γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Σε ένα βίντεο 4 λεπτών για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ δεν χώρεσε η Θάσος και το Παγγαίο…

 

Αυτό μπορεί να διαπιστώσει κανείς από το βίντεο που προβάλλει το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο Euronews σε δημοσίευμά του με τίτλο «Κρυμμένα κοσμήματα στη βορειοανατολική Ελλάδα».

 

Το κείμενο και το βίντεο αρχίζει με γενικές αναφορές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα δύο νησιά της, Θάσο και Σαμοθράκη και στη συνέχεια αναφέρεται εκτενώς μόνο στη Σαμοθράκη απ΄όπου και οι εικόνες με τις οποίες επενδύθηκε η παρουσίαση.  

 

Συνεχίζει με μικρή αναφορά στην Αλεξανδρούπολη, αρκετά για την Ξάνθη και την παλιά της πόλη αλλά και την καριόκα, μια μικρή μόνο αναφορά στην Καβάλα, αναφορά στους Φιλίππους και κλείσιμο με σπήλαιο του Αγγίτη.

 

Από το βίντεο με τα «κρυμμένα κοσμήματα» απουσιάζει ο Νο 1 τουριστικός προορισμός της βόρειας Ελλάδας ή αλλιώς η «ατμομηχανή» του τουρισμού όπως αποκαλούν τη Θάσο οι αυτοδιοικητικοί. Τι κι αν είναι το σημείο αναφοράς σε κάθε ουσιαστική δράση τουριστικής προβολής. 

 

Απουσιάζει και το ιστορικό Παγγαίο, το Παγγαίο της Μυθολογίας, των Αρχαίων Τραγωδιών, του Μεγαλέξανδρου, απουσιάζει και το Παγγαίο του σήμερα με τους παραδοσιακούς οικισμούς του και τη ραγδαία ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο των 50 και πλέον χιλιομέτρων.

 

Παρά ταύτα στα 4 λεπτά του βίντεο «χώρεσε» ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης και τα όσα είπε περί ιστορίας των Φιλίππων.

 

Το βίντεο της εκπομπής Focus του Euronews ολοκληρώνεται στους τίτλους τέλους με την εξής αναφορά «σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης & τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου TAP».

 

Αλήθεια πόσο κόστισε όλο αυτό; Η παραγωγή; Η προβολή; Και ποιος έβαλε τις υπογραφές της έγκρισης;

 

Η μόνη δικαιολογία είναι ότι πρόκειται περί καμπάνιας που περιλαμβάνει σειρά επεισοδίων και ότι στα επόμενα θα περιληφθούν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί.   

 

 

Εξάλλου, το ότι η Θάσος εμφανίζεται στο χάρτη του βίντεο ως... χερσαία περιοχή ή ως κολημένη με τη στεριά, είναι μάλλον μια εικαστική αστοχία. 

 

Το θέμα ανέδειξε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης γράφοντας αρχικά: «Το διαφημιστικό βίντεο που προβάλει τουριστικά την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης στο Euronews φέρει την σφραγίδα της ΠΑΜΘ και του ΤΑΠ. Η μη αναφορά στις ομορφιές της Θάσου και του Παγγαίου απαράδεκτη!!!»

 

Ο κ. Μποσμπότης επανήλθε λίγο αργότερα ανεβάζοντας μια φωτογραφία στο λογαριασμό του στο Facebook στην οποία είναι σβησμένη η περιοχή του Παγγαίου με το εξής σχόλιο: «’Ανεξαρτητοποίηση’ του Δήμου Παγγαίου απο την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αλα Καταλονία!!! αφου για καποιους δεν υπαρχουμε!!!» 

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ EURONEWS ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

 

Το κείμενο στα ελληνικά

 

Οι άγνωστοι θησαυροί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

Ανακαλύψτε τα σπουδαία μνημεία και τις άγνωστες ομορφιές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μια περιοχή σπάνιας ομορφιάς.

 

Και τα δύο νησιά της Περιφέρειας, η Θάσος και η Σαμοθράκη συνδυάζουν βουνό και θάλασσα και διαθέτουν πανέμορφες παραλίες που ελκύουν πολύ κόσμο.

 

Η Σαμοθράκη είναι ιδιαιτέρως γνωστή και για τις βάθρες της, φυσικές λίμνες δηλαδή που δημιουργούνται από καταρράκτες σε διάφορα ύψη του νησιού.

 

Το νησί είναι διάσημο όμως για ένα άγαλμα. Την περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης, που ανακάλυψε ο Σαρλ Σαμπουαζό, υποπρόξενος της Γαλλίας στην Αδριανούπολη. Το διάσημο άγαλμα που είναι αφιερωμένο στην θεά Νίκη εκτίθεται στο Λούβρο, ήδη από τον 19ο αιώνα.

 

Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι φτιαγμένη από παριανό μάρμαρο και βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών.

 

Εκεί το euronews συνάντησε την αρχαιολόγο Ζωή Μητσακάκη, η οποία εξήγησε την σημασία του: «Πίσω μας βρίσκεται το Ιερό των Μεγάλων Θεών, ο χώρος όπου το 1863 ανακαλύφθηκε το σπουδαίο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Ελπίδα όλων είναι να επιστρέψει σύντομα στον τόπο του. Πάντως ο χώρος αυτός ακόμα και σήμερα ελκύει το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων ερευνητών. Κάθε χρόνο διενεργούνται ανασκαφές και ανακαλύπτονται καινούρια και ενδιαφέροντα ευρήματα».

 

Από το νησί της Σαμοθράκης στην ηπειρωτική Θράκη

 

Και στο ηπειρωτικό μέρος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχουν αξιόλογες ομορφιές.

 

Η Κομοτηνή είναι το διοικητικό κέντρο της συγκεκριμένης Περιφέρειας.

 

Η Αλεξανδρούπολη φημίζεται για τον φάρο της, έναν από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου. Μαζί με την Ξάνθη είναι οι τρεις κομβικές πόλεις της Θράκης.

 

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης φημίζεται για την εξαιρετική αρχιτεκτονική της και τα γραφικά σοκάκια της.

 

Ο απεσταλμένος του Euronews, Γιάννης Γιαγκίνης μεταδίδει: «Η περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών και αποτελεί ένα πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης δύο διαφορετικών θρησκειών. Εδώ κανείς μπορεί να συναντήσει δίπλα δίπλα ορθόδοξες εκκλησίες της χριστιανικής πλειονότητας και τεμένη της μουσουλμανικής μειονότητας».

 

Όλοι, ανεξαρτήτως του θρησκεύματός τους συχνάζουν στα ίδια στέκια.

 

Οι αποστάσεις ανάμεσα στις τρεις πόλεις είναι πολύ μικρές. Είναι εύκολο λοιπόν να τις επισκεφτεί κάποιος και να απολαύσει πέρα από τις ομορφιές και τα αξιοθέατα, τις προτάσεις που επιφυλάσσει η κάθε μία για τον ταξιδιώτη.

 

Η Κομοτηνή είναι γνωστή για τον καφέ της, η Ξάνθη για ένα γλύκισμα: τις καριόκες της, που χρωστούν το όνομά τους στους Καριόκας της Βραζιλίας.

 

«Τα συστατικά της καριόκας είναι η σοκολάτα, το καρύδι, το παντεσπάνι και το γλάσο. Εδώ όπως βλέπουμε είναι το τελικό στάδιο της καριόκας που γίνεται η επικάλυψη με σοκολάτα και η ψύξη» επισημαίνει ο ζαχαροπλάστης Γιώργος Αρσένης, εξηγώντας στο euronews αναλυτικά την διαδικασία παρασκευής της.

 

Από το χιονοδρομικό κέντρο στη θάλασσα σε μια ώρα

 

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες διασκέδασης, χαλάρωσης και αθλητικών δραστηριοτήτων σε όποιον αποφασίσει να διαθέσει λίγο χρόνο.

 

Σε λιγότερο από μια ώρα μπορείς να φτάσεις από το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού Δράμας σε μια από τις παραλίες του νομού Καβάλας ή ακόμα και να περάσει απέναντι, στην Θάσο.

 

Υπάρχει βέβαια και ο μαγευτικός Νέστος όπου μπορεί κάποιος να δοκιμάσει τις ικανότητές του στο καγιάκ αλλά και διάφορα extreme sports.

 

Οι νομοί της Ανατολικής Μακεδονίας: Καβάλα και Δράμα

 

Η πόλη της Καβάλας είναι γνωστή για τα οθωμανικά της μνημεία αλλά και το λιμάνι της. Εδώ γεννήθηκε το 1769 ο Μεχμέτ Αλή, ιδρυτής της αιγυπτιακής δυναστείας και κατόπιν βασιλιάς της Αιγύπτου.

 

Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της “Unesco”:

 

Εδώ δημιούργησε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη χριστιανική εκκλησία επί ευρωπαϊκού εδάφους.

 

«Ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ιδρύθηκε από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο Β΄. Ο χώρος αυτός αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο» υπογραμμίζει στο euronews ο Κώστας Αντωνιάδης, αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Μεγάλα γκρουπ ακόμα και από την Βραζιλία και την Κορέα έρχονται εδώ όλες τις εποχές του χρόνου, ακολουθώντας τα χνάρια του Αποστόλου Παύλου.

 

Σπάνια όμως κατευθύνονται σ’ ένα θαύμα της φύσης, που βρίσκεται λίγο πιο βόρεια. Ο λόγος για το Σπήλαιο Αγγίτη, που βρίσκεται στον νομό Δράμας.

 

 

Το Σπήλαιο Αγγίτη θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια σπήλαια του κόσμου, με μήκος που ξεπερνά τα 21 χλμ.

 

Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες ενώ εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό.

 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κρύβει πολλούς ακόμη θησαυρούς και στους πέντε νομούς της (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα) καθώς και τα δύο νησιά της (Θάσος, Σαμοθράκη), που είναι στο χέρι του κάθε ταξιδιώτη να ανακαλύψει.

 

 

 

Η αγγλόφωνη έκδοση

 

FOCUS

Discover hidden gems in northeastern Greece

 

By

Euronews

 

last updated: 10/10/2017

The Region of Eastern Macedonia and Thrace (REMTH), nestled between Bulgaria and Turkey in northeastern Greece, is a region of outstanding natural beauty.

 

The Region of Eastern Macedonia and Thrace (REMTH), nestled between Bulgaria and Turkey in northeastern Greece, is a region of outstanding natural beauty.

 

Its two islands of Thassos and Samothrace, combine the best mountain and sea have to offer.

 

While it is famous the world over for its beaches, Samothrace also has some of the most stunning natural rock formations with pools of crystal-clear water, one of its main tourist attractions.

 

The island is even more famous as the home of one of the most celebrated sculptures in the world: the Nike of Samothrace, dating back to the 2nd century BC, which is currently on display in the Louvre in Paris.

 

“Behind us is the Sanctuary of the Great Gods. This is where the great statue of Nike – or Winged Victory of Samothrace – was discovered in 1863. Locals hope it will soon be returned to its homeland. But this area still draws Greek and foreign researchers, and new excavations are made every year,” says archaeologist Zoe Mitsakaki.

 

Stunning beaches, but also a rich and varied urban life. The region’s administrative centre Komotini is a bustling city, and neighbouring Alexandroupolis is home to one of the largest lighthouses in the Mediterranean.

 

The Old Town in neighbouring Xanthi is one of the best preserved architectural complexes in Greece.

 

“The region of Western Thrace in Greece is a melting pot of cultures. It’s a successful example of the harmonious co-existence between two different religions. Here, you will see Greek Orthodox churches and mosques standing side by side,” says Euronews correspondent Giannis Giaginis.

 

Whatever their beliefs, locals and visitors often meet up in the same places.

 

The distances between cities are short so you can easily drive from one to the other, and experience different cultural events and new tastes. Komotini, for example, is famous for its coffee, and Xanthi is home to the Carioca – a chocolate bite with a bitter-sweet flavour and crushed nuts in the middle. The name comes from Latin America and the famous Brazilian Cariocas.

 

“The ingredients to make carioca are chocolate, nuts, sponge cake and glaze. Here you can see the final stage, as it’s being covered in chocolate and cooled, ready to eat,” says chocolate confectioner Giorgos Arsenis.

 

The possibilities for active outdoors activities are numerous – you can take a swim at the beach and go skiing in the same day… and you might even have time for a stop at Nestos River for a ride in a kayak.

 

The coastal town of Kavala is famous for its harbour and ottoman monuments. Mohamed Ali, the founder of modern Egypt, was born here in 1769.

 

Not far away, you will find the UNESCO World Heritage site of Philippi, where Saint Paul founded the first Christian church in Europe.

 

“The Archeological Site of Philippi was founded by King Philip II, the father of Alexander the Great. We have visitors year round, not just from Europe but from all over the world,” says Kostas Antoniadis, head of tourism for REMTH.

 

Not far off is one of the best kept secrets of the region: the Aggitis cave, a true miracle of nature. Considered one of the longest river caves in the world, it stretches over an impressive 21 kilometres.

 

With its huge stalactites hanging from the ceiling, the cave offers visitors a truly magical experience.