Ανοιχτή επιστολή προς τον Προέδρο Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, τον δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους στέλνει η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου.

 

Η επιστολή αφορά το λειτουργικό πρόβλημα του Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου Θάσου.

 

Ο υπάλληλος που κρατούσε τη μοναδική θέση γραμματέα, συνταξιοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα η αρχειοθέτηση, ενημέρωση αλλά και η αξιοποίηση του σήμερα είναι «στον αέρα».

 

Αναλυτικά, η επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει:

 

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η λειτουργία του Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου Θάσου που υπάρχει στο νησί μας πλέον των 100 χρόνων και έχει τις ρίζες του από την εποχή της Αιγυπτιοκρατίας (Μεχμέτ Αλί 1814-1902). Ο υπάλληλος που κρατούσε τη μοναδική θέση γραμματέα, συνταξιοδοτήθηκε.

 

Η σωστή αρχειοθέτηση, ενημέρωση αλλά και η αξιοποίηση του αρχείου που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια από τον επιμελητή και το γραμματέα, σήμερα είναι στον αέρα. Η προτεινόμενη μερική συνεπικουρία αυτού του τεράστιου έργου με διήμερες συμμετοχές του γραμματέα από την υπηρεσία της Καβάλας είναι μέτρο θνησιγενές που αντανακλά τις προθέσεις της κυβέρνησης και τον χαρακτήρα της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη που προωθεί.

 

Το Ειρηνοδικείο - Πταισματοδικείο Θάσου εκδικάζει υποθέσεις πολιτικές στις οποίες χειρίζεται προανακριτικό υλικό και για να γίνουν αυτές οι πράξεις χρειάζονται τρεις υπάλληλοι (δύο γραμματείς και ένας επιμελητής).

 

Λύση δεν αποτελεί ούτε οι δρομολογημένη μετεγκατάστασή του στο πρώην κτίριο της εφορίας αφού λύνει μόνο το στεγαστικό και όχι το κύριο, το λειτουργικό πρόβλημα. Άλλωστε και το κόστος των επισκευών σε ένα κτίριο που παραχώρησε ο δήμος, καλούνται να το πληρώσουν οι δημότες.

 

Η κυβέρνηση με τον νέο «δικαστικό χάρτη» της χώρας που θέσπισε,  φέρνει καταργήσεις Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων σε ολόκληρη τη χώρα (πχ Θήβας).

 

Η αναμόρφωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή του νέου υπερμνημονίου της ΕΕ που στηρίζουν με τη στάση τους και άλλα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στόχος όλων τους είναι η εξοικονόμηση πόρων και από τη Δικαιοσύνη, με την περαιτέρω μείωση προσωπικού, στη λογική του κόστους - οφέλους. Μια διαδικασία, η οποία καθιστά την πρόσβαση των απλών ανθρώπων σε αυτή ολοένα πιο δύσκολη και ακριβή.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση την προγενέστερη εμπειρία (ΔΟΥ Θάσου) κινδυνεύουν τόσο το υποθηκοφυλακείο όσο και το κτηματολόγιο. Τα τελευταία χρόνια το νησί σταθερά αποψιλώνεται από υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων.

 

Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου:

 

Να εκφράσει την αντίθεσή του στο νέο δικαστικό χάρτη και να διεκδικήσει από το υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών την άμεση πλήρωση των θέσεων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου με μόνιμο προσωπικό.

 

Να προειδοποιήσει σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχτούμε να κλείσει καμία υπηρεσία στο νησί μας.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΓΩΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 

ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΑΡΓΥΡΩ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 

ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ