γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

«Στις εκλογές αυτές οι στόχοι μας είναι σαφείς. Πρώτον καθαρή, ευρεία, μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές. Δεύτερο, καμία περιφέρεια σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες σε στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ. Και στους 3 μεγάλους Δήμους να εκλεγούν στελέχη που πρόσκεινται και υποστηρίζονται από την παράταξή μας» (…) «σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζονται όλοι» (…) «σας θέλω όλους δίπλα μου στην πρώτη γραμμή. Τώρα είναι η ώρα που θα κριθούμε από το λαό και όλα τα στελέχη μας πρέπει να συστρατευθούν σε αυτόν τον κοινό σκοπό που θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, των περιφερειακών εκλογών και των τριών μεγάλων δήμων».

 

 

 

Τάδε έφη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Είπε ξανά τα ίδια δηλαδή. Γιατί δεν τα έχει πει μια και δυό φορές, αλλά πολλές, και όλο κάποιοι σπεύδουν να μεταφράσουν κατά το δοκούν τις βουλές του προέδρου τους και να τις προσαρμόσουν στο δικό τους μικρόκοσμο, στη δική τους «σφαίρα επιρροής», στο δικό τους τοπικό «μαντρί».

 

Η ΝΔ έχει βάλει δύο στόχους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: ο ένας είναι να εκλεγούν δεξιοί σε όλες τις Περιφέρειες κι ο άλλος να εκλέξει «δικούς της» δημάρχους στους τρεις μεγάλους Δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά). Τελεία. Και παύλα. Αυτός είναι ο πήχυς.

 

 

Και πάμε στη μετάφραση.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στους βουλευτές της ΝΔ έστειλε ένα μήνυμα που λέει, να παραμερίσουν διαφωνίες και προτιμήσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να τον στηρίξουν όλοι στη μάχη των ευρωεκλογών. Αυτό τον ενδιαφέρει. Να μην επηρεάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κατακερματισμός και η πολλαπλή διάσπαση δυνάμεων σε περιφέρειες και δήμους, εκεί όπου υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, έχθρες και ίντριγκες που έχουν αρχίσει να διώχνουν κόσμο από τη ΝΔ. 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ συγκεκριμένος. Δεν είπε ότι η ΝΔ έβαλε στόχο τους «μεγάλους Δήμους» έτσι γενικά, αλλά τους τρεις μεγάλους Δήμους. Πιο σαφές δεν γίνεται.

 

Έως τώρα, η ΝΔ, δια των τοπικών εκπροσώπων της και διαφόρων παραγόντων (ή εν δυνάμει παραγόντων) μοίραζε «χρίσματα» εδώ κι εκεί. Άσχετα αν η ΝΔ δια του προέδρου της, μιλούσε πιο γενικά. Έτσι στο νομό Καβάλας μάθαμε κάποια στιγμή δια στόματος Μακάριου Λαζαρίδη ότι η ΝΔ (του Μακάριου) στηρίζει Τσανάκα στην Καβάλα, Αναστασιάδη στο Παγγαίο, Μιχαηλίδη στο Νέστο και Κυριακίδη στη Θάσο. Για την Δήμητρα Τσανάκα υπήρξε επιπλέον και «δήλωση-χρίσμα» από το Λευτέρη Αυγενάκη.

 

Από τα τελευταία λεχθέντα του προέδρου της ΝΔ (τα οποία μοιάζουν και με όλα τα προηγούμενα που ο ίδιος είπε) τη ΝΔ δεν την ενδιαφέρει κανένας άλλος Δήμος. Πιο απλά δεν περιγράφεται.

 

Ίσως γι΄αυτό βλέπουμε και στο νομό Καβάλας πολλά στελέχη της ΝΔ να μπαίνουν σε συνδυασμούς που δεν πήραν τα δήθεν «χρίσματα» ή να στηρίζουν «αντάρτες» χωρίς καμία συστολή. Το τι γίνεται (και στους 4 Δήμους) με τον κατακερματισμό δυνάμεων της ΝΔ, είναι πραγματικά ενδιαφέρον, ίσως και πρωτοφανές.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

Ο πρόεδρος της ΝΔ αντί να στηρίξει μόνο τους ανθρώπους στους οποίους έδωσε «χρίσμα» όπως πχ ο Χρήστος Μέτιος, έβαλε έναν άλλο, επιπλέον στόχο: «καμία περιφέρεια σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ». Το έκανε μάλιστα ακόμη πιο συγκεκριμένο: «όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες σε στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ».

 

Όπερ σημαίνει (με δικά μας λόγια) «ψηφίστε τις επίσημες υποψηφιότητες ή ακόμα και τους γαλάζιους αντάρτες, αρκεί να μην εκλεγεί κάποιος του ΣΥΡΙΖΑ».  

 

Αυτά που ακούγαμε έως τώρα για «χρίσματα» και «εκλεκτούς» ήταν τελικά αυτά που προσπαθούσαν να επιβάλλουν ανά περιοχή οι συνεργάτες του Κυριάκου για να προωθήσουν δικούς τους φίλους και κολλητούς, σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές τους επιθυμίες.  

 

Οι νεοδημοκράτες, όπως επιβεβαίωσε με σαφέστατο τρόπο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Καμία απειλή για διαγραφές, καμία κύρωση. Είναι πλέον σαφές ότι η ΝΔ θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα οφέλη της απλής αναλογικής ώστε στη συνέχεια να αθροίσει δυνάμεις και οι παρατάξεις της (που σήμερα δείχνουν μια στρεβλή εικόνα κατακερματισμού) να είναι οι αυριανές διοικήσεις στους ΟΤΑ.

 

Το σχέδιο της ΝΔ αποκαλύφθηκε

Τελικά, φαίνεται ότι υπάρχει «γαλάζιο σχέδιο» για την επόμενη μέρα στους ΟΤΑ. Και μπορεί το σχέδιο να μην υπήρχε από την αρχή, αλλά προέκυψε στην πορεία. Δεν μπόρεσε να επιβάλλει πρόσωπα και προτίμησε να μην πάει σε σκληρή γραμμή πειθαρχίας. Εάν έμπαινε σε διαδικασία διαγραφών, ίσως χρειαζόταν να «εξαφανίσει» ή στην καλύτερη περίπτωση να «συρρικνώσει» την στελεχιακή βάση στην περιφέρεια.

 

Προτίμησε να «υιοθετήσει» από τώρα τα «απολωλότα πρόβατα» για να κρατήσει το «μαντρί» έστω και μετά τις εκλογές, αφού πρώτος στόχος είναι η εξουσία και μόνο, κι ας στηρίζεται σε «αντάρτες». Δεν είναι εξάλλου λίγες οι περιπτώσεις «ανταρτών» που πήγαν κόντρα στο κόμμα και «υιοθετήθηκαν» εκ των υστέρων για να έχει το κόμμα πρόσβαση στις διοικήσεις των ΟΤΑ. Η περίπτωση Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη είναι ίσως η πιο πρόσφατη και πιο χειροπιαστή. Εκλέχθηκε ως αντάρτης, υιοθετήθηκε εκ των υστέρων.

 

Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Τους «υιοθετεί» προκαταβολικώς και προεκλογικώς. Είναι η απλή αναλογική που του δίνει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό. Την οποία, η ΝΔ που την πολέμησε και συνεχίζει να την πολεμά, εξαγγέλοντας ότι θα την καταργήσει με την πρώτη ευκαιρία, τώρα σπεύδει να την εκμεταλλευτεί.

 

Για όσους δεν κατάλαβαν…

Μπορεί τα στελέχη της ΝΔ να μην έχουν ακόμη καταλάβει ότι ίσως αύριο κληθούν να συνδιοικήσουν με άλλα στελέχη του κόμματος με τα οποία σήμερα βρίζονται δημοσίως και αλληλοκατηγορούνται, αλλά θα τα βρουν μπροστά τους. Βέβαια, για κάποιους όλο αυτό είναι μια θεατρική παράσταση που την παίζουν συνειδητά. Για άλλους όμως θα είναι μεγάλος πονοκέφαλος μετά τις εκλογές.

 

Ίσως και στους άλλους πολιτικούς χώρους, να μην έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι η ΝΔ κατεβαίνει διαιρεμένη τώρα για να αθροίσει δυνάμεις μετά. Για τα στελέχη της ΝΔ, το δούλεμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο χοντρό κι αν είναι, έχει μικρή σημασία, μπροστά στο στόχο: εξουσία να΄ναι κι όπως να΄ναι, μ΄όποιους να΄ναι…

 

Η ΝΔ "στην πραματικότητα" δεν κατεβαίνει διασπασμένη. Κατεβαίνει με δύο ψηφοδέλτια. Κι αυτό ίσως τής εξασφαλίσει στο τέλος και περισσότερες ψήφους. Δεν έχει σημασία η πρωτιά, όταν οι έδρες θα μοιραστούν αναλογικά. Σημασία έχει το άθροισμα μετά.