γράφει ο

Κωνσταντίνος Τιτόπουλος*

 

Σε μια πόλη που καλείται να προστατεύσει τα αδέσποτα ζώα, ο ρόλος του δήμου πρέπει να είναι κρίσιμος. Ωστόσο, στην περίπτωση της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας, φαίνεται περισσότερο σαν μια απαράδεκτη παρωδία παρά σαν ένας πραγματικός υπεύθυνος που λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων.

 

Αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με συνέπεια και αποφασιστικότητα, η διοίκηση επέλεξε να υιοθετήσει μια πολιτική του "να μην βλέπω, να μην ακούω, να μην μιλάω". Τα αδέσποτα ζώα, οι απορρίψεις της κοινωνίας, αποτελούν μια περίπλοκη πραγματικότητα που απαιτεί αποφασιστική δράση. Η διοίκηση συνειδητά προτίμησε να στρέψει το βλέμμα της αλλού, ακόμα και όταν η ανησυχία για την ευημερία των ζώων έφτανε στην κορύφωση. Επιλέγοντας εύκολες λύσεις χωρίς δέσμευση για μακροπρόθεσμη αλλαγή, οι φανταχτερές εκδηλώσεις γίνονται απλά γιορτές βιτρίνας. Μιας βιτρίνας που προωθεί μια ψευδή εικόνα και αποκρύπτει την πραγματική αδικία που υφίστανται τα αδέσποτα του δήμου μέσα και έξω από το καταφύγιο. Η προσπάθεια να διχάζουν την κοινότητα των φιλόζωων, οι οποίοι δρουν για το κοινό καλό, έχει σκοπό να επιτύχουν πολιτικά οφέλη και ταυτόχρονα να αποδυναμώσουν κάθε εύλογη και δίκαιη απαίτηση που αφορά στην προστασία και τη φροντίδα των ζώων.

 

Η εκδήλωση-γιορτή υιοθεσίας την Κυριακή 7 Απριλίου, μιας εκδήλωσης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θετική (εφόσον αποτελούσε μια λογική συνέχεια ενός στρατηγικού σχεδιασμού) διαδέχθηκε μια άλλα δράση που δεν έλαβε δημοσιότητα, εχθές Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, συνεργείο του δήμου απομάκρυνε τα σπιτάκια των αδέσποτων που κατοικούν στην περιοχή της Άσπρης Άμμου. Χωρίς καμία συνεννόηση και καμία διάθεση να συνεργαστεί με τους ανθρώπους που φροντίζουν καθημερινά για την σίτιση, την περίθαλψη, την υδροδοσία, μετέφερε τα σπιτάκια σε σημείο δύσκολα προσβάσιμο, εκτεθειμένο σε καιρικές συνθήκες αλλά ιδανικό για να τα κρύψουνε, ιδανικό να ικανοποιήσουν μια μικρή ομάδα πολιτών που ενοχλούνται με την παρουσία τους. Τα σκυλιά όμως δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτήν την αλλαγή, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να ζουν στο σημείο που έμαθαν. Ένα σημείο το οποίο είναι στις παρυφές της πόλης.

 

Αυτή η διπρόσωπη συμπεριφορά της διοίκησης να προσπαθεί με δημοφιλείς δράσεις να κρύβει την πραγματική εχθρική διάθεση που έχει απέναντι στην διαχείριση του ζητήματος είναι τόσο εξοργιστική που θα μας βρίσκει συνεχώς και με άμεσα αντανακλαστικά, απέναντι της. Είναι θεσμική μας υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να αναδεικνύουμε αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις που δημιουργούν οι ιθύνοντες.

 

Όλα τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί.

 

Αντί τα αδέσποτα ζώα της Άσπρης Άμμου να απολαμβάνουν έναν αξιοπρεπή βίο, βρίσκονται πλέον εκτεθειμένα σε επικίνδυνες συνθήκες χάρη στην τεμπελιά που επιδεικνύει η διοίκηση του δήμου να μπορέσει να εφαρμόσει λύσεις.

 

Οι λύσεις αυτές απαιτούν συνεργασία, αγάπη για το αντικείμενο και διάθεση για εργασία με σκοπό την επίτευξη ουσιαστικού αποτελέσματος.

 

 

Η κολώνα ακόμη πάνω στην όδευση τυφλών. 

 

Τα σπιτάκια εθελοντών που απομακρύνθηκαν.

 

Η αντίληψη της διοίκησης του δήμου Καβάλας για τη δημόσια υγεία και την ευημερία ανθρώπων και ζώων είναι ανύπαρκτη.

 

Προτιμώντας το πολιτικό όφελος πάνω από το κοινωνικό καλό, αφήνει έναν ανεπανόρθωτο τομέα πίσω του, γεμάτο από περιφρόνηση και αδιαφορία. Οι πολίτες δεν χρειάζονται μια διοίκηση που επιλέγει να εθελοτυφλεί αγνοόντας τις πραγματικές προκλήσεις. Χρειάζονται μια διοικητική ομάδα που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, με στόχο την προστασία και τη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών, χωρίς πολιτικούς υπολογισμούς.

 

Είναι καιρός να αποτινάξουμε το βάρος της αναποτελεσματικότητας και της αδιαφορίας και να αναζητήσουμε πραγματικές λύσεις για ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση δράση και συνεργασία. Η ασφάλεια και η ευημερία των ζώων δεν πρέπει να θυσιάζονται στον βωμό της πολιτικής επιβράβευσης.

 

*Κωνσταντίνος Τιτόπουλος -Γραμματέας δημοτικής παράταξης «Η Καβάλα Μπροστά»