Ο ΟΑΕΔ δεν έχει χρήματα για να δώσει την επιδότηση του 12%, είπε ο υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης ο οποίος ανακοίνωσε στους προέδρους των Επιμελητηρίων της Θράκης ότι το σχετικό μέτρο θα καταργηθεί με νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή.

 

Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και σε αυτή συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, εκπρόσωποι του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών και οι βουλευτές Αναστασία Γκαρά, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόδωρος Ρίζος, Ευστάθιος Γιαννακίδης, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

 

Μάλιστα ο υπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να καταβληθούν στις επιχειρήσεις τα χρήματα που οφείλονται για την 6ετία 2010-2015 ελλείψει πόρων!

 

Το μόνο ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό είναι ότι ίσως αποφασιστεί συμψηφισμός των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις με οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία δυνατότητα να αξιώσουν χρήματα (έστω με τη μορφή συμψηφισμού) για το έτος 2010 αφού το Υπουργείο δεν δείχνει καμία διάθεση να «πολεμήσει» την παραγραφή λόγω χρόνου.

 

Οι επιχειρηματίες πήραν κι άλλη υπόσχεση, ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα για δημιουργία νέου αντίστοιχου μέτρου από το νέο ΕΣΠΑ ή νέας επιδότησης από διαφορετικά προγράμματα.

 

Σημειώνεται ότι με το μέτρο του «12%» οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη επιδοτούνταν σε αυτό το ποσοστό για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων ως προς τη μισθοδοσία προσωπικού. Έτσι π.χ. σε μία μεγάλη επιχείρηση, για κάθε 7 εργαζόμενους, το κόστος του 8ου καλυπτόταν από το κράτος.

 

Στην πορεία, και συγκεκριμένα στο τέλος του 2009, το μέτρο αυτό άλλαξε για την περιοχή των νομών Καβάλας και Δράμας και η επιδότηση μειώθηκε στο 4% αλλά πριν προλάβουν οι τοπικοί φορείς να καταφέρουν την επαναφορά του στο 12%, άρχισαν και τα προβλήματα στην καταβολή των χρημάτων στο σύνολο της Περιφέρειας.

 

Βουλευτές και υπουργοί όλων των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια υπόσχονταν από τη μια την επαναφορά της επιδότησης για την Καβάλα από το 4 στο 12%, από την άλλη καταβολή των χρημάτων που όφειλε το κράτος.

 

Το… δούλεμα όμως πήγε σύννεφο, τίποτα δεν έγινε και για πρώτη φορά ένας υπουργός ξεκόβει κάθε ελπίδα και μάλιστα με τόσο κυνικό τρόπο.

 

Πάντως το μέτρο φαίνεται ότι είναι ακόμη ενεργό, στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και φαίνεται ότι αφορά σε ενίσχυση επιχειρήσεων παραμεθορίων περιοχών: βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, κτηνοτροφικές βιομηχανικού τύπου, ξενοδοχειακές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

 

Η επιδότηση, όπως λέει ο ΟΑΕΔ, είναι 12% επί του συνολικού κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου και 4% για τους νομούς Καβάλας και Δράμας.

 

**Για την Καβάλα και τη Δράμα παρέμεινε στο 12% το ποσοστό επιδότησης για τις επιχειρήσεις επεξεργασίας καπνού.

 

Εξάλλου, αντίστοιχη επιδότηση αλλά σε ποσοστό μόλις 1% δινόταν και για επιχειρήσεις στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και σε μέρος του νομού Μεσσηνίας.

 

Τέλος, στο πλαίσιο του ίδιου μέτρου επιδοτούνταν με 5% επιχειρήσεις γουνοποιίας και κατασκευής προϊόντων γούνας στους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.