Νεότερα στοιχεία για το που ακριβώς οδηγεί η έρευνά τους, έδωσαν οι γονείς της Ρίας (Σωτηρίας) Σαλταρή, που καταγόταν από τα Λιμενάρια Θάσου και η οποία σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στη Βουλγαρία, την άνοιξη του 2016 (ΔΕΙΤΕ το ιστορικό της υπόθεσης ΕΔΩ και ΕΔΩ). Η νεαρή κοπέλα σκοτώθηκε την ώρα που έκανε μπάνιο και η υπόθεσή της είχε σοκάρει την κοινή γνώμη στις δύο χώρες ενώ αύξησε την ανησυχία ως προς την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στα κτίρια. 

 

Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς εκπομπή του δημόσιου ραδιοφώνου της Βουλγαρίας BNR στην οποία μίλησε ο πατέρας της 21χρονης, Χρήστος Σαλταρής, αποκαλύπτοντας τα τελευταία δεδομένα στα οποία οδήγησε η έρευνά του καθώς και στα εμπόδια που θέτουν οι βουλγαρικές αρχές. Ο κ. Σαλταρής εξιστόρησε τα γεγονότα από την ημέρα του θανάτου από ηλεκτροπληξία έως και την έρευνα διάρκειας 32 μηνών που κρατά μέχρι σήμερα. 

 

 

Ευρωπαϊκές ή τριτοκοσμικές προδιαγραφές ασφάλειας;

Είπε: «Στις 30 Απριλίου 2016, η 21 ετών κόρη μας, φοιτήτρια ιατρικής στο τρίτο έτος στο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης, επισκέπτεται από Μεγάλη Παρασκευή έως Μεγάλο Σάββατο τον φίλο της Bozhidar Gugushev στη Σόφια, στο σπίτι όπου έμενε με τους γονείς του. Στο διαμέρισμα του και συγκεκριμένα στο μπάνιο υπέστη θανατηφόρα ηλεκτροπληξία, ενώ ο φίλος της επέζησε με ηλεκτρικά εγκαύματα. Από τότε ξεκινάει ο προσωπικός μας Γολγοθάς με πόνο και όσο κουράγιο μας απόμεινε να αναζητήσουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας που μας στέρησε το υπέροχο παιδί μας και να αποδοθούν ευθύνες. 

 

Θα προσπαθήσω να αποτυπώσω όσο πιο αδρά μπορώ τους 32 μήνες αγώνα για δικαίωση του παιδιού μας που έφυγε άδικα, αναίτια λόγω λαθών και παραλείψεων κάποιων, που εν έτη 2016 δεν παρέχουν σε Ευρωπαίο πολίτη ασφάλεια και προδιαγραφές να μην χάσει την ζωή του από ηλεκτρικό ατύχημα, προδιαγραφές που όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου να εφαρμόσουν και να παρέχουν στους πολίτες τους.

 

 

Οικοδομές χωρίς γείωση - εικονικά σχέδια - συγκάλυψη ευθυνών 

Αρχές Μαΐου 2016 έγινε από την μεριά μας ηλεκτρολογικός έλεγχος στο διαμέρισμα και στον ηλεκτρικό πίνακα της οικοδομής στη Σόφια από έναν Βούλγαρο πραγματογνώμονα έμπειρο σε θέματα ηλεκτρικών ατυχημάτων, ο οποίος καλείται ως εμπειρογνώμονας σε δικαστήρια καθώς και τον διευθυντή της ΔΕΗ της Αλεξανδρούπολης και της δικηγόρου μας κ. Βλασακίδου. 

 

Το πόρισμα ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση του ουδετέρου στον κεντρικό πίνακα της οικοδομής και από 'κει διαρροή ρεύματος, δεν υπήρχε γείωση στην οικοδομή και ότι όλη η ηλεκτρική εγκατάσταση δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας και μάλιστα δεν συμφωνεί με τα σχέδια έγκρισης της οικοδομής που κρατικοί φορείς υπέγραψαν για να δοθεί ρεύμα. 

 

Επίσης διαπιστώθηκαν αλλαγές και παρεμβάσεις πολύ πρόσφατες, εκείνων των ημερών, στον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα, προφανώς για να καλυφθούν οι υπαίτιοι του κακού. Τα στοιχεία της έρευνάς μας φωτογραφήθηκαν, κατατέθηκαν από τους δύο δικηγόρους μας την κ. Βλασακίδου και τον κ. Plamen Dimitrov και στοιχειοθετήθηκε η αιτία του δυστυχήματος. 

 

 

Δεν έφταιγε ο ταχυθερμοσίφωνας

Να προσθέσω ότι έχουμε επίσης την γραπτή εγγύηση της γερμανικής κατασκευαστικής εταιρείας για τις άριστες προδιαγραφές του ταχυθερμοσίφωνα της, καθώς και τις αναφορές Έλληνα ηλεκτρολόγου εμπειρογνώμονα και ενός Γερμανού καθηγητή του πανεπιστημίου της Δρέσδης, που αφορούν την απαράδεκτη συνδεσμολογία του γενικού κεντρικού ηλεκτρικού πίνακα, για τον οποίο λογοδοτεί η ηλεκτρική εταιρεία της Σόφιας CEZ.

 

• Επίσης δόθηκε από την διαχειρίστρια της οικοδομής κατάθεση ότι την μοιραία μέρα ήρθαν άτομα της CEZ και έκαναν παρεμβάσεις στον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα της οικοδομής και συγκεκριμένα σφίγγοντας τις βίδες του ουδετέρου που είχε χαλαρώσει και ήταν η πηγή της τραγωδίας.

 

• Υπάλληλοι της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας απομακρύνοντας τον ταχυθερμοσίφωνα από το μπάνιο και σφραγίζοντας, το τονίζω αυτό, μόνο το μπάνιο και όχι τον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα της οικοδομής, διαπίστωσαν ανοίγοντας τον ενώπιον μαρτύρων ότι ήταν σε άριστη κατάσταση. Ο ταχυθερμοσίφωνας ήταν της Clage γερμανικής κατασκευής και λειτουργούσε άψογα έξι χρόνια. 

 

• Τα πορίσματα της προανάκρισης είναι τα εξής: Η πρώτη πραγματογνωμοσύνη, που παρήγγειλε η εισαγγελία επί του ταχυθερμοσιφώνου με δικούς της εμπειρογνώμονες, επιβεβαίωσε ότι ο ταχυθερμοσίφωνας δεν ευθυνόταν και ήταν σε άριστη κατάσταση. Παρ΄όλα αυτά η εισαγγελία παρήγγειλε και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη και ακολούθησαν άλλες δύο μετά από δικές μας ενστάσεις, διότι δεν υπήρχε ποτέ ομοφωνία των συμμετεχόντων πραγματογνωμόνων στις πραγματογνωμοσύνες. Εγείρονται εύλογα υποψίες πώς είτε δεν κατέχουν το αντικείμενο τους, είτε για κάποιον λόγο δεν τους επιτρέπεται να είναι αντικειμενικοί.

 

 

Έβαλαν ψηφιακούς μετρητές αλλά... άφησαν τα σπίτια εκτεθειμένα στους ίδιους κινδύνους

• Επίσης διαπιστώσαμε ότι ενώ το 2014 έγινε αλλαγή μετρητών της κατανάλωσης ρεύματος σε ψηφιακούς, που αφορά όλα τα διαμερίσματα, από υπαλλήλους της CEZ. Αυτοί όπως προέκυψε δεν αποκατέστησαν τις επικίνδυνες παραλείψεις που αφορούν την ηλεκτρική εγκατάσταση και είναι καθαρά περιοχή ευθύνης τους. Η κατάθεση των υπαλλήλων της CEZ για την συγκεκριμένη ενέργεια ήταν ότι δουλειά τους ήταν μόνο η αλλαγή των μετρητών και τίποτε άλλο. Διερωτώμαι ποιανού δουλειά είναι να παρέχει ασφάλεια στους καταναλωτές, αν όχι της ηλεκτρικής εταιρείας που πληρώνει κάθε πολίτης;

 

• Πρέπει να αναφέρω πως μόνο μετά από δικά μας αλλεπάλληλα επίμονα αιτήματα, δόθηκε η εντολή να ελεγχθεί ο κεντρικός πίνακας της οικοδομής, πράγμα το οποίο πιστεύουμε πρέπει να γίνει εξονυχιστικά, όταν πρόκειται για ηλεκτρικό ατύχημα, από την πρώτη στιγμή του συμβάντος.

 

 

Τα εμπόδια που θέτει η βουλγαρική "ΔΕΗ" στην έρευνα

• Ας σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα οι πραγματογνώμονές μας ζητούν να ανοιχτεί το κουτί παροχής ρεύματος της οικοδομής που βρίσκεται στον κεντρικό πίνακα και έχει μόνο η CEΖ την δικαιοδοσία να το κάνει, αλλά το αίτημα μας συνεχώς απορρίπτεται

 

• Δυστυχώς μετά την πρώτη πραγματογνωμοσύνη όπου ο ταχυθερμοσίφωνας διαπιστώθηκε εντάξει, όπως προανέφερα, διαπιστώνουμε πως γίνεται προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η έρευνα προς κατευθύνσεις ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες έτσι ώστε η εταιρεία ηλεκτρισμού να αποφύγει την ευθύνη του τραγικού συμβάντος, π.χ. α) προς έναν υπάλληλο της εταιρείας Technopolis, από όπου αγοράστηκε ο ταχυθερμοσίφωνας, ο οποίος έχει πεθάνει προσφάτως, και δηλώθηκε ότι τοποθέτησε λανθασμένα τον ταχυθερμοσίφωνα, χωρίς να υπάρχουν τεκμήρια γι' αυτό, ενώ αυτός λειτουργούσε κανονικά για έξι χρόνια δίχως να πάθει κανείς τίποτε. β) προς ένα καλώδιο μέσα στον ταχυθερμοσίφωνα που έσπασε και δήθεν έφυγε από την θέση του, μετακινήθηκε μόνο του, ακούμπησε τη σωλήνα του νερού εντός του ταχυθερμοσίφωνα, προκάλεσε ηλεκτροπληξία, αλλά ως δια μαγείας ξαναγύρισε στη θέση του. 

 

• Να προσθέσω ακόμη ότι πριν έρθουμε σε επαφή με την εκπομπή σας απευθυνθήκαμε σε δύο βουλγάρικα τηλεοπτικά κανάλια για να γνωστοποιήσουμε το θέμα μας και ενώ στην αρχή έδειξαν ενδιαφέρον, αμέσως μετά την προγραμματισμένη συνάντηση αρνήθηκαν να ασχοληθούν, χωρίς να το αιτιολογήσουν. Από κάπου σίγουρα έγινε παρέμβαση γι' αυτό!

 

Επειδή ως παιδαγωγοί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι ιερή και πολύτιμη ανεξαρτήτου εθνικότητας και ότι σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να προασπίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ατόμου για δικαιοσύνη, ασφάλεια, προστασία, παρακαλούμε την βουλγάρικη δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της και να αποδοθεί δικαιοσύνη, καταλογίζοντας ευθύνες στους υπεύθυνους για τον χαμό της κόρης μας. Ας αναλογιστεί ο καθένας έστω για μια στιγμή, ότι θα μπορούσε το δικό του παιδί να ήταν στη θέση της κόρης μας.

 

Ευχαριστούμε για την δυνατότητα που μας παρέχετε να ακουστούμε».

 

Στη φωτογραφία παρακάτω, η άτυχη Σωτηρία Σαλταρή, με τον πατέρα της Χρήστο, ο οποίος επί 32 μήνες συνεχίζει την έρευνά του και δεν εγκαταλείπει τον στόχο του για απόδοση δικαιοσύνης, για τον άδικο χαμό της κόρης του, ώστε να προστατευτούν κι άλλοι άνθρωποι από τα ενδεχόμενα ηλεκτροπληξίας.