Με τίτλο «Οι μεταφορείς μπλοκάρουν τα σύνορα με την Ελλάδα για το Πάσχα» και «Φορτηγά θα κλείσουν τους δρόμους προς την Ελλάδα» τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις ενόψει του Πάσχα.

 

Από τις κινητοποιήσεις αυτές, σε περίπτωση που τελικά οι Βούλγαροι εμείνουν στις αποφάσεις τους, αναμένεται πλήγμα στην οικονομία της Καβάλας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, μιας και για τις ημέρες του Πάσχα αναμένονταν υψηλές πληρότητες στα τοπικά ξενοδοχεία.

 

Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία BNR, «οι Βούλγαροι μεταφορείς θα κλείσουν όλους τους μεθοριακούς σταθμούς προς την Ελλάδα για το Πάσχα».

 

Μάλιστα στη σχετική είδηση αναφέρεται: «Η απόφασή έρχεται να ανταποκριθεί στις διαμαρτυρίες των ελλήνων αγροτών από τον Φεβρουάριο που επί ένα μήνα παρεμπόδιζαν την διεθνή κυκλοφορία των φορτηγών. Η κίνηση θα σταματήσει από τις 29 Απριλίου. Την ίδια στιγμή οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων δεν έχουν αλλάξει τα σχέδιά τους για εθνική προειδοποιητική διαμαρτυρία στις 26 Απριλίου στη Σόφια».

 

Άλλα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το BNR αναφέρουν ότι «όλα τα σημεία διέλευσης των συνόρων με την Ελλάδα θα μπλοκάρονται για τις διακοπές του Πάσχα» και ότι «οι μεταφορείς έχουν λάβει αυτή την απόφαση ως απάντηση στις λινητοποιήσεις που έκαναν τον Φεβρουάριο οι Έλληνες Αγρότες».

 

Λένε χαρακτηριστικά: «Υπενθυμίζουμε ότι τότε οι Έλληνες αγρότες μπλόκαραν τα σύνορα με τη Βουλγαρία και σχεδόν επί ένα μήνα εμπόδιζαν την κυκλοφορία των φορτηγών».

 

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων “Focus” ο πρόεδρος του συλλόγου οδικών μεταφορέων Βουλγαρίας, Μίρολιουμπ Στολάρσκι, ανακοίνωσε ότι το μπλόκο των ελληνικών συνόρων θα αρχίσει από την 10η ώρα πρωινή τη Μεγάλη Παρασκευή, 29 Απριλίου.

 

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της ηγεσίας των συνδικάτων μεταφορέων. Για την ώρα, δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους οι εκπρόσωποι των τουριστικών λεωφορείων.

 

Το “Focus” αναφέρει πάντως ότι οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών έγιναν ενάντια στη φορολογική και συνταξιοδοτική (ασφαλιστική) μεταρρύθμιση που απαιτεί η Ε.Ε. και το ΔΝΤ αλλά επισημαίνει ότι εξαιτίας των μπλόκων προκλήθηκαν σοβαρότατα προβλήματα σε επιβάτες και τεράστιες οικονομικές απώλειες στους μεταφορείς, που ήταν αποκλεισμένοι για μέρες σε ουρές πριν τα σύνορα.

 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι Βούλγαροι μεταφορείς είχαν προειδοποιήσει από τον χειμώνα για την ανταπεργία ως απάντηση στα μπλόκα των Ελλήνων αγροτών, κατά τη διάρκεια των διακοπών, σε μια προσπάθεια να πληγεί ο τουρισμός. Επίσης αναφέρει ότι είχαν απειλήσει με σαμποτάζ του ελληνικού τουρισμού για το καλοκαίρι.

 

Σημειώνεται ότι ο κλάδος των μεταφορέων στη Βουλγαρία είναι ένας από τους πιο ισχυρούς συνδικαλιστικά. Τα τελευταία χρόνια έχουν προβεί και σε άλλες τέτοιες κινητοποιήσεις. Σχετικά πρόσφατα είχαν κλείσει τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα αντιδρώντας στην πολιτική της Τουρκίας να επιβάλλει χρεώσεις στα φορτηγά.