Εδώ και έναν περίπου χρόνο, υπάρχουν σοβαρές διαμαρτυρίες και καταγγελίες από δημότες:

·        για “φουσκωμένους” λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ

·        για λανθασμένες χρεώσεις τελών αποχέτευσης ή σύνδεσης με το δίκτυο

·        για εμφάνιση οφειλών που έχουν αποπληρωθεί

·        για ξαφνικές αλλαγές στη ροή έκδοσης των λογαριασμών.

 

Η “αναβάθμιση” του μηχανογραφικού συστήματος (για την οποία υπερηφανεύεται ο κ. Ξανθόπουλος) έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ομαλή έκδοση των λογαριασμών, τα οποία με τη σειρά τους εμποδίζουν την ομαλή ροή των εσόδων της επιχείρησης. Πραγματικά αναρωτιόμαστε, έγινε έλεγχος και πιλοτική εφαρμογή του λογισμικού συστήματος πριν παραληφθεί;

 

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η ΔΕΥΑΚ “στερεί” από δημότες της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων την καλοκαιρινή έκπτωση στα τέλη αποχέτευσης, επειδή δεν υπάρχουν πια πολλοί υπάλληλοι – υδρομετρητές  και δεν προλαβαίνουν να καταγράψουν τις μετρήσεις στον χρόνο που πρέπει (εξαιτίας της πολιτικής απαξίωσης που ακολουθεί συστηματικά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ απέναντι στη δραστηριότητα αυτή της δημοτικής επιχείρησης). Έτσι, οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν τον χειμώνα (όπου δεν ισχύει η συγκεκριμένη έκπτωση) καταναλώσεις που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι (για τις οποίες δικαιούνταν την έκπτωση)!

 

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στην ίδια περιοχή άλλαξε ξαφνικά το σύστημα αποστολής λογαριασμών από τετράμηνο σε δίμηνο, επιβάλλοντας για πρώτη φορά εισπράξεις λογαριασμών “έναντι”, μέθοδος που εξασφαλίζει στην επιχείρηση πιο άμεσα έσοδα.

 

H ΔΕΥΑΚ έχει μειώσει τα 2 τελευταία χρόνια τον ρυθμό αποπληρωμής της ρύθμισης οφειλών της στη ΔΕΗ (ασχέτως αν η ρύθμιση είναι με άτοκες δόσεις, φέτος θα έπρεπε κανονικά να την έχει αποπληρώσει εντελώς). Επίσης, έχει ζητήσει την παράταση εξυπηρέτησης του δανείου της από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων μέχρι το 2030 (επιβαρύνοντας το κόστος του δανεισμού με νέα επιτόκια). Δεν θα είχαμε πρόβλημα με τις ρυθμίσεις αυτές, αν ήταν να εξοικονομήσουν πόρους για επενδύσεις, μελέτες και έργα. Όμως η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ δεν έχει προχωρήσει σε μελέτες και έργα αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων τμημάτων του συστήματος ύδρευσης και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνές βλάβες, ταλαιπωρία δημοτών και απώλειες υδάτινων πόρων που ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης.

 

Όπως επισημάναμε και στην περασμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όλα αυτά (όπως και άλλα που έχουμε επισημάνει κατά καιρούς) μάς κάνουν να σκεφτόμαστε ότι η ΔΕΥΑΚ αντιμετωπίζει ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ και ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Πιστεύουμε μάλιστα ότι πολλά από αυτά τα “λάθη” ΕΓΙΝΑΝ ΣΚΟΠΙΜΑ, για να αντιμετωπίσουν “ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ”, “ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ” ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ το πρόβλημα ρευστότητας της δημοτικής επιχείρησης.

 

Υπάρχουν πολλά “σκοτεινά” σημεία στις υποθέσεις της ΔΕΥΑΚ, τα οποία ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και η Δήμαρχος θέλουν αγωνιωδώς να κρύψουν. Επίσης, δεν κατανοούμε για ποιο λόγο ο Γενικός Διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης κ. Κωνσταντίνος Τσακίρης μάς απάντησε με ειρωνεία και αυθάδεια σε πρόσφατη επιστολή που του στείλαμε με συγκεκριμένα ερωτήματα για τη λειτουργία των βιολογικών σταθμών. Ο κ. Τσακίρης οφείλει να καταλάβει ότι έχει αυτοτελή προσωπική ευθύνη για τον τρόπο που λειτουργεί η ΔΕΥΑΚ. Ρόλος του είναι να διασφαλίζει την ορθή λειτουργία και βιωσιμότητα της επιχείρησης και να συνεργάζεται πλήρως και για κάθε θέμα με τη διοίκηση αλλά και τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς τον έλεγχο που είναι υποχρεωμένες να ασκούν στις πράξεις και τις επιλογές της διοίκησης.

 

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΔΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ “ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ  ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ” ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος