτερων στελεχών κατά αρχάς. Αλλά και από την ….ιδιοκτησιακή νοοτροπία του κράτους πατροπαράδοτα και των στελεχών πρώτης γραμμής.

 

Όπως η Ευρωβουλευτής Ασημακοπούλου. Που ανάθεμά με αν συνειδητοποιούσε πως βουτώντας τα στικάκια από την Γραμματεία του απόδημου Ελληνισμού που με τη σειρά της τα βούτηξε από το Υπουργείο Εσωτερικών, παραβίαζε προσωπικά δεδομένα πολιτών παίρνοντας και χρησιμοποιώντας τα mails τους.

 

Αν αύριο  κάποιο τρολ διαδώσει μια φήμη πως… Ελληνικά Ραφάλ από το Διδυμότειχο βούλιαξαν Ρωσικό πολεμικό πλοίο στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, το Υπουργείο Άμυνας  αντανακλαστικά θα το διαψεύσει άμεσα αλλά και θα… ψαχτεί! Για κανάν… τρελό πιλότο που αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στην Ρωσία.

 

Με δυο τουλάχιστον πολιτικούς αρχηγούς να συνεχίσουν επέκεινα να επενδύουν στο τρολ!

 

Κάτω η… Παγκόσμια ημέρα συνείδησης,  ζήτω η Πανελλήνια ημέρα του πολιτικού κόστους και του:  «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε»