Από την ανεξάρτητη δημοτική  κίνηση ο Τόπος της Ζωής μας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση

Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τη διάρρηξη των σχέσεων του Δήμου Καβάλας με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, που κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την υπόθεση της απαλλοτρίωσης του Εσκί Καπού. 

Είναι γεγονός ότι με την απόφαση του Αρείου Πάγου επιδικάστηκε τελεσίδικα, μετά από πολλά χρόνια, υπέρ της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την απαλλοτρίωση της επίμαχης έκτασης στο Εσκί Καπού. Από όσο γνωρίζουμε, ο Οργανισμός Λιμένα δεν αμφισβητεί την απόφαση αυτή και ζήτησε να αποφανθεί η δικαιοσύνη για το αν πρέπει να πληρώσει ο ίδιος ή το Ελληνικό Δημόσιο για το ποσό της απαλλοτρίωσης, πράγμα που θα γίνει το Νοέμβριο. Ήταν λοιπόν θέμα λίγου χρόνου να ξέρουμε ποιος θα πληρώσει.

Κατά τη γνώμη μας, ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΙΧΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΑ. ΑΝ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΡΕΥΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. Συνεπώς, η Δήμαρχος και η Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ έπρεπε να έχουν αντιδράσει με μεγαλύτερη υπομονή και να συνεργαστούν με τον ΟΛΚ, ώστε και τα χρήματά της να λάβει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ο ΟΛΚ να συνεχίσει την εκτέλεση των έργων, τα οποία κινδυνεύουν να σταματήσουν εξαιτίας της εξέλιξης αυτής.

Δυστυχώς, είναι προφανές σε όλους ότι η δέσμευση των χρηματικών αποθεμάτων του Οργανισμού Λιμένα από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ θα μπορούσε να είχε γίνει με τρόπο που δεν θα προκαλούσε προβλήματα στη μισθοδοσία των Καβαλιωτών υπαλλήλων του Οργανισμού και στην πληρωμή των προμηθευτών και των εργολάβων των έργων.

Επιπλέον, η υπερβολικά αυστηρή συμπεριφορά της διοίκησης της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ απέναντι στον Οργανισμό Λιμένα προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και κοινής συμπόρευσης που οφείλουν να έχουν ο Δήμος και ο Οργανισμός Λιμένα προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Δυστυχώς, αυτό το ρήγμα θα το βρούμε μπροστά μας σαν μόνιμο “αγκάθι” στις σχέσεις των δύο φορέων.

Και ενώ στην Καβάλα συμβαίνουν αυτά, στην Αλεξανδρούπολη Δήμος και Οργανισμός Λιμένα προχωρούν ενωμένοι, για να ολοκληρώσουν τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και για να συνδέσουν τουριστικά και εμπορικά τον Νομό Έβρου με τη Λήμνο και τη Λέσβο.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος