Στο λιμάνι της Καβάλας κατέπλευσε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου το νέο πυροσβεστικό πλοίο «Σάββας Σάββαρης».

 

 

 

 

 

 

Μπαίνοντας στο λιμάνι το πλοίο έκανε εντυπωσιακές μανούβρες πετώντας νερό με τα κανόνια που διαθέτει προκειμένου να επιδειχθούν οι πυροσβεστικές του δυνατότητες.

 

Ακόμα δυο πλοία το ΑΝΕΜΟΣ και το ferry boat PANAGIA THASOU που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο λιμάνι υποδέχθηκαν το νέο απόκτημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Καβάλας κορνάροντας. 

 

Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Καβάλας προερχόμενο από το λιμάνι του Πειραιά μετά από 24 ώρες ταξίδι.

 

Εκτός από στελέχη και πυροσβέστες του πυροσβεστικού σώματος το πλοίο υποδέχθηκε και ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης ο οποίος ήταν αυτός που παρακολούθησε τη διαδικασία της ναυπήγησης του πλοίου από την αρχή μέχρι και την ολοκλήρωσή της.

 

Σε δηλώσεις του τόνισε πως το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι της Καβάλας για τους επόμενους έξι μήνες προκειμένου να εκπαιδευτεί το προσωπικό του πλοίου «Πετράκης» που μέχρι τώρα κάλυπτε τις ανάγκες του λιμανιού της Καβάλας.

 

Στη συνέχεια το «Πετράκης» θα αναχωρήσει για να στελεχώσει κάποιο από τα τρία λιμάνια της χώρας που το έχουν ζητήσει να τους διατεθεί και στην Καβάλα θα παραμείνει σε μόνιμη βάση το πλοίο «Σάββαρης». Ωστόσο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου του ζητηθεί από τον Έβρο μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

 

Το πλοίο φέρει το όνομα του Σερραίου πυρονόμου Σάββα Σάββαρη, ο οποίος το 2018 έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Λιμνοχώρι της Ηράκλειας Σερρών.

 

Αποκτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών-Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

 

Τα Πυροσβεστικά Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης χρησιμοποιούνται κυρίως σε κατασβεστικές επιχειρήσεις πυρκαγιών μικρής, μεσαίας και μεγάλης έντασης σε πλοία παντός τύπου, καθώς και σε πυρκαγιές σε παράκτιες εγκαταστάσεις εντός των λιμένων που θα τοποθετηθούν, αλλά και στις ευρύτερες γεωγραφικά θαλάσσιες, παράκτιες και παράλιες περιοχές των λιμένων.

 

Επιπλέον, τα συγκεκριμένα πλοία, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν επίσης σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ναυαγών στις περιοχές κάλυψης, αλλά και στις ευρύτερες γεωγραφικά θαλάσσιες, παράκτιες και παράλιες περιοχές των λιμένων, ενώ επίσης μπορούν να συνδράμουν και επιχειρήσεις εκτός των περιοχών κάλυψης, εφόσον αυτό απαιτείται λόγω έκτακτων συνθηκών.

 

(ρεπορτάζ: Κάτια Γιαννουκάκου)