Άρχισε στην Καβάλα την Παρασκευή (29/11) το 1ο Πανελλήνιο συνέδριο πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας. Η εκδήλωση γίνεται στη Μεγάλη Λέσχη.
Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής:
“Σε εξέλιξη βρίσκεται το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας που συνδιοργανώνουν στη Μεγάλη Λέσχη ο Δήμος Καβάλας, η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και η Ελληνική Εταιρεία Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου (29/11) παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Γιώργος Δαλακούρας, καθώς και εκπρόσωποι ιατρικών και νοσηλευτικών φορέων.
ΥΠΟΔΟΧΗ: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καβάλας
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΥ ΓΡΑΝΑ
«Ο γιατρός δεν πρέπει να θεραπεύει μόνο την ασθένεια, αλλά και τον ασθενή».
Η παραπάνω φράση αποδίδεται στον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη, και περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τον διπλό στόχο που πρέπει να εκπληρώσουμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε μορφή βίας στην ελληνική κοινωνία.
Αν περιοριστούμε στην καταγραφή των δυσάρεστων περιστατικών, που βλέπουν πολλές φορές το φως της δημοσιότητας, και στην αναψηλάφηση του περιεχομένου των νομικών ενεργειών για την εξάλειψη τους, χωρίς να εξετάσουμε τους παράγοντες που τα προκαλούν, δεν θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τη μεγάλη εικόνα.
Μήπως, εκτός από την ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους, πρέπει να δούμε προσεκτικά και το προφίλ των θυτών;
Μήπως, χωρίς να δικαιολογούμε πρόσωπα και καταστάσεις, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αν ασχοληθούμε εγκαίρως και με την άλλη πλευρά;
Μπορεί να είναι μία διάσταση, ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη θετική κατάληξη των παρεμβάσεων μας, η οποία διέλαθε της προσοχής όλων ημών τα τελευταία χρόνια;
Η διόγκωση του φαινομένου στις αυλές των σχολείων, μέσα στην οικογένεια, στους χώρους εργασίας και κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων, αποκαλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος πρόληψης όλων των βίαιων συμπεριφορών.
Η προαναφερθείσα διαπίστωση δεν αφορά, βεβαίως, την επιστημονική κοινότητα.
Ο ιατρικός κόσμος δείχνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ευαισθησία του και πολύ περισσότερο τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να φανούν συνεπείς στο ρόλο τους οι φορείς της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι με την αποστολή μηνυμάτων, επετειακών δράσεων και απλών ανακοινώσεων, δεν πρόκειται να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο.
Μάλλον χρειάζονται άλλες πολιτικές, διαφορετικές προσεγγίσεις, περισσότεροι πόροι και σίγουρα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Η πρωτοβουλία των κινήσεων πρέπει να δοθεί σε όσους γνωρίζουν.
Βλέποντας προσεκτικά τη θεματολογία του Συνεδρίου, διαπίστωσα ότι καλύπτει όλες τις παραμέτρους του προβλήματος και πως δεν ανταποκρίνεται μόνον στην ανάγκη προβολής ορισμένων στοιχείων, αλλά και στην ανάδειξη χρήσιμων συμπερασμάτων και δοκιμασμένων λύσεων.
Απομένει η υιοθέτηση αυτών των προτάσεων από τους επίσημους φορείς του κράτους και η κατά το δυνατόν άμεση εφαρμογή τους.
Η τρέχουσα επικαιρότητα καταδεικνύει πως δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου. Όλα όσα οφείλουμε να κάνουμε, πρέπει να γίνουν τώρα".”