γράφει ο

Χρήστος Ποτόλιας

 

(με αφορμή τον απολογισμό-αντιπαρερχόμαστε το προεκλογικό της γιορτής)

 

Ο τίτλος της επιχείρησης παραπέμπει στο Δήμο, στους δημότες δηλαδή (άραγε, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, από τότε που οι δήμοι έγιναν παρακλάδι του κεντρικού φορομπηχτικού, εγκληματικού κράτους, ο δήμος ως θεσμός, ταυτίζεται με τους δημότες;) και στο ωφέλεια, στο όφελος δηλαδή…

 

Για το όφελος τίθεται το ερώτημα: αφορά η ύπαρξη και λειτουργία της επιχείρησης σε όφελος των δημοτών;

 

Και μόνο το ότι αναφερόμαστε σε επιχείρηση σε δήμο, η οποία υπάρχει και λειτουργεί βάση συγκεκριμένων νόμων και κανόνων (αναφερόμαστε στη συνέχεια), θεωρούμε ότι αλλού πάει το όφελος και όχι στους δημότες.

 

Οι «επιχειρήσεις» των δήμων λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, ως ΑΕ. Του λόγου το αληθές ο κανονισμός της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ: Η Επιχείρηση είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

 

Λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

 

Με ανώτατο όργανο διοίκησης το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

 

Υποχρεούται σε τήρηση Βιβλίων και Στοιχείων Γ΄ κατηγορίας (σημ.: όπως οι Α.Ε.), ΕΣΟΔΑ της είναι -εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εκμετάλλευση Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων-.

 

Προωθεί, όπως άλλωστε και όλες οι τέτοιου είδους επιχειρήσεις στο σύνολο των δήμων, μέσα από τον κανονισμό λειτουργίας της,  στη ρότα των ρυθμίσεων των κυβερνήσεων, του Καποδίστρια, του Καλλικράτη και του Κλεισθένη, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, τις ΣΔΙΤ και το πέρασμα αρμοδιοτήτων και υποδομών του δήμου στην αγορά, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

 

Όσες αλλαγές έγιναν ή θα γίνουν στη λειτουργία συνολικά της Τοπικής διοίκησης δεν άλλαξαν ούτε θα αλλάξουν τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα, που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα τόσο των εργαζόμενων των δήμων όσο και του λαού μας.

 

Επί πλέον τέτοιες επιχειρήσεις, επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, κερκόπορτα για τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζόμενων στο δήμο.

 

Θεωρούμε ότι όλες οι λειτουργίες του δήμου πρέπει να ορίζονται και να ελέγχονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με διευρυμένα εργασιακά δικαιώματα.

 

Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, έχοντας στη διαχείριση της το σύνολο της περιουσίας του δήμου, εξυπηρετεί την πολιτική της συγκέντρωσης σε μεγαλύτερους "παίκτες" της περιουσίας και των υπηρεσιών του δήμου (λιμάνι, ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΣΠΗ ΑΜΜΟ κτλ.).

 

Έτσι σε ότι αφορά τη δημοτική αγορά η διαχρονική διαχείρισή της από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, είχε σαν αποτέλεσμα την εκδίωξη όλων των μικρο-καταστημάτων και την εδραίωση τελικά της πολυεθνικής των τροφίμων. Σε ότι αφορά δε το πυλοθεραπευτήριο, ενώ αφορά σε μονάδα φροντίδας υγείας, λειτουργεί σαν ιδιωτική επιχείριση με εισιτήριο, ενώ θα έπρεπε να είναι δωρεάν στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος υγείας... 

 

Η ενίσχυση της Λ.Σ. σε Δήμους και Περιφέρεια εγγυάται με 100% λαϊκή αντιπολίτευση, τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζόμενων στο δήμο καθώς και των συνδημοτών μας.

 

Χρήστος Ποτόλιας - Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, Δημοτικός σύμβουλος