Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών κατάθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής σχετικά με τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών τής Θάσου από τη μη έγκαιρη δακοκτονία το 2018. 

 

Συγκεκριμένα αναφέρουν: 

 

“Όπως και την περασμένη χρονιά έτσι και φέτος το πρόγραμμα δακοκτονίας υλοποιήθηκε πολύ αργότερα από την κατάλληλη περίοδο, που είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θάσου, όπου δεν έγιναν προσλήψεις γεωπόνων ενώ τα συνεργεία ήταν πολύ λιγότερα από τα απαραίτητα και η δακοκτονία πραγματοποιήθηκε τελικά τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή οι εργάτες – ραντιστές των συνεργείων του 2016 δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.

Η προσβολή του ελαιοκάρπου είναι τέτοιου βαθμού ώστε να εκτιμάται απώλεια παραγωγής μέχρι 100%. Οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί θα υποστούν μια μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται.

Για την κατάσταση είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  γιατί δεν πήραν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του δάκου με βάση τα δεδομένα της επιστήμης και της τεχνικής.

                  

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για: 

•                 Την αποζημίωση της ζημιάς από το δάκο, στο σύνολο της, από τον ΕΛΓΑ. 

•                 Την απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κλπ)

•                 Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επόμενη χρονιά

•                 Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

•                 Την άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας. 

•                 Να εξοφληθούν τα χρωστούμενα από το 2016 δεδουλευμένα των εργατών – ραντιστών”.