Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Θάσου και όχι μόνο ο θάνατος από ηλεκτροπληξία μιας 23χρονης κοπέλας. Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται ακόμη και περισσότερο φως στην υπόθεση αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα δύο διαφορετικών ιατροδικαστικών εξετάσεων.

 

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου σε διαμέρισμα στη Βουλγαρία, όπου η 23χρονη Σωτηρία Σαλταρή, με καταγωγή από τα Λιμενάρια, βρισκόταν με τον 30χρονο φίλο της, τον γνωστό και στην Καβάλα Βούλγαρο χορευτή Bozhidar Gugushev  (Τέο).

 

Σύμφωνα με την εκδοχή που δίνει ο τελευταίος, το περιστατικό σημειώθηκε ως εξής: καθώς ο ίδιος έκανε ντουζ, άρχισε να τον χτυπά το ρεύμα και η σύντροφός του επιχείρησε να τον τραβήξει έξω. Αποτέλεσμα ήταν, όπως λέει, να σωθεί αυτός αλλά το ρεύμα να χτυπήσει θανάσιμα την κοπέλα του.  

 

Οι πληροφορίες για το πώς ακριβώς προκλήθηκε η ηλεκτροπληξία είναι πολύ συγκεχυμένες, καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι ακριβώς έκανε η άτυχη κοπέλα την ώρα του δυστυχήματος.

 

Τα αίτια του θανάτου της διαπιστώθηκαν από την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στη Βουλγαρία, ωστόσο οι γονείς της κοπέλας που έσπευσαν στη γειτονική χώρα από την πρώτη στιγμή για να παραλάβουν το πτώμα της κόρης τους ζήτησαν να γίνει εκ νέου ιατροδικαστική εξέταση και στην Ελλάδα. Πράγμα που έγινε.

 

Μιλώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Θασιακή», ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος επήλθε από ηλεκτροπληξία. Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η ολοκλήρωση όλων των εργαστηριακών εξετάσεων, που ίσως πάρει εβδομάδες, για τη διερεύνηση κάθε ενδεχομένου. 

 

Επικρατεί πάντως κλίμα καχυποψίας σε φίλους και οικείους της άτυχης κοπέλας στη Θάσο. Αυτό που δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί είναι πως είναι δυνατόν να χτυπάει το ηλεκτρικό ρεύμα τον φίλο της και την ώρα που πάει αυτή να τον σώσει να μην τραυματίζονται θανάσιμα και οι δύο αλλά να σώζεται το πρώτο θύμα της ηλεκτροπληξίας.

 

 

Ποια ήταν η 23χρονη Ρία  

 

Η 23χρονη είχε καταγωγή από τα Λιμενάρια. Έλειπε πολλά χρόνια από την Θάσο και ζούσε μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη. Συνήθιζε ωστόσο μαζί με την οικογένειά της να περνά τα καλοκαίρια στον τόπο καταγωγής της. Σπούδαζε Ιατρική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και αποφάσισε να περάσει τις ημέρες του Πάσχα στην Βουλγαρία συνοδευόμενη από την παρέα της. Δυστυχώς χωρίς ευτυχή κατάληξη για την ίδια και την οικογένειά της. Η κηδεία της άτυχης κοπέλας έγινε την Πέμπτη 5 Μαΐου στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στον Μαΐστρο Έβρου.

 

Κάτοικος Καβάλας ο Βούλγαρος χορευτής

 

Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν εκτεταμένη δημοσιότητα στο περιστατικό, φιλοξενώντας την εκδοχή που διηγήθηκε ο 30χρονος φίλος της Σωτηρίας, Bozhidar Gugushev, γνωστός χορευτής και δάσκαλος χορού (με το προσωνύμιο Τέο) τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ελλάδα. Με την 23χρονη Σωτηρία Σαλταρή δεν ήταν παντρεμένοι και δεν είχαν αποκτήσει παιδί, όπως εσφαλμένα ανέφεραν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Ο 30χρονος ήταν για αρκετά χρόνια μόνιμος κάτοικος Καβάλας, όπου εργαζόταν και είχε δημιουργήσει στο παρελθόν οικογένεια. Τον τελευταίο χρόνο είχε επιστρέψει στη Σόφια και κινούνταν τακτικά μεταξύ Σόφιας και Ξάνθης, όπου παρέδιδε μαθήματα χορού.

 

Η περιγραφή του δυστυχήματος

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Βουλγαρικό Τύπο, η Σωτηρία Σαλταρή «ήταν η σωτηρία του Μπόζινταρ» από το θάνατο που παραλίγο να τον βρει λόγω της ηλεκτροπληξίας. «Θυσιάστηκε» λένε «για να σώσει τη μεγάλη της αγάπη». Τα βουλγαρικά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες του ζευγαριού, μία εκ των οποίων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, λέγοντας ότι συχνά επισκέπτονταν ο ένας τον άλλο. Γνωρίστηκαν στην Ελλάδα, όπου ο Μπόζινταρ σπούδασε και τα πράγματα, σύμφωνα με τον ίδιο, εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα.

 

Στην περιγραφή που κάνει ο Βούλγαρος χορευτής μιλώντας σε δημοσιογράφο της Βουλγαρίας αναφέρεται, χωρίς να εξηγεί περισσότερο, στην «πόρτα του μπάνιου που ήταν κλειδωμένη από μέσα».

 

Διηγείται παρακάτω: «Πήγα στο ντουζ κι αισθάνθηκα να με χτυπάει το ρεύμα. Άρχισα να πάλλομαι, δεν μπορούσα να φωνάξω. Με άκουσε και αμέσως έτρεξε στο μπάνιο, με τράβηξε με τα χέρια της από το ντουζ. Εάν δεν ήταν μέσα στο μπάνιο θα είχα πεθάνει. Ήμουν αναίσθητος, συνήλθα χωρίς να μπορώ να αναπνεύσω καλά, το στήθος μου πονούσε. Ήταν ένα πολύ παράξενο συναίσθημα. Νόμισα ότι ονειρευόμουν. Πήγα προς το μέρος της και άρχισα να της κάνω τεχνητή αναπνοή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Δεν άργησαν πολύ αλλά ήταν ήδη αργά, είχε πεθάνει. Θέλω να πω σε όλους τους ανθρώπους να ελέγξουν τις συσκευές τους γιατί αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους».