γράφει ο 

Κώστας Παπακοσμάς

 

Ψηφίδες τοπικής ιστορίας «Γενέθλια» τις ημέρες αυτές για τον Δήμο Καβάλας. Ο Δήμος με την μορφή που τον γνωρίζουμε αναγνωρίστηκε το 1918 με το Βασιλικό Διάταγμα 29ης Νοεμβρίου 1918 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Α 248/1918 της 3ης Δεκεμβρίου. 

 

 

Όταν ο Δήμος Καβάλας πρωτο-προσάρτησε τα χωριά των Φιλίππων 

Από την ιστορική έρευνα διαπιστώσαμε ότι του γνωστού «Καποδίστρια», του Νόμου για την συνένωση των κοινοτήτων σε Δήμους, το 1997, προηγήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μια ακόμα συνένωση κοινοτήτων και οικισμών με μεγάλους Δήμους. Το γεγονός αυτό έγινε από τις 14 Μαρτίου του 1922 μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Αυτά προκύπτουν από Βασιλικά Διατάγματα που έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά Φ.Ε.Κ. Τότε η Καβάλα ως Δήμος προσάρτησε τις κοινότητες Αμισιαννών, Ζυγού, Αμυγδαλεώνα, Κορυφών, Λιμνιάς, Δάτου, Παλαιάς Καβάλας, Πολυνέρου, Φιλίππων και Χαλκερού. 

 

Όταν το λιμάνι της Καβάλας ήταν… ξεχωριστός οικισμός 

Δύο χρόνια μετά, στην πρώτη επίσημη απογραφή που έγινε το 1920, η πόλη είχε 22.645 κατοίκους και ο «Λιμήν» Καβάλας, ως ξεχωριστός οικισμός 294 κατοίκους.

 

Τέσσερα χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1924 επί Πατριάρχου Γρηγορίου η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ίδρυσε δώδεκα νέες Μητροπόλεις για να αποκαταστήσει τους πρόσφυγες αρχιερείς και να καλύψει τις ανάγκες του προσφυγικού στοιχείου στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Στην Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως , πού είχε έδρα την Καβάλα ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ζ. μετέθεσε από την Βέροια τον από Εφέσου Χρυσόστομο Χατζησταυρου. 

 

Το Δημοτικό Εργοστάσιο Ηλεκτρικού ρεύματος και ο τριπλασιασμός του πληθυσμού που δεν είχε προβλεφθεί 

Ένα χρόνο αργότερα, ο Δήμος Καβάλας αποκτά εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Άρχισε τη λειτουργία του την 1η Φεβρουαρίου 1925. Όλα ξεκίνησαν το 1922 όταν ο Δήμος αποφάσισε να ιδρύσει ηλεκτρικό εργοστάσιο. Η μελέτη γι΄ αυτό, έγινε προ της μικρασιατικής καταστροφής έτσι δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί ο τριπλασιασμός του πληθυσμού της πόλης άρα και οι ανάγκες σε ρεύμα. Τα έργα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1922. Το μηχανοστάσιο και οι υποσταθμοί έγιναν μέχρι τον Ιούλιο του 1923. Τα μηχανήματα τοποθετήθηκαν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. 

 

Το πρώτο ραδιόφωνο της Καβάλας

Δύο χρόνια μετά, την ηλεκτροδότηση, Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ανακήρυξε στις 18 Ιουλίου 1927, με ομόφωνη απόφαση του επίτιμο Δημότη της πόλης τον Στρατηγό διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού τον Βλάσιο Τσιρογιάννη γιατί ο εν λόγω αξιωματικός συνέβαλε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση πολλών έργων από τον Στρατό μέσα στην πόλη της Καβάλας.

 

Την ίδια χρονιά έφθασε στην Καβάλα το πρώτο Ραδιόφωνο. Ήταν η 29ηΣεπτεμβρίου 1927 και ήταν απόκτημα της Λέσχης Εμποροϋπαλλήλων με πρόεδρο τον Σπύρο Σπύρο.

 

Η Καβάλα είχε 80 χρόνια πριν… σχεδόν όσους κατοίκους έχει και σήμερα

Ένα χρόνο μετά και με την έλευση των προσφύγων, στην απογραφή του 1928 η Καβάλα είχε 49.980 κατοίκους. Το 1928 στην πόλη της Καβάλας γεννήθηκαν 1.531 άτομα. Από αυτά 776 αγόρια και 735 κορίτσια. Την ίδια χρονιά πέθαναν 1.020 άτομα.

 

…και Δημοτική Πυροσβεστική 

Στην Καβάλα, το 1928, λειτουργούσε Δημοτικός Πυροσβεστικός Σταθμός, επανδρωμένος με εργάτες του Δήμου, οι οποίοι σε περιπτώσεις πυρκαγιών, γίνονταν πυροσβέστες. Ο Σταθμός αυτός διέθετε, τρεις καταβρεκτήρες και το 1934, έναν και τρεις βενζινοκίνητες αντλίες για τα στενά της πόλης, στα οποία ήταν αδύνατο να κυκλοφορήσει όχημα. Όπου συνέβαιναν πυρκαγιές, οι πυροσβέστες προσπαθούσαν για την κατάσβεση τους να χρησιμοποιήσουν τις φορητές αντλίες τις οποίες μετέφεραν στα χέρια μέχρι το σημείο της πυρκαγιάς και τις τροφοδοτούσαν με νερό από τα υδροστόμια που φρόντιζε ο Δήμος να υπάρχουν όπου υπήρχε δίκτυο της πόλης.

 

Η πρώτη οργανωμένη αναδάσωση 

Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1930 η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στον Δήμο Καβάλας έπαινο για την προσπάθεια του στην Αναδάσωση των βουνών γύρω από την πόλη.

 

Την ίδια χρονιά στις 9 Μαρτίου 1930 έγιναν τα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου της Δεξαμενής με Νομάρχη τον Ευάγγελο Βενιζέλο και Δήμαρχο τον Κλεάνθη Τερμεντζή.

 

…η δημιουργία της Νέας Καβάλας 

Τέσσερα χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου του 1934 αναχώρησαν, από την πόλη, οι πρώτες 22 οικογένειες Καβαλιωτών για το Αμάτοβο του Κιλκίς όπου δημιούργησαν το χωριό Νέα Καβάλα.

 

Όταν η Καβάλλα έχασε το ένα «λ»

Έξι χρόνια μετά η Καβάλα αλλάζει γραφή, η λέξη Καβάλα αναγράφονταν με δύο «λ», μέχρι τότε, η κατάργηση του δεύτερου «λ» έγινε στις 16 Οκτωβρίου 1940 με το Β.Δ.28-8-1940 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. Α271/1940 μετά από πρόταση της Ακαδημίας Αθηνών, το ίδιο έγινε και με την Λάρισα που γράφονταν με δύο σίγμα.