Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Θεσσαλία δύο περιφέρειες που επλήγησαν από τις φωτιές στον Έβρο και τις πλημμύρες βρέθηκαν στο προσκήνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Απριλίου ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με θέμα “Οι περιφέρειες που έπληξε η κλιματική κρίση. Ανασυγκρότηση και προοπτικές - Αγρο-διατροφή και Τουρισμός”.

 

Το βασικό ερώτημα που τέθηκε είναι κατά πόσον η Ευρώπη είναι σε θέση να ελέγξει και να αξιολογήσει τα έργα που υλοποιούνται στις δύο περιοχές από τα κονδύλια της ευρωπαϊκής ένωσης ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. 

 

Σύμφωνα με προϊστάμενο μονάδας Ελλάδας - Κύπρου στη γενική διεύθυνση περιφερειακής αστικής πολιτικής της ευρωπαϊκής επιτροπής Παναγιώτη Πανταζάτο ειδικά για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρόκειται να διατεθεί το πόσο των 30 εκ ευρώ για δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή. 

 

Όπως τόνισε ο κ. Πανταζάτος η περιφέρεια ΑΜΘ θα πρέπει να είναι έτοιμη το επόμενο διάστημα ώστε να προτείνει τα έργα που πρόκειται να τρέξει για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής απέναντι στην κλιματική αλλαγή. 

 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε γευσιγνωσία με θέμα “Γαστρονομικοί Προορισμοί” από τη Θεσσαλία και την ΑΜΘ.

 

Παρουσιάστηκαν προϊόντα που παράγονται στις δύο περιοχές όσον αφορά στο νόμο Καβάλας την τιμητική τους είχαν προϊόντα όπως η θρούμπα της Θάσου, λάδι Θάσου, κουραμπιές Νέας Καρβάλης, κρασί, λευκό / ροζέ / κόκκινο, γλυκά του κουταλιού, μέλι κουλουράκια και ρίγανη. 

 

Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος ο οποίος τόνισε σχετικά.

 

Η δήλωση του κ. Μαρκόπουλου.

 

 

Στο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ανατολική Μακεδονία  και Θράκη της νέας διοίκησης της περιφέρειας αναφέρθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Παναγιώτης Αρχοντής. Όπως είπε ο σχέδιο είναι στη φάση της κατάρτισης και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα.