γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Σάββατο του Λαζάρου, μέρα Παζαριού για την όμορφη πόλη μας. Τόσο στην γνωστή του θέση στο πάρκο Φαλήρου όσο και στην λαϊκή αγορά της Καλαμίτσας.

 

Συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης το Παζάρι, το "μπίτ μπαζάρ" γίνονταν μέρα Τρίτη στην περιοχή μπροστά από τις Καμάρες από τα χρόνια των Οθωμανών, εκεί έφθαναν από το ύψωμα τρία καραγάτσια και κάτοικοι των ορεινών χωριών για να πουλήσουν την πραμάτεια τους.

 

Ο δρόμος του νερού και το μονοπάτι δίπλα του βοηθούσε την έλευση τους μετά ζώα τους φυσικά, που ήταν μουλάρια, γάιδαροι αλλά και άλογα.

 

Τα χάνια της πόλης ήταν γύρω από τις Καμάρες και την πλατεία. Αργότερα το παζάρι άλλαξε πολλές θέσεις πήγε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, εκεί που ΄σήμερα είναι η δημοτική αγορά, στο πάρκινγκ της Ροδόπης, στην οδό Κύπρου και τελικά εδώ και πολλές δεκαετίες στην περιοχή του πάρκου και του σταθμευτηρίου της Νομαρχίας.

 

Η φωτογραφία, από την αρχή της δεκαετίας του 1980, όπου ως μάχιμος δημοσιογράφος αναζητούσα τα θέματα στην πόλη καταγράφοντας εικόνες της.

 

Σαράντα χρόνια μετά, το χαρτί των φωτογραφιών, με την βοήθεια του καλού μου φίλου Γιάννη Καρατζιώτη γίνεται ψηφιακό τεκμήριο.

 

Πολύ σύντομα, όλος αυτός ο πλούτος ιστορίας, εικόνων και προσώπων της πόλης εδώ και μισό αιώνα θα είναι προσιτός σε όλους.