γράφει ο
Τάσος Αποστολίδης
Ανησυχητικά για τη δημόσια υγεία και στο νομό Καβάλας είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα Guardian αναλύοντας στοιχεία από δεκάδες επίσημες πηγές.
Η συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM2,5 είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενώ ορισμένες περιοχές δείχνουν να κάνουν έναν επικίνδυνο «πρωταθλητισμό».
Ανάμεσά τους και η Νέα Καρβάλη.
Της έρευνας του Guardian, είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο μια καταδίκη της Ελλάδας για μεγάλη συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM10 στην Αθήνα κι άλλη μια για τους ίδιους λόγους τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο πόλεις έχουν μεγάλο πρόβλημα και στα μικροσωματίδια PM2,5 με υπερβάσεις του ορίου έως και 4 φορές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί τους να αναπνέου δηλητήριο.
Τα κακά νέα είναι πως στην ίδια κατηγορία είναι η Καβάλα, η Νέα Καρβάλη και άλλες περιοχές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρύπανση του αέρα από PM2,5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως σε όλη την Ευρώπη.
Η μεγάλη έρευνα του βρετανικού μέσου ενημέρωσης, συμπεραίνει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αναπνέουν τοξικό αέρα αφού μόλις το 2% του πληθυσμού διαμένει σε περιοχές όπου οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 δεν να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3).
Η έρευνα έχει λάβει υπόψιν της στοιχεία της περιόδου 2000-2019.
Η κατάσταση στο νομό Καβάλας
ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ
Σχεδόν το σύνολο της Θάσου (Λιμενάρια, Θεολόγος, Ποταμιά, Παναγία, Λιμένας, Ραχώνι, Πρίνος) είναι στην κατηγορία των 10 έως 12 μικρογραμμαρίων μικροσωματιδίων PM2,5 ενώ οι περιοχές Καλλιράχης και Μαριών είναι στην κατηγορία 8,5-10 και η περιοχή Σωτήρα στην κατηγορία 0-5.
ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
Ένα σημαντικό μέρος του Δήμου Παγγαίου (Ποδοχώρι, Πλατανότοπος, Μεσορόπη, Νικήσιανη, Γεωργιανή, Παλαιοχώρι, Κοκκινόχωμα, Ελευθερούπολη, Ελευθερές, Άγιος Ανδρέας, Κηπιά, Χρυσόκαστρο, Αυλή, Μελισσοκομείο, Σιδηροχώρι, Μεσσιά, Μυρτόφυτο, Φωλιά) είναι στην κατηγορία 8,5-10.
Άλλες περιοχές (Οφρύνιο, Ορφάνι, Κάριανη, Ακροπόταμος, Μουσθένη, Δωμάτια, Αντιφίλιπποι, Ελαιοχώρι, Νέα Ηρακλείτσα, Αμισιανά) είναι στην κατηγορία 10-12 ενώ η Νέα Πέραμος είναι στην κατηγορία 12-14.
ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ
Στο Δήμο Νέστου παρατηρείται επιβάρυνση σε περιοχές όπως η Χρυσούπολη και το γειτονικό Χρυσοχώρι (κατηγορία 14-16) και έπονται Ερατεινό, Αγίασμα, Νέα Καρυά, Κεραμωτή και Παράδεισος (12-14).
Οι άλλες περιοχές (Πηγές, Πέρνη, Γραβούνα, Ποντολίβαδο, Πετροπηγή, Ζαρκαδιά, Γέροντας, Ξεριάς, Αβραμυλιά, Διαλεκτό) είναι στην κατηγορία 10-12.
Λιγότερη επιβάρυνση παρατηρείται στις περιοχές Ελαφοχώρι, Δύσβατο, Μακρυχώρι, Άγιος Κοσμάς και Κεχρόκαμπος (8,5-10) και στον Πλαταμώνα (7,5-8,5) ενώ Λεκάνη και Διπόταμος είναι ακόμη χαμηλότερα (6-7,5).
ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Οι υψηλότερες τιμές μικροσωματιδίων παρατηρούνται στην δημοτική κοινότητα Καβάλας και στη Νέα Καρβάλη (από 16 έως 19) και ακολουθεί ο Αμυγδαλεώνας (14-16) και στη συνέχεια Κρηνίδες, Πολύστυλο, Ζυγός, Χαλκερό (12-14).
Καλύτερη εικόνα καταγράφεται σε Κρυονέρι και Λυδία (10-12) και ακόμη καλύτερη σε Φιλίππους (8,5-10), Παλαιά Καβάλα και Πολύνερο (7,5-8,5) και σε Κορυφές και Λιμνιά (6-7,5).
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Στην υπόλοιπη γειτονιά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την «μαυρίλα» της Καβάλας και της Νέας Καρβάλης, έχουν επίσης: Δράμα και Άγιος Αθανάσιος, πόλη Σερρών και περίχωρα καθώς και όλες οι πρωτεύουσες νομών της Θράκης.
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η γενική εικόνα της βορειοανατολικής Ελλάδας είναι καλύτερη από αυτήν της Θεσσαλονίκης ή της Δυτικής Μακεδονίας και πολύ καλύτερη από αυτήν γειτονικών χωρών όπως Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ευρώπη, παρατηρείται μια πολύ κακή κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ιταλίας, στα Βαλκάνια και την Πολωνία.
Σε μια μέση κατάσταση είναι η κεντρική Ευρώπη όπως πχ η Γερμανία ενώ σε καλύτερη κατάσταση η δυτική Ευρώπη όπως Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία.
Μπορείτε να δείτε την κάθε περιοχή χωριστά στον διαδραστικό χάρτη του Guardian
Τι είναι τα PM2.5
Τα σωματίδια PM2,5 έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα. Δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, είναι αρκετά μικρά ώστε να εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονές μας.
Ζώντας σε περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις είμαστε εκτεθειμένοι σε σοβαρές βλάβες για την υγεία μας.
Θεωρούνται ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο.
Τα PM2,5 προέρχονται από την καύση στερεών και υγρών καυσίμων, μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της οικιακής θέρμανσης και της κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Σχηματίζονται επίσης στον αέρα από χημικές αντιδράσεις μεταξύ άλλων ρύπων.
Ευθύνονται για ένα τεράστιο φάσμα ασθενειών, όπως πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο, εγκεφαλική δυσλειτουργία και πρόωρους τοκετούς.
Ενοχοποιούνται για χρόνιες παθήσεις και για πρόωρο θάνατο περισσότερων από 400.000 ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι μισοί θάνατοι θα αποφεύγονταν εάν ο αέρας στην Ευρώπη πληρούσε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3).
ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ GUARDIAN