Μετά το κριτήριο της ηλικίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων «λίαν αυξημένου κινδύνου», όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η Μαρία Θεοδωρίδου.

 

Τα νοσήματα που περιλαμβάνονται είναι περιληπτικά τα εξής: 

 

- Τα άτομα με μεταμόσχευση

 

- Νεφρική ανεπάρκεια

 

- Καρκίνος υπό αγωγή

 

- Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

 

- Σοβαρή ηπατική νόσος

 

- Ανοσοκαταστολή

 

- Άλλα νοσήματα (Σύνδρομο Down κ.ά.)

 

​Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι σε μεγάλους αριθμούς εμβολιασμών μπορεί να εμφανιστούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες γι' αυτό και παρακολουθούνται.

 

Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ που έχουν όλα τα δεδομένα έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική σύνδεση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Παρόλα αυτά η Επιτροπή διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις.

 

Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι ο αριθμός των εμβολιαζομένων που έχουν παρουσιάσει θρομβώβσεις δεν διαφέρει από εκείνον στο γενικό πληθυσμό και η εμφάνιση μπορεί να είναι χρονική σύμπτωση.

 

Η κυρία Θεοδωρίδου, αφού υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, τόνισε ότι κατόπιν όλων αυτών ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη».

 

Σχετικά με τα νοσήματα για το εμβόλιο, όπως παρουσιάζονται στο emvolio.gov.gr