Η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου, σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη στο Παλατάκι Λιμεναρίων, τονίζει την επιβεβαίωση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η δημοτική αρχή, σε συμφωνία με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

 

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

 

Η επίσκεψη της υπουργού πολιτισμού κυρίας Μενδώνη στο Παλατάκι Λιμεναρίων επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο την συνέχιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η δημοτική αρχή στην γενική πολιτική κατεύθυνση ΕΕ και κυβερνήσεων.

 

Μετά την παραχώρηση των  υπηρεσιών της Πολεοδομίας στην Αναπτυξιακή Νέστου, μέρους του μεταφορικού έργου των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο, μετά την δηλωμένη πρόθεση της διοίκησης του δήμου για  την ιδιωτικοποιημένη λειτουργία της μαρίνας Λιμεναρίων, έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα η πρόταση της κυρίας Μενδώνη για το πώς βλέπει την αξιοποίηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος των Λιμεναρίων.

 

Η υπουργός έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι το όποιο ενδιαφέρον έχει, προσανατολίζεται στην επιχειρηματική «αξιοποίηση» που αφορά το Παλατάκι και για το λόγο αυτό αναφερόταν σε αυτό ξεκομμένα από το υπόλοιπο μεταλλευτικό συγκρότημα, συνειδητά και σκόπιμα.

 

Η σημερινή άθλια κατάσταση του ιστορικού μνημείου, παρά τις σωστικές παρεμβάσεις των 40.000€ που σε μεγάλο βαθμό έχουν αχρηστευθεί με την πάροδο του χρόνου, καταλαβαίνουμε ότι οφείλεται στην έλλειψη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

 

Ο γενικός κανόνας του κόστους – οφέλους δεν εξαιρεί ούτε τέτοιες περιπτώσεις ιστορικής – πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Επενδύσεις που δεν φέρνουν κέρδος δεν είναι προτιμώμενες!

 

Το αποτέλεσμα που μπορεί να περιμένει ο λαός του χωριού και του νησιού μας από την παρέμβαση της κυρίας Μενδώνη και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής δεν περιλαμβάνει την κάλυψη των δικών του πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναγκών.

 

Εδώ και 30 χρόνια ο μόνος χώρος του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος που είναι νοικοκυρεμένος, καθαρός και λειτουργικός είναι αυτός των Αποθηκών που  με την εθελοντική δουλειά εκατοντάδων φίλων και μελών του Συλλόγου προσφέρει πολιτιστική διέξοδο.

 

Αναδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, να δώσει με την παρέμβασή του διέξοδο στις ανάγκες του.

 

Με μια άλλη αγωνιστική δημοτική αρχή το ιστορικό συγκρότημα θα είχε άλλη τύχη και θα αποτελούσε κύτταρο πολιτισμού και ιστορικής μνήμης.

 

Ο λαός του νησιού και των Λιμεναρίων, όσοι «κρατούν Θερμοπύλες» έχουν χρέος να αντισταθούν στα σχέδια επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του συγκροτήματος και να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα για αυτούς που τα απεργάζονται και τα υπηρετούν.

 

Το Παλατάκι πρέπει και μπορεί να είναι προσβάσιμο σε  όλους τους Λιμεναριώτες, σε όλους τους Θασίτες, σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους επισκέπτες του νησιού μας.

 

Να γίνει χώρος στέγασης των τεχνών και των  γραμμάτων, του πολιτισμού, της ιστορίας του νησιού μας και του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος, που θα μπορεί να φιλοξενεί κάθε πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας,  να γίνει ένα «κόσμημα» προς τέρψη του κόσμου που έρχεται στο νησί και καμάρι των ντόπιων, μακριά από ανταποδοτικότητες και βιωσιμότητες που σε οδηγούν στην  εμπορευματοποίηση και την απομόνωση του από το λαό του νησιού.

(δελτίο Τύπου)