Ο Θεόφιλος Σεχίδης συνδύασε το όνομά του με το πιο ανατριχιαστικό μακελειό στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά. Παραδεχόμενος κυνικά τη δολοφονία πέντε μελών της οικογένειάς του, ενέπνευσε τους σεναριογράφους για ένα αυτοτελές επεισόδιο της γνωστής τηλεοπτικής σειράς «Κόκκινος Κύκλος» με τίτλο «Δεσμοί Αίματος» όπου τον ρόλο του Σεχίδη ενσάρκωσε ο ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

 

Στην πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση, ο νεαρός τότε ηθοποιός υποδύεται έναν ιδιόρρυθμο φοιτητή της ιατρικής που υποψιάζεται ότι οι γονείς του παροτρύνουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να τον κλείσουν σε άσυλο. Η ιδέα του προκαλεί πανικό. Ακολουθώντας το ένστικτο αυτοσυντήρησης του αποφασίζει να απαλλαγεί για πάντα από αυτόν τον κίνδυνο. Για να το πετύχει όμως αυτό πρέπει να απαλλαγεί έγκαιρα και γρήγορα από τους γονείς του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΧΙΔΗ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ 

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SERIAL KILLER  

Ο Θεόφιλος Σεχίδης γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στον Λιμένα Θάσου, χωρίς να έλκει ωστόσο την καταγωγή του από το νησί στο οποίο ο πατέρας του εργαζόταν ως εκπαιδευτικός. Επρόκειτο για μια ήσυχη και μάλλον εσωστρεφή οικογένεια. Η εξαφάνισή της όχι απλώς δεν έγινε άμεσα αντιληπτή αλλά ούτε καν κινητοποίησε τις τότε αστυνομικές δυνάμεις. 

 

Ο Σεχίδης ήταν από τους πλέον γνωστούς στην κοινή γνώμη κατά συρροή δολοφόνος κι έμεινε στην ιστορία για τη δολοφονία και τον τεμαχισμό πέντε μελών της οικογένειάς του. Την περίοδο των φόνων, σπούδαζε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

 

ΞΕΓΕΛΑΣΕ ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οι φόνοι διεπράχθησαν στις 19 και 20 Μαΐου του 1996 στην Θάσο όμως πέρασε αρκετός καιρός έως ότου οι υποψίες στραφούν εναντίον του. Η αστυνομία είτε δεν ασχολήθηκε αρκετά, είτε δεν υπήρξαν συγγενείς που να αναζητήσουν τα εξαφανισμένα μέλη της οικογένειάς του. Δύομιση μήνες μετά, στις 8 Αυγούστου του 1996 και σε ηλικία 24 ετών, έγινε γνωστό ότι σκότωσε και τεμάχισε μέλη της οικογένειάς του, διότι πίστευε πως εκείνοι είχαν συνωμοτήσει εναντίον του με σκοπό να τον σκοτώσουν. 

 

Νωρίτερα, στις 21 Ιουλίου του 1996, ο Σεχίδης είχε συλληφθεί για οπλοκατοχή (κοντόκαννη καραμπίνα, κυνηγετικό όπλο, φυσίγγια), έπειτα από έλεγχο της αστυνομίας στο αυτοκίνητό του στην Καβάλα. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών με πρότιμο 700.000 δραχμές, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, διότι είχε λευκό ποινικό μητρώο. Είχε ένα ταλέντο να ξεγελά τους αστυνομικούς. Ευφράδεια λόγου, απόλυτη ψυχραιμία... 

 

ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΑΜΟΚ 

Ο πρώτος του φόνος ήταν αυτός του 58χρονου θείου του, τον οποίο αρχικά έσπρωξε από γκρεμό, έπειτα από λογομαχία διότι πίστευε ότι ήθελε να τον σκοτώσει. Έπειτα, έκοψε το κεφάλι του "για να μην βασανίζεται άλλο" και στη συνέχεια πυροβόλησε τον 55χρονο πατέρα του, Δημήτρη, επειδή ο δεύτερος κρατούσε μαχαίρι, φοβούμενος ότι ήθελε να τον δολοφονήσει. Έκοψε την καρωτίδα αρτηρία του.

 

Το δολοφονικό αμόκ συνεχίστηκε με την 48χρονη μητέρα του, Μαρία, την οποία αποκεφάλισε χρησιμοποιώντας δύο μαχαίρια, καθώς και αυτή κρατούσε μαχαίρι. Από τη μανία του δεν γλίτωσε ούτε η 27χρονη αδερφή του, Έμμυ (Ερμιόνη) Σεχίδη, την οποία σκότωσε με τον ίδιο τρόπο. Από τον τρίτο φόνο και μετά, φαίνεται ότι άρχισε να βρίσκει και να ακολουθεί το δικό του μοτίβο

 

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Σεχίδης κατά την ομολογία του, αφαίρεσε τους εγκεφάλους των θυμάτων και τους διατήρησε στο ψυγείο, για "μεταγενέστερη μελέτη". 

 

Την επόμενη ημέρα, η 75χρονη γιαγιά του Σεχίδη, Ερμιόνη, πήγε στο σπίτι της οικογένειας και εκείνος την σκότωσε πάλι με τον ίδιο τρόπο. Ισχυρίστηκε ότι εκείνη ήθελε τον τραυματίσει με ένα μαχαίρι.

 

ΤΕΜΑΧΙΣΜΕΝΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΡΤ ΜΠΑΓΚΑΖ

Την τρίτη ημέρα, τεμάχισε όλα τα πτώματα με αλυσοπρίονα, εκτός από αυτό του θείου του, τα τοποθέτησε σε σακούλες σκουπιδιών, τα φόρτωσε σε αυτοκίνητο, πέρασε με το φέρι μπόουτ στην Κεραμωτή και στη συνέχεια τα πέταξε στη χωματερή της Καβάλας.

 

Η ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ ΗΡΘΕ... ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Τα εγκλήματα άρχισαν να ερευνώνται, έπειτα από καταγγελία στην βελγική αστυνομία από την Ελένη Σεχίδη, η οποία κατοικούσε στο Βέλγιο και ήταν σύζυγος του θείου του Θεόφιλου Σεχίδη, για εξαφάνιση των μελών της οικογένειας Σεχίδη αλλά και του ίδιου. 

 

ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ 6η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ - ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ

Όταν η αστυνομία δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία ώστε να συνεχίσει την έρευνα, η Ελένη Σεχίδη ταξίδεψε στη Θάσο για να βρει τον σύζυγό της. Ο Θεόφιλος Σεχίδης προσποιούνταν ότι δεν γνώριζε που βρίσκονται οι συγγενείς του και ότι τους έψαχνε κι αυτός. Η Ελένη Σεχίδη μάλλον γλίτωσε από θαύμα… 

 

Η ΔΙΚΗ

Ο Σεχίδης δικάστηκε στις 20 Ιουνίου του 1997 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας. Νωρίτερα, δήλωσε στην Αστυνομία ότι διέπραξε τους φόνους σε άμυνα και όντας θύμα οικογενειακής συνωμοσίας, για το λόγο ότι του "έκαναν ψυχολογικό πόλεμο", επειδή ήξερε ότι ήταν "παιδί άλλης μάνας" και δεν του έλεγαν την αλήθεια.

 

Καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια. Μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού. Έπειτα από 5μηνη παρακολούθηση της συμπεριφοράς του, επιστήμονες ψυχιατρικής συμπέραναν ότι ο Σεχίδης πάσχει από σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας, χωρίς όμως να χρήζει περίθαλψης, και του καταλογίστηκε "πλήρης ευθύνη και επίγνωση των πράξεών του".

 

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ωστόσο, τονίστηκε η οικογενειακή του κατάσταση, η οποία είχε ιδιαιτερότητες και είχε ως αποτέλεσμα ο Σεχίδης να έχει βιώσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Στις 2 Ιουνίου του 1992, ο Σεχίδης υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, στην οποία φάνηκε ότι είχε εγκεφαλικές ανωμαλίες. Μετά την φυλάκισή του, υποβλήθηκε στην ίδια εξέταση, φέροντας ξανά ως αποτέλεσμα "μη φυσιολογικά ευρήματα". Το 2010, ο ψυχίατρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών του Αττικού Νοσοκομείου, Γεώργιος Τζεφεράκος, δήλωσε ότι ο Σεχίδης πάσχει από σχιζοφρένεια, και όχι από σχιζότυπη διαταραχή. Η επιστημονική κοινότητα δεν συμφώνησε ποτέ στην ακριβή διάγνωση της ασθένειάς του. Άλλωστε υπήρξαν γιατροί που επέμεναν ότι η υγεία του είναι καλή και ότι διέπραξε τους φόνους σε απόλυτα φυσιολογική κατάσταση. 

 

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ ΑΛΛΑ... ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 

Λαμβάνοντας επί χρόνια φαρμακευτική αγωγή, είχε παραμελήσει πολύ τον εαυτό του στις φυλακές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πολλά παθολογικά προβλήματα. Από το 2016 και κάθε χρόνο κατέθετε, ως είχε δικαίωμα, αίτηση αποφυλάκισης. Αρχικώς οι αιτήσεις δεν γίνονταν δεκτές με εξαίρεση την περσινή αίτηση για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε θετικό κλίμα ωστόσο… δεν υπήρχε πλέον συγγενικό περιβάλλον για να τον φιλοξενήσει και να τον στηρίξει στα πρώτα χρόνια της επανένταξής του. 

 

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ

Βρέθηκε νεκρός σε μπάνιο του ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού το πρωί της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου 2019 κι εκτιμάται ότι ο θάνατός του επήλθε την προηγούμενη μέρα από παθολογικά αίτια.