Ο 21χρονος Φάνης Χατζησταματίου, από τη Θάσο, περιλαμβάνεται μέσα στους 12 Έλληνες φωτογράφους, έργα των οποίων διακρίθηκαν στα φετινά Sony World Photography Awards. Νωρίτερα, πέτυχε άλλη μια –αρκετά σημαντικότερη- διάκριση: η φωτογραφία του (δείτε παρακάτω) επιλέχθηκε ως μια από τις 40 καλύτερες μεταξύ 171.703 φωτογραφιών στην κατηγορία της.

 

Η φωτογραφία με την οποία διαγωνίστηκε στο διαγωνισμό είναι τραβηγμένη στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας τον Ιανουάριο του 2017. Έχει τίτλο/σχόλιο «-5 βαθμοί Κελσίου στην Θεσσαλονίκη». Η φωτογραφία έχει αποτυπώσει την απόλυτη… σιωπή του χιονιού. Ένας άνδρας περπατά μόνος στο καλυμμένο από χιόνι πεζοδρόμιο.

 

Παρουσίαση στο Λονδίνο

Στη φετινή 11η κατά σειρά διοργάνωση των Sony World Photography Awards καταγράφηκε ρεκόρ, με περισσότερες από 320.000 συμμετοχές από φωτογράφους προερχόμενους από 200 και πλέον χώρες. Οι λήψεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, εμφανίζουν μια τεράστια ποικιλία ως προς το είδος, το ύφος και το περιεχόμενό τους.

Η φωτογραφία του Θάσιου καλλιτέχνη και των υπόλοιπων φωτογράφων που συμπεριλήφθηκαν στα παγκόσμια Τop-50 των κατηγοριών τους θα παρουσιαστεί, όπως κάθε χρόνο στην ιστορία του θεσμού, στο Somerset House στο Λονδίνου από τις 20 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2018.

 

Η πρώτη επαφή 

Ο Φάνης Χατζησταματίου ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία από πολύ μικρή ηλικία, έχοντας ως πρώτο εργαλείο την φωτογραφική μηχανή του δημοσιογράφου πατέρα του, Σταμάτη Χατζησταματίου, ιδρυτή της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Η Θασιακή». Εκτός από τον επαγγελματικό εξοπλισμό του Σταμάτη, που αποτέλεσε και την πρώτη επαφή του με τις φωτογραφικές μηχανές, ο Φάνης κληρονόμησε και το ανήσυχο πνεύμα, διοχετεύοντας τα ερεθίσματά του στη φωτογραφία, με αστροπαρατήρηση, παρατήρηση στη φύση της Θάσου, και καταγραφή τοπίων του νησιού από μία άλλη οπτική.

 

Οι πειραματισμοί στη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων και η προσωπική μελέτη πάνω στη φωτογραφία, τον βοήθησαν να εξελιχθεί. Έχει συμμετάσχει σε δράσεις του Φωτογραφικού Ομίλου Θάσου, συμμετέχοντας σε ομαδική έκθεση το Καλογερικό του Λιμένα. Σπούδασε Δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη, σήμερα κάνει την πρακτική του εξάσκηση ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ3 ενώ άρχισε τις σπουδές του και στο αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων, συνεχίζοντας παράλληλα και την ενασχόληση με την καλλιτεχνική φωτογραφία.

 

Η φωτογραφία του Φάνη Χατζησταματίου που διακρίθηκε στο διαγωνισμό της Sony