Ένα όμορφο αφιέρωμα έκανε το travelgo.gr, στα χωριά της Μουσθένης και της Μεσορόπης.

 

Το αφιέρωμα αναφέρει τα εξής:

 

Σε μικρή απόσταση από την Καβάλα και περίπου 130 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Παγγαίου και τα ορεινά χωριά του αποτελούν έναν γοητευτικό – και άγνωστο στους πολλούς – προορισμό για τους λάτρεις της φύσης, της παράδοσης και της περιπέτειας. Γνωρίστε δύο υπέροχα γειτονικά χωριά στο Παγγαίο, ιδανικά για αποδράσεις όλες τις εποχές.

 

 

Μουσθένη

 

Στους πρόποδες του Παγγαίου, η Μουσθένη είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής. Θα χρειαστείτε μόλις 40 λεπτά περίπου από το κέντρο της Καβάλας για να βρεθείτε σε αυτό το γραφικό χωριό που μαγνητίζει τους επισκέπτες με τα πολύχρωμα αρχοντικά του και τα πέτρινα γεφύρια του.

 

Περιτριγυρισμένη από ένα πανέμορφο τοπίο γεμάτο με πλατάνια, καστανιές και τρεχούμενα νερά, η Μουσθένη διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. 

 

Εκπληκτικά δείγματα αρχιτεκτονικής, έργα Ηπειρωτών μαστόρων που μετανάστευσαν στα χρόνια του Αλή Πασά, τέσσερα τοξωτά γεφύρια που ενώνουν γειτονιές, διάσπαρτες βρύσες με νερό από πηγές του βουνού και παραδοσιακά σπίτια με χαγιάτια και τσατμάδες, καθηλώνουν το βλέμμα.

 

Στη Μουσθένη θα σας καλωσορίσει το πολυφωτογραφημένο μπλε σπίτι στην είσοδο του χωριού, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ξενώνα. Μπροστά από το παλιό μακεδονίτικο αρχοντικό στέκει το τοξωτό γεφύρι που χρονολογείται στο 1870. 

 

Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Γεφύρι του Βλάχου ή της Εκκλησίας». Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού αποτελεί το παλιό τούρκικο σχολείο με την επιγραφή στα αραβικά. Κόσμημα της Μουσθένης είναι και το κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου.

 

Κάντε μια βόλτα στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού και στη συνέχεια καθίστε στη δροσερή πλατεία για να πιείτε τον καφέ σας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μποστάνι, μέσα στο όμορφο δασάκι, για να δοκιμάσετε τα πιάτα του συνοδεία τοπικών κρασιών. 

 

Για διαμονή υπάρχει ο πολυτελής ξενώνας Moustheni Blue Guest House στο ανακαινισμένο μπλε αρχοντικό, ενώ μια καλή επιλογή είναι και το Dionysus Village Resort, με πλήρως εξοπλισμένα ξύλινα σπιτάκια μέσα στο δάσος.

 

 

Μεσορόπη

 

Κοντά στη Μουσθένη βρίσκεται η εξίσου όμορφη Μεσορόπη. Το γραφικό χωριό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 350 μ., μόλις 30 λεπτά από την Καβάλα. 

 

Καλοδιατηρημένα μακεδονίτικα αρχοντικά, εντυπωσιακά καπνομάγαζα, στενά πέτρινα σοκάκια και η πλούσια φύση γύρω της, στήνουν το ιδανικό σκηνικό για χαλαρωτικές αποδράσεις.

 

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την πλατεία με το πέτρινο πηγάδι και στη συνέχεια επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο και το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. 

 

Εδώ θα ακούσετε το τρεχούμενο νερό καθώς περνάτε από νερόμυλους και διασχίζετε γέφυρες (αυτή του Κλωθορίου είναι η πιο διάσημη). Αξίζει να περπατήσετε το καλοσυντηρημένο μονοπάτι της Μεσορόπης, το οποίο ξεκινά μέσα από το χωριό και οδηγεί σε ειδυλλιακές γωνιές με μικρούς καταρράκτες.

 

Ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνηση της περιοχής είναι το Culinary Boutique Hotel Kladi Elias, το οποίο μεγάλες και καλαίσθητες σουίτες, με φινετσάτη διακόσμηση και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. 

 

Το γκουρμέ εστιατόριο του ξενοδοχείου, με ένα μενού γαλλικής βάσης και μεσογειακού fusion, αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση για φαγητό στην περιοχή. Για μεζέδες και κρέατα στα κάρβουνα υπάρχει η ταβέρνα Καστανιές. 

 

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το «Ταχίνι Φλώρου», με σουσάμι ψημένο σε πέτρινο ξυλόφουρνο, που παρασκευάζεται στη Μεσορόπη.

 

 

Φωτογραφίες: Shutterstock, Moustheni Blue Guest House και Boutique Hotel Kladi Elias