γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

 

Λάθη κάνουν όλοι στη ζωή. Και στη δουλειά. Κι οι δημοσιογράφοι. Όταν γράφεις κάθε μέρα και πιέζεσαι από τον χρόνο, κάνεις λάθη. Ενίοτε και χοντρές γκάφες.

 

Για παράδειγμα το 2009, το «έγκριτο» Βήμα είχε περιγράψει με γλαφυρότητα μια συνάντηση Καραμανλή – Ερντογάν η οποία δεν έγινε ποτέ. 

 

Η μεγαλύτερη δημοσιογραφική γκάφα, όμως, της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι «τα συνήθη θαύματα».

 

Αθηναϊκή εφημερίδα είχε στείλει έναν δημοσιογράφο στην Τήνο για να καλύψει το καθιερωμένο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου. Ο δημοσιογράφος δεν πήγε ποτέ στο νησί αλλά έστειλε «ανταπόκριση», γλαφυρότατη, στην οποία περιέγραφε τους μεγαλοπρεπείς εορτασμούς της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, τη λαμπρή τελετή, την κατανυκτική ατμόσφαιρα, τα πλήθη πιστών κλπ.

 

Το ρεπορτάζ έκλεινε με τη φράση «γίνανε και τα συνήθη θαύματα». Ο δημοσιογράφος είχε «χάσει» ΤΗΝ είδηση που δεν ήταν άλλη από τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη» από τους Ιταλούς με θύματα οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στην ουσία ο δημοσιογράφος εξευτελίστηκε δίνοντας στην εφημερίδα του ένα τελείως σκάρτο ρεπορτάζ που είχε φανταστεί, έχοντας χάσει το γεγονός: την είσοδο της χώρας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Έκτοτε, τα «συνήθη θαύματα» χρησιμοποιούνται ως φράση για να περιγράψουν τις γκάφες στον Τύπο.

 

Δεν ξέρω αν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νεάπολις» της Καβάλας ήταν μια δημοσιογραφική γκάφα ή αν ήταν κάτι άλλο. Όποια κι αν είναι η σημερινή μορφή της εφημερίδας, ο Σταύρος Δεληγιάννης έχει μακρά πορεία στο χώρο και στο παρελθόν ξεχώρισε για πολλά ρεπορτάζ. Ξέρει πως γίνεται το ρεπορτάζ. 

 

Μπορεί να ξένισε η ακροδεξιά ή υπερβολικά συντηρητική στροφή που έκανε το μέσο ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι ζούμε σε χώρα που (κατά τας γραφάς τουλάχιστον) προστατεύεται η ελευθεροτυπία.

 

Το χθεσινό κείμενο που δημοσίευσε ωστόσο -είτε ήταν, είτε δεν ήταν ρεπορτάζ- φαίνεται ότι εξυπηρετούσε απλώς την τέρψη ενός ακροδεξιού ακροατηρίου.

 

Ήταν μια καλή τροφή για να διατυπωθούν με παραληρηματική γραφή  διάφορες ακροδεξιές κορώνες στο facebook αλλά και σε συζητήσεις σε καφενεία (ναι, ακόμη υπάρχουν τέτοιες).

 

Οποιοσδήποτε ηλικιωμένος θα έλεγε «μα… το έγραψε η εφημερίδα». Οι νεότεροι απλά εντυπωσιάστηκαν, όπως εντυπωσιάζονται με οτιδήποτε ανυπόστατο δουν στο facebook και το θεωρούν «δημοσιογραφία», «αποκάλυψη» κλπ κλπ

 

Τον τελευταίο καιρό το facebook βρίθει από τέτοια δημοσιεύματα. Είναι τα κακά της «δημοσιογραφίας των πολιτών» ή… των τρωκτικών. Και δεν πρέπει να απορεί κανείς. Τα εγκλήματα στην παραδοσιακή «επαγγελματική δημοσιογραφία» ήταν τέτοια, που έστρεψαν τον κόσμο σε δήθεν ανεξάρτητες πηγές που δεν είναι τίποτα άλλο παρά όργανα προπαγάνδας.

 

Μέσα σε όλα αυτά, έχω δει τις τελευταίες εβδομάδες αμέτρητες «ειδήσεις» που λένε οτιδήποτε φανταστικό για να ξεσηκώσουν τον κόσμο εναντίον των προσφύγων, των μεταναστών, των «λάθρο».

 

Βέβαια πιο λάθρα είναι η ενημέρωση που επιχειρεί να κάνει αυτού του είδους η «δημοσιογραφία»… Την οποία την συναντάς κυρίως σε blog ανώνυμων συντακτών και όχι τόσο σε εφημερίδες. 

 

Θα σκαρφιστούν πολλά ψέματα, θα επιστρατεύσουν νοσηρή φαντασία, εν γνώσει τους, μόνο και μόνο για να ξεσηκώσουν τον κόσμο. Μόνο και μόνο για να μολύνουν μυαλά.

 

Δεν μπορώ να ξέρω αν η «είδηση» της Νεάπολις εντασσόταν σε τέτοιους σκοπούς ή προήλθε από κακή και όχι διασταυρωμένη πληροφόρηση. Επειδή όμως ήταν «χοντρό θέμα» όφειλε να συνοδευόταν από τεκμήρια. Και τέτοια δεν είχε.

 

Επί ένα σχεδόν 24ωρο από την ώρα που βγήκε στον «αέρα» η «είδηση» της Νεάπολις, προσπάθησα να βρω έστω μία κι έστω αναξιόπιστη πηγή που να επιβεβαιώνει τα όσα γράφηκαν. Δεν βρήκα καμία. Ίσως και να υπάρχει, αλλά τεκμήριο δεν έχω για να υποστηρίξω όσα ισχυρίστηκε.

 

Αντιθέτως υπήρξαν γραπτές δηλώσεις και ανακοινώσεις όπως και φωτογραφίες (δείτε παρακάτω) που βεβαιώνουν τα αντίθετα.

 

Όποιος κι αν ήταν ο σκοπός του δημοσιεύματος, το αποτέλεσμα ήταν ένα: το «ρεπορτάζ» μετατράπηκε σε «τροφή» για άρρωστα μυαλά που τάισε ρατσιστικά ένστικτα.

 

 

 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

 

Όλα άρχισαν με μια ανάρτηση στην ηλεκτρονική έκδοση της «Νεάπολις» τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 (κοίτα σύμπτωση: παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού).

 

Συνοπτικά: το «ρεπορτάζ» υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες αποκαθήλωσαν εικόνα της Παναγίας, «απαίτησαν» να μην χτυπούν οι καμπάνες του Αγίου Νικολάου και πέταξαν και ποδοπάτησαν τις λειτουργιές που τους προσφέρθηκαν ως συσσίτιο.

 

Το κείμενο συνόδευε ένα κολάζ φωτογραφιών αρχείου: ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως και το ποίμνιο, πρόσφυγες στο κλειστό γυμναστήριο και η εικόνα της Παναγίας.

 

Τίτλος: «Κατέβασαν την Παναγιά». 

 

 

 

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

 

«Πολλά ερωτηματικά έχουν προκαλέσει στην Ορθόδοξη μικρή κοινωνία της Ελευθερούπολης του Δήμου Παγγαίου τα πρωτόγνωρα περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα εν μέσω Σαρακοστής κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας από φανατικούς πρόσφυγες μουσουλμάνους οι οποίοι αποκαθήλωσαν με μία προκλητική ενέργεια την εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης στο οποίο φιλοξενούνται και σιτίζονται τις τελευταίες εβδομάδες 209 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Μπροστά στα έντρομα μάτια εθελοντών και δημοτικών υπαλλήλων οι οποίοι διαπίστωσαν ότι έλειπε η εικόνα της Παναγίας και παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, με την επικράτηση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Τα ακραία και προκλητικά μουσουλμανικά στοιχεία δεν δίστασαν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές να απαιτήσουν ακόμα και από τον ιερέα του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου να μην χτυπά τις καμπάνες γιατί ο ήχος τους τους προκαλεί τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πετάξουν ακόμα και να ποδοπατήσουν μην κάνοντας αποδεκτές τις λειτουργιές (πρόσφορο) που εστάλησαν από την Μητρόπολη Ελευθερούπολης προς σίτισή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Δήμου Παγγαίου έθεσε καταληκτική ημερομηνία φιλοξενίας των προσφύγων την 31η Μαρτίου προκειμένου να αποδοθεί το Κλειστό Γυμναστήριο Ελευθερούπολης και πάλι στη νεολαία και στους αθλητικούς συλλόγους ενώ η έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς κυβέρνησης είναι εμφανής μιας και κανείς δεν γνωρίζει το που θα οδηγηθούν οι 209 περίπου πρόσφυγες».

 

 

 

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ

 

Το κείμενο της «Νεάπολις» έσπευσε να διαψεύσει από νωρίς ο δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου και στέλεχος της τοπικής ΝΔ, Χρήστος Μποσμπότης. Αξιόπιστη πηγή; Μάλλον ναι. Είναι από τους ελάχιστους που ξοδεύει καθημερινά τόσο χρόνο στο χώρο που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

 

Ανεβάζοντας και σχετική αποδεικτή φωτογραφία, με την εικόνα της Παναγίας να βρίσκεται στη θέση της, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Προκαλεί μεγάλη έκπληξη και προβληματισμό το ψευδέστατο δημοσίευμα της Νεαπολης. Η εικόνα της Παναγίας ήταν και παραμένει αναρτημένη στο κλειστό γυμναστήριο. Όσο για το γελοίο περί απαγόρευσης των κωδωνουκρουσιών, ήδη υπήρξε άμεση και κατηγορηματική διάψευση δια στόματος του Αρχιμανδρίτου κ. Μπένου Χρυσόστομου». 

 

Ο πατέρας Χρυσόστομος έγραψε σχετικά: «Με αισθήματα έκπληξης, διάβασα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδος Νεάπολης – Καβάλας, πως οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες οι οποίοι και διαμένουν προσωρινά στο κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, ‘απαίτησαν’ από τον Ιερέα του Μητροπολιτικού Ναού της πόλεως, να σταματήσει τις κωδωνοκρουσίες διότι αυτές προσβάλλουν την θρησκευτική τους παραδοχή! Ταυτόχρονα, στο ως άνω δημοσίευμα, αναφέρεται ότι οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες, τάχα, ποδοπάτησαν πρόσφορα που η Μητρόπολη τους απέστειλε για την σίτιση τους…!

Διαψεύδω, ρητώς και κατηγορηματικώς, ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως καθώς και ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού την ως άνω ‘είδηση’!

Προ αυτής της περίεργης δημοσιεύσεως, θα περιμέναμε την επικοινωνία της εφημερίδος προς την Ιερά Μητρόπολη ώστε να μην χρειαστεί να προβούμε σε διάψευση του δημοσιεύματος της».

 

 

 

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που αναγκάστηκε να εκδώσει και η Μητρόπολη Ελευθερούπολης στην οποία αναφέρονται τα εξής:

 

‘’Δελτίο Τύπου – Διάψευση Δημοσιεύματος

Όσον αφορά δημοσίευμα της εφημερίδος Νεάπολις – Καβάλας την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, που αναφέρεται στο ότι οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες οι οποίοι και διαμένουν προσωρινά στο κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, «απαίτησαν» από τον Ιερέα του Μητροπολιτικού Ναού της πόλεως, να σταματήσει τις κωδωνοκρουσίες διότι αυτές προσβάλλουν την θρησκευτική τους πίστη καθώς και ότι οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες ποδοπάτησαν πρόσφορα που η Μητρόπολη τους απέστειλε για την σίτιση τους, η Ιερά Μητρόπολη διαψεύδει κατηγορηματικώς την εν λόγω είδηση ως απολύτως ανακριβή.

 

Ουδέποτε ενοχλήθηκαν οι εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου για το κτύπημα της καμπάνας από τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, εξάλλου η απόσταση του Ναού από το κλειστό στάδιο φιλοξενίας είναι τέτοια που δεν ακούγεται ευκρινώς σε αυτή την απόσταση.

 

Ουδέποτε η Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως διένειμε «πρόσφορα» για την σίτιση των προσφύγων.

 

Όσον αφορά την εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται αναρτημένη εντός του κλειστού γυμναστηρίου, γνωρίζουμε ότι βρίσκεται στον χώρο αυτό εξ αρχής.

 

Ο δε σεβασμός των προσφύγων προς τους Ιερείς που διακονούν στη φιλοξενία των είναι αυταπόδεικτος. Εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη τους για την συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας στην δύσκολη αυτή στιγμή της ζωής τους.

 

Πριν από αυτή τη περίεργη δημοσίευση, θα περιμέναμε την επικοινωνία της εφημερίδος προς την Ιερά Μητρόπολη ώστε να μην χρειαστεί να προβούμε σε διάψευση του δημοσιεύματος.

 

Παρακαλούμε δε τον διευθυντή της εφημερίδας Νεάπολις για την δημοσίευση του ως άνω δελτίου στην ιστοσελίδα και την εφημερίδα προς αποκατάσταση της αλήθειας.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως’’

 

 

 

 

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

 

‘’Δελτίο Τύπου σχετικά με τις φήμες περί καθαίρεσης της εικόνας της Παναγίας και απαγόρευσης κωδωνοκρουσιών

 

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Νεάπολις περί καθαίρεσης της εικόνας της Παναγίας από τον χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου της Ελευθερούπολης και περί απαγόρευσης κωδωνοκρουσιών από τους ιερούς ναούς της Ελευθερούπολης είναι ψευδές.

 

Τα δε υποτιθέμενα ρεπορτάζ και μαρτυρίες από ανώνυμες πηγές αστεία.

 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι του Δήμου (αιρετοί και εργαζόμενοι), οι ιερείς των ιερών ναών της Μητρόπολης Ελευθερούπολης και οι εκατοντάδες των εθελοντών που καθημερινά επισκέπτονται το Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, ποτέ δεν διαπίστωσαν τέτοιου είδους συμπεριφορά από τους πρόσφυγες και κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο Χριστιανός από όλους τους προαναφερθέντες.

 

Η εφημερίδα λοιπόν θα πρέπει με πρωτοσέλιδο να διαψεύσει με αντίστοιχο τρόπο το σημερινό της πρωτοσέλιδο - δημοσίευμα.

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση το δημοσίευμα κρίνεται ύποπτο και υποβολιμαίο.

 

Εκ του Δήμου’’

 

 

 

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 

Το ρεπορτάζ είναι ακόμη αναρτημένο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και δεν έχει προκύψει κάποια αντίδραση (αναδίπλωση ή παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων) αρκετές ώρες μετά τις επίσημες διαψεύσεις.

 

Ποιος κερδίζει Σταύρε από την μετάδοση τέτοιων «ειδήσεων»;

 

 

 

ΥΓ

Αν κάτι ουσιαστικό και αληθινό προκύπτει από το όλο θέμα, είναι το συμπέρασμα για την θέση στην οποία έχει τοποθετηθεί από καιρό η εικόνα της Παναγίας στο κλειστό της Ελευθερούπολης. Είναι ντροπή για όσους θέλουν να αυτοαποκαλούνται πιστοί, να διατηρούν την εικόνα της Παναγίας  σε μια θέση που είναι «πνιγμένη» από τις διαφημίσεις του γυμναστηρίου.

Τα εικονίσματα, όσοι τα πιστεύουν, τα βάζουν ψηλά. Και τίποτα άλλο στο ίδιο ύψος.