γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Η Κλιματική Αλλαγή θέλει μάλλον και ισχυρή δόση εξορκισμού ή ευχελαίου ή οτιδήποτε μπορεί να την διώξει μακριά μας…

 

Από την άλλη είχαμε πανδημία, φωτιές, ενεργειακή κρίση, τώρα πλημμύρες, αλήθεια τι άλλο μας περιμένει;

 

Πραγματικά ήταν σοκαριστικό το θέαμα με τα πλημμυρισμένα χωριά και θυμήθηκα την Νέα Ορλεάνη όταν πνίγηκε στη λάσπη.

 

Τις εικόνες θυμάμαι, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις που σε διάφορα σημεία του πλανήτη βλέπαμε τα ορμητικά ποτάμια και ρυάκια να παρασέρνουν σπίτια, αυτοκίνητα, γέφυρες, ανθρώπους…

 

Φωτιά και νερό, φοβερά στοιχεία που καταπίνουν αχόρταγα τα πάντα στο διάβα τους.

 

Και στη Θεσσαλία, τον μεγάλο κάμπο, εικόνες φρίκης και απόγνωσης!

 

Εικόνες από τη βιβλική καταστροφή έδειξε ο δουφόρος Sentinel-1.

 

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει.

 

Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

 

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

 

Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

 

Ένα εκατομμύριο καμένες εκτάσεις σε Έβρο, Ροδόπη και Καβάλα και τώρα πάνω από ένα εκατομμύριο πλημμυρισμένες εκτάσεις θα έχουμε στο τέλος του φαινομένου.

 

Σε μια Ελλάδα όπου ο τόπος μας είναι κλειστός όλο βουνά και ανοιχτός όλο νησιά.

 

Πάλι γυρλιζω στον Θεσσαλικόκάμπο που πλημμύρισε αναζητώντας την αιτία…

 

Όλοι μιλούν για τον καιρό, το ύψος βροχής και το ανάγλυφο όπως ο Τάσος Αρνιακός ο μετεωρολόγος που εξηγεί για ποιους λόγους ο Θεσσαλικός Κάμπος «θάφτηκε» από τις τεράστιες αυτές ποσότητες νερού.

 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, η περιοχή του Παλαμά έχει χαμηλό υψόμετρο στα 94 μέτρα.

 

Οι γύρω περιοχές, έχουν λίγο υψηλότερο, οπότε τα νερά συσσωρεύτηκαν από την υπερχείλιση των παραποτάμων του Πηνειού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή γύρω από τον Παλαμά και να επεκταθεί σε όλη την περιοχή γύρω από Τρίκαλα και Καρδίτσα.

 

Επιπλέον, η περιοχή απορρόφησε όλη τη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών.

 

Εκεί κατέληξαν τα νερά από το βουνό Όθρυ, από το ανατολικό Πήλιο, από τον κάτω Όλυμπο και τα υπόλοιπα γύρω βουνά, με αποτέλεσμα αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα πρωτοφανή όσον αφορά το ύψος των νερών, που έφτασαν στα δύο μέτρα.

 

Βέβαια θα πρέπει να αναζητήσουμε και το παρελθόν για να διδαχθούμε το παρόν και το μέλλον…

 

Οι πλημμύρες στην περιοχή δεν είναι φρέσκο φαινόμενο του καιρού μας και της Κλιματικής Αλλαγής, όχι ότι δεν παίζει ρόλο κι αυτή.

 

Οι πλημμύρες στη Λάρισα είναι χαρακτηριστικό της μακραίωνης ιστορίας της.

 

 

Κτισμένη στην δεξιά όχθη του Πηνειού, οι παλαιότερες αναφορές για τις ζημιές που επιφέρουν οι πλημμύρες του ποταμού της στην εύφορη πεδιάδα της Θεσσαλίας εντοπίζονται στον Στράβωνα.

 

Μία από τις μεγαλύτερες πλημμύρες έγινε το 1811. Συνέβη μήνα Αύγουστο, όταν ξαφνικά ξέσπασε σφοδρή νεροποντή η οποία κράτησε 36 ώρες.

 

Πλημμύρισαν οι χείμαρροι που κατέβαιναν από την νότια πλευρά της πόλεως και κατέκλυσαν πολλές συνοικίες της.

 

Οι καταστροφές ήταν τεράστιες! Μάλιστα, κάθε μία από τις ιστορικές πηγές αναφέρει διαφορετικό αριθμό ανθρωπίνων θυμάτων, καταστροφών σε οικοδομήματα και απώλεια αγαθών.

 

Σχετικά με τις πλημμύρες της Λάρισας, ο Κ. Σπανός στο βιβλίο του αναφέρει : «1647, Δεκεμβρίου 27, έβρεξεν ένα μερόνυχτο, και ήλθεν το νερό πάνου από την πόρτα (τα νερά ανέβηκαν πάνω από την πόρτα των σπιτιών), και επνίγησαν εις την Λάρισαν οσπήτια 1500, και άνθρωποι από τον κρεμνησμόν των οσπητίων 800, και περισσότεροι ευρίσκονταν από κάτω στα οσπήτια πνιγμένοι».

 

Σημερινά πράγματα…

 

Το 2020, πριν από τρία χρόνια και κατά μήναν Απρίλιο είχαμε βροχοπτώσεις ημερών, που προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε οικισμούς και ευρύτερες περιοχές των νησιών της Σκιάθου, της Σκοπέλου, των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νοτίου και Βορείου Πηλίου και άλλες υποδομές, απέδειξαν για ακόμα μια φορά το αντίθετο.

 

Αν σας λένε κάτι οι περιοχές…

 

Τότε η αντιπολίτευση τους έλεγε ότι διαθέτουν ελάχιστα κονδύλια σε σχέση με τις ανάγκες, για έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, για την συντήρηση παλιών έργων, σε όλη τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην ανατολική παράλια ζώνη (Μαγνησίας, Λάρισας) στα νησιά των Σποράδων, που διαπερνούν δεκάδες οικισμούς, μένουν χωρίς επικαιροποιημένα ή και καθόλου έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μια κατάσταση που οδηγεί σε καταστροφές και εγκυμονεί στο μέλλον μεγαλύτερους κινδύνους.

 

Και να τα αποτελέσματα!