Σπαρακτική είναι η καταγγελία ενός Καβαλιώτη καρκινοπαθή και ΑΜΕΑ που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Ευάγγελος Ψαλτόπουλος, συνταξιούχος μηχανικός, περνάει τον δικό του Γολγοθά επί μήνες και καταγγέλλει τόσο τις αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης όσο και τον Δήμο Καβάλας για την ανάλγητη στάση τους.

 

Συνέταξε μια καταγγελία που έστειλε στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας-Ασφάλισης, στο ασφαλιστικό του ταμείο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ), τον Δήμο Καβάλας, τα τοπικά ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα, τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας, τους συνδέσμους ΑΜΕΑ, την Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.  

 

Είναι η δεύτερη καταγγελία που κάνει. Είχε προηγηθεί μία ακόμη στις 9/2/2016 (δείτε παρακάτω).

 

 

2η καταγγελία

 

Σε συνέχεια της από την 09/02/2016 1ης καταγγελίας μου (βλέπε συνημμένα στο e-mail), θα ήθελα να σας ενημερώσω και να καταγγείλω πάλι τα κάτωθι και τους παρακάτω:

 

1. Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.)

Τομέας Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.)

1α. Το ταμείο μου ΤΣΜΕΔΕ κατά την απόδοση των 3μηνων καθυστερημένων συντάξιμων αναδρομικών αποδοχών λόγω του μέχρι τώρα άδικου λειτουργικού συστήματος της διακυβέρνησης της χώρας, μου παρακράτησε ΦΌΡΟ 226,14€ (που δεν θα λάβω ποτέ για ευνόητους λόγους) από το κανονικό ποσό των 1696,35€ που θα έπρεπε να λάβω για τους 3 μήνες αναδρομικών διότι για την Εφορία το ποσό αυτό ήταν πολύ μεγάλο.

1β. Το επικουρικό του ταμείου μου ΤΣΜΕΔΕ δεν μου έχει αποδώσει ακόμη τα αναδρομικά ήδη 4 και πλέον μηνών (4x78,46€) επικουρικής σύνταξης για αδιευκρίνιστους λόγους. Άραγε θα παρακρατηθεί και σε αυτά φόρος?

 

2. Ταμείο Δήμου Καβάλας

Κατά την διάρκεια των τριών και πλέον μηνών χωρίς συντάξιμες αποδοχές, αναγκάστηκα να ζητήσω βοήθεια και αλληλεγγύη για να επιβιώσω, από φίλους, κοινωνική υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας και την Εκκλησία. Συγγενείς δεν υπάρχουν ούτε κάποιος άλλος φορέας οικονομικής στήριξης.

Οι φίλοι λόγω κρίσης δεν μπορούν πια να βοηθήσουν άλλο (πλην ενός που πλήρωσε τα ενοίκια).

Η εκκλησία βοήθησε όσο μπορούσε και συγκεκριμένα ο Αγ. Λουκάς Καβάλας με 10€, 0,5lt λάδι και ρεβίθια και ο πνευματικός μου από την Παναγία Φανερωμένη της Ν. Ηρακλείτσας Καβάλας φρόντισε για τα φάρμακα ενός μήνα, 2 γεμάτες πλούσιες σακούλες τρόφιμα και 90€ οικονομική στήριξη από το φιλάνθρωπο ταμείο της εκκλησίας.  Με αυτά επιβίωσα.

Η τραγωδία όμως, ο Γολγοθάς και η παραφροσύνη, που επιτρέψτε μου σύντομα να περιγράψω, ξεκίνησε στις 05/01/2016 όπου ζητώ βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας.

 

I. Κατανόηση και θετική ανταπόκριση για το κρίσιμο της κατάστασης μου από τις κοινωνικές λειτουργούς που μετά από έλεγχο στοιχείων εισηγούνται θετικά για τον συμπολίτη τους ώστε στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου να συζητηθεί η έκτακτη οικονομική μου ενίσχυση  που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του Δήμου.

 

II.  Αρνητική απόφαση του Δ.Σ. λόγω του ότι δεν είμαι Δημότης Καβάλας.

 

III. Προσωπική επαφή με την αντιδήμαρχο, επεξήγηση της κατάστασής μου, επικοινωνία και πάλι με τις κοιν. Λειτουργούς.

 

IV. Εκ νέου προσπάθεια έγκρισης βοηθήματος προσκομίζοντας έγγραφα όπως Λογαριασμός ΔΕΗ οικίας, Βεβαίωση του Δήμου ότι είμαι μόνιμος κάτοικος Καβάλας, Μεταβολή Φορολογικών στοιχείων στη Καβάλα, κ.λπ. ώστε:

 

V. Σύμφωνα µε την παρ. 2 του άρθρου 202 του Ν.3463/06 «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα»

 

VI. Έγκριση από το Δ.Σ του Μαρτίου για Βοήθημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης 400€.

 

VII. Έγκριση και από το Λογιστήριο, επιτέλους αισθάνομαι δικαίωση, χαρά και ελπίδα, το ίδιο και η κοιν. Λειτουρ. που είχε αναλάβει την υπόθεση μου και συνέπασχε μαζί μου.

 

VIII. Καταπέλτης και Λαιμητόμος, άρνηση πληρωμής από τον Ταμία του Δήμου Θ.Χ. που παίρνει την τελική απόφαση να μην πληρώσει γιατί δεν αναγνωρίζει οικονομική αδυναμία βάση του περσινού εκκαθαριστικού που ήταν 7.972,52 €. Του εξηγώ άλλη ήταν η κατάσταση το 2015 και εντελώς διαφορετική τώρα. Είπε θα στείλει επερώτηση με ΦΑΧ στον Επίτροπο Του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ¨θα¨ με ενημερώσει. Με τάραξε και με τρόμαξε η συμπεριφορά και το ύφος του, που εκτός από αδιάφορο, αδιάλλακτο και τυπικό ήταν υπεροπτικό, αυταρχικό, εξουσιαστικό και με απόλυτη ψυχρή και ψεύτικη ευγένεια.

 

IX. Μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές μου επικοινωνίες μου ο Θ.Χ.  απαντά τελικά ότι και ο επίτροπος με απόρριψε. Του ζητώ να λάβω την σχετική  αλληλογραφία (ΦΑΧ όπως αρχικά είπε) για να προβώ τεκμηριωμένα σε νέα καταγγελία και απαντά με χαιρεκακία ότι τα είπανε μόνο στο τηλέφωνο  και να καταγγείλω ότι θέλω όπου θέλω.

 

X. Ενημέρωση της αρμόδιας κοινωνικής λειτουργού όπου με δυσαρέσκεια και πολύ στεναχώρια αναρωτιέται ποιός ο ρόλος τους, όταν τελικά δεν έχει κανένα νόημα ένα κοινωνικό τεκμηριωμένο ιστορικό που δεν λαμβάνεται υπόψη και όλα μετρώνται μόνο με τα ποσά.

 

XI. Βοήθεια ΤΕΛΟΣ και όλοι ¨ΜΟΥΓΚΑ¨, χωρίς τα αναγκαία πανάκριβα φάρμακα (δυνατές αντιβιώσεις, ενέσεις κ.λπ. που χρειαζόμουν  εξαιτίας της υποτροπής της χρόνιας οστεομυελίτιδας με ανοιχτό συρίγγιο που πλην των άλλων πάσχω) που ούτε από το κοινωνικό φαρμακείο μπορούσα να προμηθευτώ γιατί είμαι ασφαλισμένος και για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ελάχιστο φαγητό και κυρίως μόνος, γίνονται όλα αναπάντεχα και αφάνταστα δυσκολότερα και δυσβάσταχτα και κυριαρχούμε μόνο με απόγνωση, απελπισία και πανικό, μη κατανοώντας (με το μυαλό μου) τους ανθρώπους που δεν βοηθούν.

 

XII. Πρώτα συμπτώματα με αιματουρία, δύσπνοια, πυρετό, κρυάδες, απώλεια βάρους, νυχτερινές εφιδρώσεις, κόπωση και έλλειψη ενέργειας, φαγούρα και άλλα. 18/04/2016 εισαγωγή από τα επείγοντα στο Νοσοκομείο Καβάλας και άμεση μεταφορά μου στο αιματολογικό του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

 

XIII. Διάγνωση: Καρκίνος στο λεμφικό σύστημα - λέμφωμα, δηλ. το ανοσοποιητικό σύστημα άμυνας του σώματος καπουτ λόγω..? (εγώ πάντως ξέρω). Θεραπεία: Πανάκριβες χημειοθεραπείες που θα επιβαρύνουν το ελληνικό κράτος και ενδεχομένως ακρωτηριασμός ποδιού.

 

«Ευχαριστώ πολύ το σύστημα διοίκησης της Ελλάδας που κάποιοι ξένοι μας επιβάλουν και κανείς δεν αντιδρά ώστε τελικά μερικές φορές ο στόχος τους να μας αφανίσουν πετυχαίνει»

Μάλιστα χτυπούν πρωταρχικά τους πιο αδύναμους και ανίσχυρους ΑΜΕΑ, τόσο ΔΕΙΛΊΑ και ΦΌΒΟ έχουν.

 

Τώρα 100% ανάπηρος. Ο ΘΕΟΣ όμως αγαπά τους Έλληνες και η ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ ισχύει σε όλους.

 

Για όλα τα παραπάνω θα ήθελα από τον Δήμο Καβάλας να μου αιτιολογήσει εγγράφως, επακριβώς και βάση ποιών νόμων, τους λόγους που η περίπτωσή μου κρίθηκε από τον ταμεία Χ.Θ. ως μη εξαιρετική, έκτακτη και σοβαρή ανάγκη. Θα συνεχίσω να διεκδικώ τη  μη αποδομένη  βοήθεια των 400€, που τώρα χρειάζομαι περισσότερο επειδή δεν θα μπορώ πια να αυτοεξυπηρετούμαι, έως τέλους όποιο και εάν είναι αυτό.

 

Επίσης θα ήθελα και κάποια απάντηση στην παρ. Χ. του ιστορικού.

Ευχαριστώ πολύ και συγχαίρω τις κοινωνικές λειτουργούς και την κα. Αντιδήμαρχο του Δήμου Καβάλας για την ευθιξία τους στο έργο που αληθινά πιστεύουν και υπηρετούν, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και αντιθέτως τους υπόλοιπους.

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

 

 

 

 

1η καταγγελία (9/2/2016)

 

Κύριοι θα ήθελα να σας ενημερώσω και να καταγγείλω το παρακάτω αναπάντεχο και δυσβάσταχτο πρόβλημα που αντιμετωπίζω και δεν είμαι υπαίτιος.

 

Είμαι ΑΜΕΑ με 67% και από 01/11/2015 βρίσκομαι στην διαδικασία παράτασης της αναπηρικής σύνταξης που λαμβάνω, μετά από τροχαίο δυστύχημα που και πάλι δεν ήμουν υπαίτιος, από το 2010. Το ΚΕΠΑ θα αποφασίσει στα τέλη Φεβρουαρίου/2016 μετά την εισήγηση της επιτροπής που με εξέτασε στις 22/01/2016.

 

Με την απόφαση θα πρέπει να αιτηθώ παράταση της αναπηρικής σύνταξης στο ταμείο μου ΤΣΜΕΔΕ που αυτό με την σειρά του θα χρειαστεί διαδικαστικά άλλους 2-3 μήνες για να την εγκρίνει. Από ότι φαίνεται και αν όλα πάνε καλά θα έχω και πάλι συντάξιμες αποδοχές κατά τον Μάιο 2016 ενώ την τελευταία σύνταξη την έλαβα στις 21/12/2015. (Για όλα τα παραπάνω έχω τα σχετικά έγγραφα και βεβαιώσεις).

 

Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ γνώστης του προβλήματος είχε νομοθετήσει για αυτές τις περιπτώσεις την 6μηνη παράταση  χορήγησης αναπηρικής σύνταξης (Ν. 4331/2015 – Άρθρο 9) που δυστυχώς έληξε στις 31/12/2015. Ενώ όφειλε να νομοθετήσει εγκαίρως συνέχιση αυτής της παράτασης δεν το έκανε με αποτέλεσμα να βρίσκομαι αυτή την στιγμή χωρίς σύνταξη δηλαδή χρήματα και ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2016 είμαι σε διαρκή επικοινωνία με υπαλλήλους του αρμόδιου για το ζήτημα Υφυπουργού κ. Πετρόπουλο. Στην αρχή μου με διαβεβαίωναν να μην ανησυχώ γιατί με εγκύκλιο τους θα έδιναν άμεσα παράταση μέσα στον Ιανουάριο και για το 2016. Μετά από δύο εβδομάδες είπαν ότι είναι αναγκασμένοι να το περάσουν με τροπολογία στη Βουλή και συγκεκριμένα αυτό θα συνέβαινε το γρηγορότερο μαζί με μία επείγουσα νομοθεσία του κ. Βερναρδάκη από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.

 

Μετά από 10 μέρες και με ανεπιτυχείς έρευνες στην σελίδα της βουλής για την σχετική νομοθεσία ήρθα σε επικοινωνία με τους αντίστοιχους υπαλλήλους του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που δήλωσαν πλήρη άγνοια για κάποια τροπολογία από τον κ. Πετρόπουλο του Υπουργείου Εργασίας που θα επισυναπτόταν σε δικιά τους νομοθεσία. Οι υπάλληλοι και από τα δύο υπουργεία παρότι είναι ευγενικοί και δείχνουν κατανόηση αρνούνται να έρθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους όταν τους το ζητώ ενώ σε προσωπικό επίπεδο οι μεν αναιρούν τους δε.

 

Αλλά και πάλι έως ότου βγει η απόφαση σε ΦΕΚ και ώσπου να ενημερωθούν τα ταμεία θα περάσουν άλλοι δύο μήνες τουλάχιστον. Για κάποιους και μάλιστα για ΑΜΕΑ όλοι αυτοί οι μήνες χωρίς χρήματα είναι βαριά κατάθλιψη και χειρότερα από φυλακή. Εκεί θα πάω σίγουρα εάν δεν βρω το δίκιο μου. Συγγενείς για βοήθεια απλά δεν υπάρχουν και οι φίλοι στεναχωριούνται που λόγω κρίσης δεν μπορούν να βοηθήσουν. Εντάξει θα τρώω στην εκκλησία αλλά τι γίνεται με ενοίκιο, φάρμακα και άλλες ουσιώδεις ανάγκες?

 

Είμαι πλέον σε βασανιστική απόγνωση και θα τους καταγγείλω παντού. Οι υπαίτιοι πρέπει να τιμωρηθούν και εγώ να λάβω τουλάχιστον αναδρομικά όλες τις χαμένες συντάξεις.

Ζητώ την υποστήριξη σας τώρα όχι αργότερα με οποιοδήποτε τρόπο και σας παρακαλώ να το κοινοποιήσετε και εσείς όπου θεωρείτε κατάλληλα.

 

Ευάγγελος Ο. Ψαλτόπουλος

Τηλ. 6943130734