Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες στην Καβάλα, αναδεικνύει το «Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας» με ανακοίνωσή του.

 

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο τα προβλήματα εστιάζονται στην πρόσδεση των πλοίων, στην έλλειψη ασφαλούς ενδιαίτησης, στην παραβίαση ωρών εργασίας και ανάπαυσης. 

 

Την καταγγελία δημοσιεύουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ τα οποία απαιτούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του.

 

Σύμφωνα με το «Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών»:

 

«Στις πορθμειακές γραμμές Πρίνου – Καβάλας και Λιμένα – Κεραμωτής δραστηριοποιούνται 16 πλοία και οι θέσεις πρόσδεσης είναι 14.

 

Το τελευταίο δίμηνο 2 πλοία των γραμμών για λόγους που μόνο οι εταιρείες γνωρίζουν μένουν παροπλισμένα και χωρίς δρομολόγια για όλο το καλοκαίρι με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα πλοία να μην έχουν πάντα χώρο πρόσδεσης στο νησί και τα πληρώματα να αναγκάζονται να διαμένουν στα πλοία χωρίς αυτά να παρέχουν δυνατότητα ενδιαίτησης.

 

Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια και πάρα τους κατά καιρούς ελέγχους του Λιμεναρχείου δεν έχει αλλάξει κάτι. Το πρόβλημα επιδεινώνεται τις τελευταίες μέρες λόγω της μη ύπαρξης θέσεων πρόσδεσης με αποτέλεσμα τα πληρώματα στα πλοία που έχουν απογευματινά δρομολόγια μετά το πέρας της εργασίας τους να κοιμούνται μέσα στα πλοία τους και μετά από 12 ώρες να επιστρέφουν στο νησί για τα τακτικά τους δρομολόγια. Ενδιαίτηση και ώρες ανάπαυσης δεν υπάρχουν.

 

Επίσης έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό να γίνονται μεθορμίσεις πλοίων με ελλιπή σύνθεση και μεθορμίσεις από λιμάνι σε λιμάνι χωρίς καν να αναφέρονται στα ημερολόγια των πλοίων και να μη συμπεριλαμβάνονται στο ωράριο εργασίας (τα πλοία δεν κινούνται μόνα τους, το πλήρωμά τους τα κινεί, άρα εργάζεται).

 

Παρακαλούμε να γίνεται έλεγχος για κάθε κίνηση των πλοίων. Καθώς και ο έλεγχος των ωραρίων εργασίας και ανάπαυσης να ελέγχεται όπως ακριβώς ορίζει η ΣΣΕ και όχι κατά πώς βολεύει τον κάθε πλοιοκτήτη.

 

 

Προκειμένου να κυλήσει χωρίς προβλήματα ως προς την εργασία και ανάπαυση των ναυτεργατών και την ασφάλεια των επιβατών, καλείστε να επιλύσετε το σοβαρό αυτό ζήτημα με τις δέουσες ενέργειες».

 

(Πηγή 902.gr)