Μπαράζ αγορών ακινήτων από Βαλκάνιους επενδυτές στην Καβάλα οι οποίοι τα μετατρέπουν αθόρυβα σε αδήλωτα τουριστικά καταλύματα.

 

Το τουριστικό τοπίο στην Καβάλα, αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλάζει ραγδαία, καθώς επισκέπτες από τα Βαλκάνια επιστρέφουν πλέον ως αγοραστές ακινήτων, στήνοντας μια φάμπρικα βραχυχρόνιας μίσθωσης κάτω από το ραντάρ της εφορίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ από τη Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου και την kathimerini.gr. 

 

Αυτοκίνητα με βουλγαρικές, ρουμανικές, σερβικές ή τουρκικές πινακίδες κατακλύζουν τις περιοχές μας, όμως ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των επιβατών τους δεν καταλήγει σε παραδοσιακά ξενοδοχεία. 

 

Κατευθύνονται σε εξοχικά και διαμερίσματα που έχουν αγοραστεί από συμπατριώτες τους, οι οποίοι τα ενοικιάζουν μέσα από δικά τους, κλειστά δίκτυα.

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης περιγράφει μια αγορά που έχει μεταλλαχθεί δραστικά στην πόλη. 

 

Όπως εξηγεί, ενώ παλαιότερα οι αγοραστές εξοχικών κατοικιών στην περιοχή μας ήταν κυρίως συνταξιούχοι από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Αγγλία που γνώριζαν τον τόπο, πλέον τη σκυτάλη έχουν πάρει Βαλκάνιοι και Τούρκοι επενδυτές. 

 

Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν το ακίνητο ελάχιστα και τον υπόλοιπο χρόνο το εκμεταλλεύονται.

 

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τις τοπικές αρχές κρύβεται στις ανεπίσημες πλατφόρμες γειτονικών χωρών, μέσα από τις οποίες οι κρατήσεις γίνονται εντελώς αθόρυβα, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες. 

 

Εκμεταλλευόμενοι τη συνθήκη Σένγκεν και την ελεύθερη οδική μετακίνηση, οι πελάτες αυτών των ακινήτων δηλώνουν απλώς πως φιλοξενούνται σε συγγενείς, καθιστώντας τον έλεγχο στα σύνορα πρακτικά αδύνατο.

 

Η ίδια εικόνα απλώνεται από την Πιερία μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Εκεί, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και ιδιοκτήτης εταιρείας βραχυχρόνιων μισθώσεων Πέτρος Κυριακίδης σημειώνει ότι το 70% των επισκεπτών είναι Τούρκοι. 

 

Ο πραγματικός αριθμός των καταλυμάτων το καλοκαίρι, μαζί με τα αδήλωτα, εκτιμάται πως αγγίζει τα 1.300. 

 

Οι περιορισμοί στις αγορές από Τούρκους υπηκόους σε παραμεθόριες περιοχές συχνά παρακάμπτονται μέσω ευρωπαϊκών διαβατηρίων ή με τη σύσταση εταιρειών.

 

Όπως συμπληρώνει ο μεσίτης Γιώργος Γληνιάς, αυτές οι αγορές γίνονται σε πολύ ακριβούς δρόμους και δεν περνούν απαρατήρητες. 

 

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης τονίζει ότι αρκετές από αυτές τις νομότυπες αγοραπωλησίες γίνονται μέσω εταιρειών ΙΚΕ. 

 

Προειδοποιεί μάλιστα ότι η αμιγώς κερδοσκοπική φιλοσοφία πολλών ξένων επενδυτών ρίχνει την ποιότητα της φιλοξενίας, αφήνοντας στον επισκέπτη μια κακή τελική εντύπωση για την ίδια την πόλη.

 

Στη Χαλκιδική το τοπίο είναι εξίσου πιεστικό. Ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Εκμετάλλευσης Ενοικιαζόμενων Δωματίων Νέου Μαρμαρά Σίμος Παράσχος ξεκαθαρίζει ότι οι νόμιμες κλίνες ξεπερνούν τις 50.000, όμως για τα αδήλωτα καταλύματα ο αριθμός παραμένει άγνωστος. 

 

Βούλγαροι, Σέρβοι, Αλβανοί και Τούρκοι αγοράζουν ακίνητα και μέσα σε λίγους μήνες τα μετατρέπουν σε τουριστικά.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννης Κουφίδης επισημαίνει ότι το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, ακόμη και Έλληνες ιδιοκτήτες δίνουν πλέον τα ακίνητά τους σε ξένα τουριστικά γραφεία και πληρώνονται με μαύρα χρήματα. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του 2024, η πλειονότητα των αγοραπωλησιών αφορά ακίνητα από 150.000 έως 400.000 ευρώ.

 

Το πρόβλημα προφανώς δεν περιορίζεται στη φοροδιαφυγή. Η αθρόα προσέλευση τουριστών σε αδήλωτα ακίνητα εξαντλεί τις τοπικές υποδομές στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και το κυκλοφοριακό. 

 

Παράλληλα, γεννά σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, καθώς, όπως τονίζει ο Γιάννης Κουφίδης, τα παράνομα καταλύματα δεν ελέγχονται για συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης. 

 

Οι τοπικοί φορείς ζητούν πλέον επιτακτικά την παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού και προτείνουν την υιοθέτηση αυστηρών συστημάτων καταγραφής των επισκεπτών στα σύνορα, ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον ιδιότυπο αθέμιτο ανταγωνισμό.