Σε ανακοίνωση της η περιφέρεια ΑΜΘ, αναφέρει πως εξασφαλίζεται η επάρκεια υδάτων άρδευσης για τα ακτινίδια του Νέστου, μετά από τη συνάντηση εργασίας που είχαν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος με εκπροσώπους του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

 

Η ανακοίνωση της ΠΑΜΘ αναφέρει τα εξής:

“Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου με την συμμετοχή του νέου προέδρου του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης κ. Θεόδωρου Αλεξανδρόπουλου, του διευθυντή του ΤΟΕΒ κ. Γιάννη Καλτάκη και του διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Λεωνίδα Καστανά, με θέμα τα ζητήματα που αφορούν την άρδευση στην επαρχία Νέστου.

 

Μεταξύ άλλων την σύσκεψη απασχόλησε το θέμα που έχει ανακύψει με την διάθεση υδάτων από το φράγμα του Θησαυρού, με κίνδυνο να μην υπάρχει επάρκεια για την άρδευση των ακτινιδίων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

 

Στην σύσκεψη έγινε γνωστό ότι για την εξεύρεση λύσης, έγινε παρέμβαση αρμοδίως τόσο από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλο ενώ απεστάλει και σχετική επιστολή (η οποία επισυνάπτεται) και ήδη σημειώθηκε μια θετική εξέλιξη.

 

Συγκεκριμένα υπάρχει η προφορική δέσμευση του Διευθυντή του Συγκροτήματος Νέστου ΔΕΗ που διαχειρίζεται το Φράγμα του  Θησαυρού, για την εξασφάλιση των απαραίτητων υδάτων, για την άρδευση και κατά τον μήνα Οκτώβριο, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην καλλιέργεια του Ακτινιδίου.

 

Για την θετική έκβαση της προσπάθειας ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης σημείωσε ότι «Η διασφάλιση των καλλιεργειών και η εξασφάλιση εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων, αποτελεί προτεραιότητα μας. Αυτό  συνεπάγεται ότι εξασφαλίζουμε το εύλογο εισόδημα για τους παραγωγούς.

 

Αυτό καθιστά αναγκαίο για εμάς, να είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα που προκύπτει και επιπλέον να παρεμβαίνουμε όπου κρίνεται αναγκαίο για την εξασφάλιση της παραγωγής. Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, το δικό μου προσωπικό ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου και της Αντιπεριφερειάρχου Ξάνθης κ. Πολύξένης Μπρίκα αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι, θα αγωνιζόμαστε και θα προσπαθούμε και σε κάθε άλλη περίπτωση να πετυχαίνουμε το καλύτερο».

 

Στην συνέχεια ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι «Υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους ΤΟΕΒ με σκοπό να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά τα προβλήματα που ανακύπτουν για να μην θίγεται η παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να μην θιγεί η καλλιέργεια του ακτινιδίου, για την οποία είναι κρίσιμο το διάστημα του Οκτωβρίου.

 

Ωστόσο και γενικότερα προσπαθούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων άρδευσης καθώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σημειώνεται μείωση του νερού τα τελευταία χρόνια.

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε να τα διαχειριζόμαστε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για να μπορούμε να έχουμε τα γνωστά εξαιρετικής και πιστοποιημένης ποιότητας προϊόντα, τα οποία παράγει η περιοχή μας και τα οποία κατορθώνουν να πετυχαίνουν σημαντικές επιδόσεις στις διεθνείς αγορές».

 

Η επιστολή

 

Αξιότιμοι κύριοι, με αφορμή την ανωτέρω απόφαση του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ., με την οποία μηδενίζονται οι ποσότητες νερού για άρδευση το μήνα Οκτώβριο 2024 που χορηγούνται από την ΥΗΣ Νέστου της Δ.Ε.Η. Α.Ε. για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών στις Π.Ε. Καβάλας και Ξάνθης, θέτουμε υπ’ όψιν σας τα εξής:

 

Στην πεδιάδα του Νέστου της Π.Ε. Καβάλας καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις με δυναμικές καλλιέργειες, με το ακτινίδιο να είναι η σημαντικότερη τόσο από άποψη οικονομικής σημασίας για την περιοχή όσο και για την οργάνωση της παραγωγής επεξεργασίας και εμπορίας αυτού που γίνεται κυρίως μέσα από Ομάδες Παραγωγών και εξάγεται σε περισσότερες από τριάντα (30) χώρες ανά τον κόσμο.

 

Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 23.000στρ., τα οποία βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και παράγουν περί τους 70.000τον. ποιοτικά ακτινίδια με τη συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 99%) να αποτελούν την ποικιλία Hayward.

 

Η ποικιλία Hayward είναι μέσο πρώιμη ποικιλία που ωριμάζει και είναι κατάλληλη για συγκομιδή περί τα μέσα Οκτωβρίου.

 

1. ΔΕΥΠ/ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΕΣΤΟΥ Υπόψη κ. ΦΩΤΟΥ Φ.

 

2. Δ.Ε.Η. Α.Ε. Δ/ΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Υπόψη κ. ΜΑΥΡΟΥ Ι.

 

3. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΈΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΜΘ Γ.Δ/ΝΣΗ ΧΩΡ/ΚΗΣ, ΠΕΡ/ΚΗΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ Α.Μ.Θ. Υπόψη κ. ΚΑΜΠΑ Γ.

 

Κοιν.:

1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜΘ

2. ΤΟΕΒ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ Ι. ΔΕΛΗΚΑΡΗ 10,

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ 3. ΤΟΕΒ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙ ΝΕΣΤΟΥ

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει καθιερώσει (νομοθετικά) ότι οι κοπές ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward μπορούν να ξεκινήσουν από τα χωράφια όχι νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου του έτους, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις σχετικά με την περιεκτικότητα των σακχάρων ή της ξηράς ουσίας καρπού και κατόπιν σχετικής απόφασης της εντεταλμένης υπηρεσίας.

 

Επισημαίνουμε επίσης ότι τα ακτινίδια του Νέστου καλλιεργούνται σε προσχωματικά εδάφη, χαρακτηριζόμενα εδαφολογικά αμμοπηλώδη και κατά πλειοψηφία είναι εδάφη στραγγερά έως πολύ στραγγερά και χρειάζονται γι αυτό το λόγο συχνά ποτίσματα που γίνονται μέσω του εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου των δύο (2) ΤΟΕΒ (Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου).

 

Εφόσον λοιπόν εφαρμοστεί η ανωτέρω απόφαση και διακοπεί η τροφοδοσία των αρδευτικών διωρύγων με νερό άρδευσης και με δεδομένο ότι υπολείπονται πάνω από δέκα πέντε (15) ημέρες μέχρι οι καλλιεργητές παραγωγοί να μπορούν να ξεκινήσουν τη συγκομιδή των ακτινιδίων, τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο από άποψη ωρίμανσης, θα υπάρξει σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής παραγωγής ακτινιδίων αφού σε περιόδους λειψυδρίας παρατηρείται έντονη καρπόπτωση, αφυδάτωση, συρρίκνωση των καρπών και ποιοτική υποβάθμιση ώστε να μην είναι εμπορεύσιμοι πλέον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία καθώς σε τέτοιο ενδεχόμενο το ελληνικό ακτινίδιο θα τεθεί εκτός των διεθνών αγορών. Σημειώνεται ότι η Καβάλα (πεδιάδα Νέστου) αποτελεί το πρώτο κέντρο παραγωγής ακτινιδίων.

 

Παρακαλούμε λοιπόν να αναθεωρήσετε την παραπάνω απόφαση και να παρασχεθεί μια μειωμένη έστω τροφοδοσία αρδευτικού νερού στις διώρυγες, μέχρι τουλάχιστον τις 20 Οκτωβρίου 2024. Από σχετικούς υπολογισμούς θεωρούμε ότι απαιτείται ποσότητα περίπου 1.800.000κ.μ. νερού μέσα στον Οκτώβριο ως τις 20/10 ε.ε. Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες.”