O δημοσιογράφος και ψυχολόγος, Γρηγόρης Σερέτης, είχε καταγγείλει πως στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στη Θάσο του απαγορεύτηκε η διέλευση με την αιτιολογία ότι η παραλία ανήκει στο ξενοδοχείο “Thassos Grand Resort”. 

 

Ο δημοσιογράφος έθεσε ερωτήματα όπως το πως χτίστηκαν 161 δωμάτια, 8 σουίτες, 2 βίλες και ποιος έδωσε άδεια για αυτό, ενώ υπάρχουν στην περιοχή αρχαία από το 3.500 π.Χ.;

 

Ο κ. Σερέτης ανέφερε επίσης πως ο ιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή είναι Βούλγαρος επιχειρηματίας. Ο ξενοδοχειακός χώρος είναι περιφραγμένος και η είσοδος σε αυτόν ελέγχεται δια φυλακίου μετά μπάρας, το οποίο σημαίνει, ότι ουδείς δύναται να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο, αφού η είσοδος απαγορεύεται σε μη ενοίκους, ή εργαζομένους σε αυτόν.

 

Το θέμα έφτασε μέχρι και τη Βουλή, με τον βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Κωνσταντίνο Χήτα, να θέτει ερωτήματα για τα αρχαία και τη ξενοδοχειακή μονάδα.

 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαος Ταγαράς, απάντησε στα ερωτήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του εν λόγω ξενοδοχείου διενεργήθηκαν συνολικά 18 έλεγχοι δόμησης από ελεγκτές δόμησης, στα πορίσματα των οποίων δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις

 

Σχετικά με την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο και στην παραλία, ο κ. Ταγαράς ανέφερε πως κατά την αυτοψία δεν διαπιστώθηκε καμία παρεμπόδιση αυτής, δεν υφίστατο φυλάκιο ελέγχου ή μπάρα απαγόρευσης πρόσβασης, ενώ διαπιστώθηκε ελεύθερη πρόσβαση πεζών στον αρχαιολογικό χώρο με κατάλληλη σήμανση (πινακίδα) στην είσοδο των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

 

 

Η ερώτηση του κ. Χήτα ανέφερε τα εξής:

“Κυρία, κύριοι υπουργοί,

 

Όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα EVOSMOS NEWS και άλλες ιστοσελίδες της 12ης Ιουλίου, η οποία αναφέρει ως πηγή σχετική δημοσίευση του γνωστού δημοσιογράφου και ψυχολόγου του Ρ/Σ Focus FM 103,6, Γρηγορίου Σερέτη, ο οποίος αναγράφει την 30η Ιουνίου αποδεικνύοντας τα λεγόμενά του δια τριών αποκαλυπτικών φωτογραφιών ότι: «Παραλία Άγιος Ιωάννης, Θάσος.

 

Μου απαγορεύτηκε η διέλευση, με την αιτιολογία ότι η παραλία ανήκει στο ξενοδοχείο Thassos Grand Resort. Υπάρχουν στην περιοχή αρχαία (3.500 π.Χ.) (σ.σ. συνοδεύεται με δύο σχετικές φωτογραφίες). Πώς έχτισε 161 δωμάτια, 8 σουίτες, 2 βίλες; Ποιος έδωσε άδεια; Ποιος επιτρέπει να απαγορεύει την διέλευση; (σ.σ. συνοδεύεται από σχετική φωτογραφία με φυλάκιο μετά μπάρας απαγορεύσεως εισόδου). 

 

Ο ιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής μονάδας στον Άγιο Ιωάννη της Θάσου είναι Βούλγαρος επιχειρηματίας και έχει αναγείρει μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα σε αγορασμένη έκταση, η οποία περιλαμβάνει επιφανειακά αρχαία του 3.500 π.Χ. και δεν γνωρίζουμε, αν πραγματοποιούνταν αρχαιολογικές ανασκαφές, τι άλλο θα μπορούσε να ανακαλυφθεί.

 

Ο ξενοδοχειακός χώρος είναι περιφραγμένος και η είσοδος σε αυτόν ελέγχεται δια φυλακίου μετά μπάρας, το οποίο σημαίνει, ότι ουδείς δύναται να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο, αφού η είσοδος απαγορεύεται σε μη ενοίκους, ή εργαζομένους σε αυτόν. 

 

Πλέον αυτού, κατά το δημοσίευμα, στο παρελθόν υπήρχε και καταγγελία ότι οι εργαζόμενοι είχαν πετάξει στην θάλασσα τα πράγματα λουόμενου, ο οποίος «ετόλμησε» να κάνει μπάνιο σε μία άκρη της αποκλεισμένης παραλίας. Επειδή, η Ελλάδα είναι προς το παρόν χώρα και όχι χώρος, όπου δύναται ο κάθε αλλοδαπός, ή ημεδαπός επενδυτής να συμπεριφέρεται, διά των υπαλλήλων του, κατ’ αυτό τον τρόπο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και απαγορεύσεων επισκέψεως σε αυτές, καθώς και στην παραλία για μπάνιο: Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

 

1. Προτίθεται ο κ. υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών, δια της εποπτευομένης από αυτόν Κτηματικής Υπηρεσίας, να ελέγξει την πλήρη απαγόρευση εισόδου σε μη ενοίκους στην συγκεκριμένη παραλία του Αγίου Ιωάννη του Δήμου Θάσου και σε περίπτωση διαπιστώσεως παραβάσεων, να προβεί σε καταλογισμό των προβλεπόμενων κυρώσεων;

 

2. Προτίθεται ο κ. υπουργός εσωτερικών να παρέμβει στον Δήμο Θάσου, για τον έλεγχο της νομιμότητας της εκδόσεως οικοδομικής άδειας από την αρμόδια Πολεοδομία, σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και αν έγινε υπέρβαση της δομήσεως;

 

3. Προτίθεται ο κ. υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, δια των Υπηρεσιών του, να εντοπίσει πιθανές παρανομίες και σε θετική περίπτωση, να προβούν οι Υπηρεσίες στην κατεδάφισή τους;

 

4. Προτίθεται η κ. υπουργός πολιτισμού, δια των Υπηρεσιών της, να ελέγξει αν για την ανέγερση της ανωτέρω ξενοδοχειακής μονάδας εδόθη έγκριση της αρμοδίου αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφού υπάρχουν αρχαιότητες 3.500 ετών;

 

Διερευνήθηκε η περίπτωση, αν υπάρχουν και άλλες αρχαιότητες εντός της ίδιας αγορασθείσας περιοχής; Η περιοχή είχε ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και σε αρνητική περίπτωση για ποιο λόγο; Είναι νόμιμη η απαγόρευση εισόδου από ιδιώτη σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος επισκεπτών; Σε περίπτωση ενδεχόμενων λαθών, ή παραλείψεων των αρμοδίων Υπηρεσιών της, τι προτίθεται να πράξει;”

 

 

 

Η απάντηση του κ. Ταγαρά αναφέρει τα εξής:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Χήτα, σας κοινοποιούμε το με Α.Π. ΥΠΕΝ/ΣEBE/97832/6149/17-09-2024 έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδος, όπως και το με Α.Π. 97126/20-9-2024 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

 

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σας γνωστοποιούμε ότι, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος/ΥΠΕΝ και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 271 του ν.5037/2023, κλιμάκια του ΥΠΕΝ πραγματοποιήσαν επιτόπια αυτοψία στην αναφερόμενη στην Ερώτηση ξενοδοχειακή μονάδα.

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ

 

Περαιτέρω, σας γνωστοποιούμε ότι το ξενοδοχείο πέντε (5) αστέρων THASSOS GRAND RESORT που βρίσκεται στον όρμο Αγίου Ιωάννη Λουκά, στο Δ.Δ. Θεολόγου του Δήμου Θάσου της Π.Ε. Θάσου εντάχθηκε στις μεγάλες επενδύσεις τουρισμού και ανεγέρθηκε με την υπ’ αρ. 4/2014 άδειας δόμησης που εκδόθηκε από την ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΕΥΠΑΤΕ) του Υπουργείου Τουρισμού κατόπιν της απ’ αρ. 138/2013 έγκρισης δόμησης της Υ.Δομ. Καβάλας με τίτλο «Ανέγερση Ξενοδοχειακής Μονάδας, Κλασικού Τύπου Δυναμικότητας 348 Κλινών, Κατηγορίας 5*».

 

Η τροποποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη της εν λόγω αδείας εγκρίθηκε από το αρμόδιο τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού (με Α.Π.

ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΑΧ/Φ18/3996/1823/343/161/10-01 2013) σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με αρ. Πράξης 27/13-11-2012. Στη συνέχεια εκδόθηκαν από την ΕΥΠΑΤΕ δύο αναθεωρήσεις της αδείας (Α’) στις 14-01-2016 και (Β’) στις 20-05- 2016. Η εν λόγω άδεια έλαβε Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής (ΠΕΚ) από την Υ.Δομ. Καβάλας με Α.Π. 2707/03-05-2017.

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΩΝ ΕΡΓΟΥ

 

Κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του εν λόγω ξενοδοχείου διενεργήθηκαν συνολικά δεκαοχτώ (18) έλεγχοι δόμησης από ελεγκτές δόμησης, στα πορίσματα των οποίων δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις ως προς την ορθή εφαρμογή των μελετών της αδείας. 

 

Επίσης, στο πλαίσιο διενέργειας αυτεπάγγελτων δειγματοληπτικών ελέγχων (κατ’ εφαρμογή της παρ.8 του αρθ.16 του ν.4030/2011), Επιθεωρητές Δόμησης και Κατεδαφίσεων της υπηρεσίας μας πραγματοποίησαν αυτοψία στο έργο στις 29-09-2016 και συνέταξαν την με α/α 47/2016 έκθεση ελέγχου, στην οποία δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις ως προς την εφαρμογή των μελετών της αδείας στο έως τότε στάδιο ανέγερσης του έργου.

 

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΝ

 

Με εντολή Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, διενεργήθηκε αυτοψία στο ξενοδοχείο από τις 23-09-2024 έως τις 25-09-2024, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 271 του ν.5037/2023, κατά την οποία διαπιστώθηκε υπέρβαση δόμησης 65 τ.μ. περίπου, σε σύνολο 8415,58 τ.μ. πραγματοποιηθείσας δόμησης της αδείας (Ποσοστό υπέρβασης 0,75%). 

 

Η δόμηση αφορά επί το πλείστον σε πρόχειρες ξύλινες κατασκευές (κόντρα πλακέ), με λαμαρινοσκεπή, εδραζόμενες επί πλακών σκυροδέματος.

 

Επιπλέον, διαπιστώθηκαν λοιπές αυθαίρετες παραβάσεις στην κάλυψη (όπως μετατροπές περγκολών σε στέγαστρα, προσθήκες στεγάστρων), καθώς και πολεοδομικές παραβάσεις του άρθρου 81 του ν.4495/2017 (όπως διαφοροποιήσεις στις όψεις, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, τοποθέτηση κινητών πετασμάτων σε ημιυπαίθριο χώρο) οι οποίες θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας.

 

Σχετικά με την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο και στην παραλία, κατά την αυτοψία δεν διαπιστώθηκε καμία παρεμπόδιση αυτής, δεν υφίστατο φυλάκιο ελέγχου ή μπάρα απαγόρευσης πρόσβασης, ενώ διαπιστώθηκε ελεύθερη πρόσβαση πεζών στον αρχαιολογικό χώρο με κατάλληλη σήμανση (πινακίδα) στην είσοδο των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων."

 

 

Η προϊσταμένη του Σ.Ε.Β.Ε., Σοφία Χριστοφόρου, έδωσε και εκείνη απάντηση για το θέμα, αναφέροντας τα εξής:

“Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνο Χύτα και σε ότι αφορά σε θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας, σύμφωνα με το Π.Δ.132/2017 (άρθρο 58, παρ.2, περ.β) (ΦΕΚ 160/Α’/2017), έχει ως αρμοδιότητα μεταξύ άλλων τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την υλοποίηση των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, η υπηρεσία μας δύναται να προχωρήσει σε έλεγχο των καταγγελόμενων σύμφωνα με το άρθρο 271 του ν.5037/2023 (Σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου), κατόπιν σχετικής εντολής του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

 

Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 82 του ν.5106/2024 (ΦΕΚ 63/Α’/2024) “Μέχρι την ολοκλήρωση της αναγκαίας προετοιμασίας για την πλήρη λειτουργία των οργανικών μονάδων του άρθρου 125ΙΘ και την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται με τον παρόντα, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αρμοδιότητές τους εξακολουθούν να ασκούνται από τα όργανα και τις υπηρεσίες που τις ασκούσαν και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την 1η Μαΐου 2024.”