γράφει ο
Στάθης Χαρπαντίδης
Το πιπεροτύρι είναι ένα τυρί άλμης που φτιάχνεται τα τελευταία χρονιά ως επί το πλείστον από φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, κάποιοι τυροκόμοι το παρασκευάζουν από κατσικίσιο γάλα χωρίς συντηρητικά με καυτερή πιπεριά και αρωματικά βότανα της ελληνικής φύσης.
Είναι ένα αιχμηρό τυρί με έντονη προσωπικότητα που συνοδεύει άριστα το κρασί ή το απόσταγμα σας. Σήμερα κυκλοφορούν τρία τέτοια τυριά από τυροκόμους του νομού Καβάλας.
Το οικογενειακό τυροκομείο Μωυσή που δημιουργήθηκε το 1971 από τον Μωυσή Μωυσιάδη στον Κεχρόκαμπο Καβάλας παράγει το πιπεροτύρι από αιγοπρόβειο γάλα, παρότι περιέχει πράσινη και κόκκινη γλυκιά πιπεριά η γεύση του δεν είναι ιδιαίτερα αιχμηρή.
Η τυροκομική μονάδα του Νικολάου Μάρτου στην Ελευθερούπολη Καβάλας φτιάχνει πιπεροτύρι από αιγοπρόβειο γάλα, κατά τη ζύμωση προσθέτει πράσινη καυτερή πιπεριά 3,5%, το αποτέλεσμα όμως αδικεί το τυράκι αφού του λείπουν οι πικάντικες νότες που θα έπρεπε να μας δώσει.
Τέλος το πιπεράτο τυρί του Παναγιώτη Ζαρζαβατσάκη (συσκευασία 490 γραμμαρίων) είναι το μόνο που παράγεται από 100% κατσικίσιο γάλα στο ορεινό χωριό Κορυφές της επαρχίας Καβάλας.
Είναι ένα τυρί άλμης που ωριμάζει σε δυο στάδια, αφού πρώτα τεμαχιστεί στη μέση το κάθε κεφάλι τυριού τοποθετείτε στο τενεκέ και από πάνω μπαίνει μια στρώση πράσινων και κόκκινων καυτερών πιπεριών, επαναλαμβάνονται οι στρώσεις μέχρι να γεμίσει ο τενεκές.
Στη συνέχεια τοποθετείτε στο θάλαμο ωρίμανσης για δυο εβδομάδες και στο τελικό στάδιο μπαίνει στο ψυγείο για να ωριμάσει άλλους 4 έως 5 μήνες.
Ακολουθεί η συσκευασία σε vacuum ενώ στη βάση του κάθε κομματιού ο παράγωγος τοποθετεί μια πράσινη και κόκκινη πιπεριά. Δοκιμάσαμε όλα τα τυράκια δυο φορές και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το πληρέστερο πιπεροτύρι είναι του Παναγιώτη Ζαρζαβατσάκη.
Ένα τυράκι που το διακρίνει μια απολαυστική αίσθηση ποιότητας και πληρότητας, έχει γαλατένια πληθωρικότητα, πιπεράτη επίγευση και μέτρια σκληράδα.
Info: Τα πιπεροτύρια θα τα βρείτε σε καταστήματα delicatessen της Καβάλας, μπορείτε όμως να τα προμηθευτείτε και από τους ίδιους τους παράγωγους.