Η Μακεδονία στην Ελλάδα αναδείχθηκε δέκατος καλύτερος παγκοσμίως γαστρονομικός προορισμός, στην ψηφοφορία του φημισμένου οδηγού Taste Atlas.
Στην ψηφοφορία για τους 100 καλύτερες περιφέρειες στον κόσμο από γαστρονομικής άποψης, 1η αναδείχθηκε η Καμπανία στην Ιταλία και 2η η Πελοπόνησος στην Ελλάδα.
Κυκλάδες και Κρήτη στην 5η και 6η θέση αντιστοίχως και η Μακεδονία στη 10η θέση, καταφέρνουν και αναδεικνύουν την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στο νέο χάρτη των γαστρονομικών περιφερειών. Στην 16η θέση από τις 100 καλύτερες παγκοσμίως είναι η Θεσσαλία.
Τι προτείνεται από Θάσο, Καβάλα και Δράμα
Η αναλυτική λίστα της Μακεδονίας περιλαμβάνει τα 46 καλύτερα τοπικά προϊόντα.
Στην υποκατηγορία με τα πιο δημοφιλή πιάτα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις η μπουγάτσα Σερρών, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα τρίγωνα Πανοράματος αλλά και οι ακανέδες Σερρών.
Στα καλύτερα τοπικά παραγόμενα προϊόντα της περιφέρειας βρίσκει κανείς αρνάκι Θάσου, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από το νησί αλλά και τις φημισμένες ελιές Θρούμπες.
Στην ίδια λίστα βρίσκεται και η πατάτα Νευροκοπίου ενώ από την ίδια περιοχή προτείνονται επίσης τα κοινά μεσόσπερμα φασόλια και τα φασόλια γίγαντες.
Στους υποπροορισμούς της Μακεδονίας η Καβάλα προτείνεται για το σουβλάκι της στο «Αραλίκι» και η Δράμα για τον γύρο της στην «Καλαμιά».
Επίσης η Θάσος και συγκεκριμένα ο ορεινός Σωτήρας προτείνεται για ρεβανί στην «Πλατάνα».
Στη λίστα των τοπικών προϊόντων και των ντόπιων παραγωγών συναντάμε μεταξύ άλλων:
- 4 εκδοχές από το «Μέλι της Αρκούδας» (Δράμα) και συγκεκριμένα θυμαρίσιο, λεβάντας, αγριολούλουδων και ερείκης καθώς επίσης και το μέλι "12 στρέμματα" από το δάσος του Λιβαδερού
- 3 ετικέτες κρασιών από το Κοκκινοχώρι και τη "Βιβλία Χώρα"
- τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα «Αργώ» και «Καρράς» από την Καβάλα
- δύο παραδοσιακά γιαούρτια και μια φέτα της "Νεογάλ" από τη Δράμα,
Πως γίνονται οι ψηφοφορίες
Το Taste Atlas αποτελεί έναν αγγλόφωνο και διεθνώς δημοφιλή γαστρονομικό οδηγό, ο οποίος θέτει στην ψηφοφορία του κοινού πιάτα, προϊόντα και προορισμούς.
ΟΙ ψηφοφορίες μπορεί να είναι τελείως εξειδικευμένες όπως για παράδειγμα μια συγκεκριμένη συνταγή ή ευρύτερες όπως πχ ένα προϊόν που παράγεται σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Στις λίστες του θα βρει κανείς συγκεκριμένες ετικέτες από τοπικά τυποποιημένα προϊόντα που μπαίνουν κι αυτά σε ψηφοφορία.
Βασικός στόχος του οδηγού είναι να παρέχει πληροφορίες για τα καλύτερα πιάτα και υλικά στον κόσμο, με έμφαση σε παραδοσιακές συνταγές, για την προώθηση των διαφορετικών κουλτουρών.
Η βασική επιδίωξη που έχει αναφορικά με τις κατατάξεις είναι να προκαλεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον των επισκεπτών για διάφορα τρόφιμα.
Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας ψηφίζουν τα φαγητά που κρίνουν ως καλύτερα και το Taste Atlas λέει ότι διαθέτει μηχανισμό που εντοπίζει τις άκυρες ψήφους, διαχωρίζοντας τους πραγματικούς επισκέπτες από τα bot αλλά και ακυρώνοντας συστηματικές επιλογές εθνικιστικών κύκλων που προσπαθούν να προωθήσουν την κουζίνα της χώρας τους.
1η φέτος η ελληνική κουζίνα
Η ελληνική κουζίνα έχει έρθει πολλές φορές στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, με βάση τις ψηφοφορίες που κάνει κάθε χρόνο το Taste Atlas.
Στην πιο πρόσφατη λίστα που ανακοίνωσε προ ημερών η ελληνική κουζίνα είναι στην 1η θέση παγκοσμίως και ακολουθούν: ιταλική, μεξικανική, ισπανική, πορτογαλική και τουρκική.