γράφει ο

Στάθης Χαρπαντίδης

 

Η τουλούμπα είναι ένα τηγανισμένο κυλινδρικό γλυκό εμποτισμένο με σιρόπι, που συναντάμε στην κουζίνα της Αιγύπτου, της Τουρκίας και άλλων βαλκανικών χωρών, είναι παρόμοιο με το βορειοαφρικάνικο τζαλέμπι και τον ισπανικό τσούρο. 

 

Η tulumba έχει μια μακρά ιστορία και στην οθωμανική κουζίνα, η προέλευσή της εντοπίζεται στις βασιλικές κουζίνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου αρχικά προετοίμαζαν αυτό το γλυκό για τους σουλτάνους και τα πλούσια γλέντια τους. 

 

Με την πάροδο του χρόνου όμως, έγινε ένα δημοφιλές γλυκό σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Άλλες πηγές αναφέρουν πως οι Σεφαραδίτες Εβραίοι όταν εκδιώχτηκαν από την Ισπανία και έφτασαν στην Θεσσαλονίκη έφεραν μαζί τους και τα churros της πατρίδας τους που έμοιαζαν με τις τουλούμπες.

 

Γρήγορα το επιδόρπιο έγινε δημοφιλές και διαδόθηκε σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Νέα Καρβάλη των Καραμανλήδων είναι το αγαπημένο τους γλυκό, υπάρχουν αρκετοί τεχνίτες σιροπιαστών που το φτιάχνουν με τον παραδοσιακό τρόπο.

 

Ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Πτερνόπουλος που το 2005 παρέλαβε το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής ενός παλιού τεχνίτη του μαστρό-Μιχάλη που συνταξιοδοτήθηκε και συνέχισε την τέχνη του στην παρασκευή της τουλούμπας βελτιώνοντας όμως τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής.

 

Ο κόσμος αγάπησε και ξεχώρισε τα τουλουμπάκια του Δημήτρη για την τραγανή, λεπτή κόρα που φυλακίζει το σιρόπι στο εσωτερικό τους και με το πρώτο δάγκωμα η γλύκα του σιροπιού πλημμυρίζει τη στοματική κοιλότητα. 

 

Η ζύμη που χρησιμοποιεί είναι απλή αλλά καθοριστικής σημασία για την επιτυχία του γλυκού, περιέχει σκληρό αλεύρι, σπορέλαιο, ζάχαρη, αυγά και νερό.

 

Την αφήνει να ξεκουραστεί στη συνέχεια για δύο ώρες να αποβάλλει τα υγρά της, μετά την τοποθετεί στο μηχάνημα κοπής για να πάρει το σχήμα της τουλούμπας και ακολουθεί το ψήσιμο στο καυτό λάδι. 

 

Το τηγάνισμα του γλυκού γίνεται σε δύο στάδια, στο πρώτο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά το τουλουμπάκι σχηματοποιείται και στο δεύτερο τηγάνι σε δυνατή φωτιά δημιουργείται το τραγανό περίβλημα του ενώ στο εσωτερικό του σχηματίζονται αφράτες κυψέλες.

 

Αφού ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, τα τοποθετεί σ’  ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν και αμέσως μετά ακολουθεί το σιρόπιασμα. 

 

Τα τουλουμπάκια του Δημήτρη Πτερνόπουλου θα τα βρείτε στο εργαστήριο του στη Νέα Καρβάλη αλλά και σε επιλεγμένα ζαχαροπλαστεία της Βορείου Ελλάδος. 

 

Κατά περιόδους  δέχεται πολλές επισκέψεις Ελλήνων και ξένων τουριστών (Τούρκοι, Βούλγαροι, Σέρβοι) που έρχονται για να προμηθευτούν τα εξαίσια τουλουμπάκια του.

 

Info: Δημήτρης Πτερνόπουλος, Νέα Καρβάλη, Καβάλα, τηλ: 2510316935 , 6978939221, e-mail: [email protected].