Είδα την τηλεοπτική συνέντευξη Βαρουφάκη στον Χατζηνικολάου και θύμωσα. Δεν απαντούσε. Και σε όσα απάντησε, ήταν ακόμη πιο εκνευριστικός. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε προς τους φορολογούμενους ότι τα εισοδήματα του 2015 θα φορολογηθούν (μάλλον) σύμφωνα με τα ισχύοντα και ότι η νέα κυβέρνηση θα δείξει τον πραγματικό εαυτό της προς το τέλος της χρονιάς, οπότε μαζί με τον δικό της προϋπολογισμό (για το 2016) θα παρουσιάσει πλήρως και την φορολογική της πολιτική. Δηλαδή και τα φετινά εισοδήματα θα φορολογηθούν όπως φαίνεται σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η κυβέρνηση Σαμαρά.

 

Άφησα τον θυμό να ξεθυμάνει και σκέφτηκα ψύχραιμα. Μετά κάπως ηρέμησα. Μάλλον είναι λογικό να θέλουν χρόνο. Μπορεί η κοινωνία και η αγορά να μην έχουν καθόλου χρόνο να δώσουν στη νέα κυβέρνηση, αλλά είναι ουτοπία να ζητάμε τα ΠΑΝΤΑ και μάλιστα ΤΩΡΑ.

 

Μήπως η κυβέρνηση δεν είχε καθόλου σχέδιο;

Μπα… δε νομίζω. Όλο και κάποιο σχέδιο θα είχε.

 

Ο συγγραφέας Μανώλης Δουκίδης είχε πει «όταν ο άνθρωπος σκέφτεται, ο Θεός γελάει και όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός ξεκαρδίζεται στα γέλια».

 

Θέλω να δικαιολογήσω τον Βαρουφάκη. Μέσα σε ένα μήνα τι να πετύχαινε;

Προφανώς και το σχέδιο, σκόνταψε στην αντίδραση του «εχθρού».

 

Αν το θεωρήσουμε ως έναν γύρο πυγμαχίας, πρέπει να θυμηθούμε τα λόγια του Αμερικανού πυγμάχου Μάικ Τάισον: «Όλοι έχουν κάποιο σχέδιο, μέχρι να φάνε μια μπουνιά στη μούρη».

 

Ακόμη καλύτερα έχει περιγράψει την κατάσταση αυτή, ο Γερμανός στρατάρχης Χέλμουτ Φον Μόλτκε (1800-1891) ότι «ένα σχέδιο μάχης έχει διάρκεια ζωής όσο τα πρώτα λεπτά της μάχης».

 

Γενικά οι γερμανόφωνοι τα λένε ωραία… Κάτι περισσότερο είχε πει ο αυστριακός πολιτικός και πρίγκηψ, Φον Μέτερνιχ (1773-1859) ότι «κάθε σχέδιο που καταστρώθηκε σε περίοδο ηρεμίας θα αποτύχει όταν οι συνθήκες γίνουν ακραίες».

Και, αναμφισβήτητα, οι συνθήκες είναι ακραίες.

 

Η κριτική που ασκήθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη από τα κοινωνικά δίκτυα την ώρα της τηλεοπτικής συνέντευξης, ήταν σφοδρή. Τον κατηγορούν ότι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα «βλέποντας και κάνοντας».

Αναρωτιέμαι: υπάρχει άραγε άλλος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τα πράματα;

 

Όταν ένα σχέδιο «σκοντάφτει» στα πρώτα εμπόδια αλλά αυτός που το κατέστρωσε πασχίζει να το τηρήσει κατά γράμμα και πάσει θυσία, δεν είναι ευφυής αλλά βλαξ.

«Όταν όλες οι πράξεις είναι μαθηματικά υπολογισμένες, προσλαμβάνουν μια ηλίθια ποιότητα» είχε πει εξάλλου ο Γερμανός φιλόσοφος Τέοντορ Αντόρνο (1903-1969).

 

Σε μια διαπραγμάτευση, προετοιμάζονται κάποια όπλα αλλά πάντα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αντίπαλος να επιστρατεύσει και νέα όπλα ή να αλλάξει τελείως στρατηγική.

«Ο μονομάχος κάνει το σχέδιό του μέσα στην αρένα» (Gladiator in arena consilium capit) είχε πει ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας (4 π.Χ-65 μ.Χ.).

 

Δεν με πειράζει όταν κάποιος αυτοσχεδιάζει. Ιδίως αν γνωρίζει το αντικείμενό του. Με ενοχλεί και με φοβίζει όταν αυτοσχεδιάζει κάποιος βλάκας, επικίνδυνος ή εγκάθετος. Αυτές οι περιπτώσεις, από όσο γνωρίζω, καταψηφίστηκαν πριν από ένα περίπου μήνα.