Μία συναυλία πρόκειται να δώσουν την προσεχή Κυριακή 29 Νοεμβρίου οι «Βιρτουόζοι των Βρυξελλών» (The Brussels Virtuosi) στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «ΟΣΚΑΡ». Η συναυλία αρχίζει στις 20:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

Η Ορχήστρα Δωματίου “The Brussels Virtuosi” έρχεται από την πρωτεύουσα του Βελγίου στην Καβάλα, για μία απολαυστική συναυλία αφιερωμένη στην τέχνη των δύο κορυφαίων μουσουργών της οικογένειας Bach: του πατέρα, Johann Sebastian, και του πιο γνωστού από τους γιους του, Carl Philipp Emanuel.

 

Πάρτε μια γεύση από το βίντεο 

 

 

 

Τέσσερα κοντσέρτα για διάφορους συνδυασμούς απαρτίζουν το  πλούσιο πρόγραμμα της βραδιάς. Με την ορχήστρα συμπράττουν τέσσερις εξαίρετοι μουσικοί: ο Marc Grauwels – ένας από τους κορυφαίους φλαουτίστες παγκοσμίως, με σπουδαία διεθνή καριέρα· οι βιολονίστες Jean-Frédéric Molard και Red Gjeci· και ο νεαρός Έλληνας ταλαντούχος πιανίστας Αλέξανδρος Σαρακενίδης.

 

Το διεθνές σύνολο Brussels Virtuosi ιδρύθηκε το 1981 με πρωτοβουλία του φλαουτίστα Marc Grauwels. Η πρώτη τους συναυλία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Βρυξελλών. Σχήμα ευέλικτο, το σύνολο ερμηνεύει σπανιότερο ρεπερτόριο, εμφανιζόμενο ως τρίο, ως κουαρτέτο με φλάουτο ή ως Ορχήστρα Δωματίου.

 

Οι Brussels Virtuosi έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βαλονίας, της Φλάνδρας, του Χονγκ Κονγκ, του Ραβέλλο, της Σεούλ και του Τόκιο. Η ορχήστρα συχνά περιοδεύει στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, τον Καναδά, το Μεξικό και τη Βενεζουέλα. 

 

Έχει ηχογραφήσει έναν εντυπωσιακό αριθμό CD, που περιλαμβάνει κυκλοφορίες που έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία.

Με δισκογραφία που περιλαμβάνει πάνω από 60 προσωπικούς δίσκους, συνεργασίες με σημαντικές ορχήστρες και διεθνή καριέρα ως σολίστ, ο Marc Grauwels συγκαταλέγεται χωρίς αμφιβολία στους διασημότερους φλαουτίστες παγκοσμίως. Έχει συνεργαστεί σε μόνιμη βάση με τη Φλαμανδική Όπερα, την Όπερα των Βρυξελλών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βελγικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, και τη World Orchestra υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Carlo-Maria Giulini.

 

Συνθέτες απ’ όλο τον κόσμο έχουν γράψει έργα ειδικά γι’ αυτόν. Ο Ennio Morricone του έχει αφιερώσει το σολιστικό μέρος για φλάουτο από το “Cantate for Europe”, ο Astor Piazzolla το θρυλικό “Histoire du Tango” για φλάουτο και κιθάρα, και ο Γιάννης Μαρκόπουλος το Κονσέρτο για Φλάουτο που ακούστηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

 

Ανάμεσα στις δισκογραφικές του δουλειές ξεχωρίζει η συλλογή “The Flute Collection” από τη Naxos, που περιλαμβάνει 30 CDs, και η συμμετοχή του στην ηχογράφηση της συλλογής με τα 170 CDs που κυκλοφόρησε η Brilliant Classics, με αφορμή τη συμπλήρωση των 250 χρόνων από τη γέννηση του Mozart.

 

Ο βιολονίστας Jean-Frédéric Molard, απόφοιτος του Βασιλικού Ωδείου Μουσικής των Βρυξελλών, είναι μέλος της Ορχήστρας Δωματίου της Βαλλονίας και έκτακτο μέλος στην Φιλαρμονική Ορχήστρα της Λιέγης. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Mathilde Horlait-Dapsens.Από το 2003 συμπράττει με το σύνολο "Soledad", με το οποίο εμφανίζεται τόσο στο Βέλγιο όσο και στο εξωτερικό.

 

Ο Red Gjeci ξεκίνησε τις σπουδές του στο Βασιλικό Ωδείο Μουσικής της πόλης Mons. Συμμετέχει σε πολλές βελγικές ορχήστρες, μία εκ των οποίων είναι και η Βασιλική Ορχήστρα Δωματίου της Βαλλονίας και εμφανίζεται σε συναυλίες σε όλον των κόσμο είτε ως μέλος ορχήστρας είτε ως βιολιστής σε σύνολα κλασικής, ροκ ή παραδοσιακής μουσικής.

 

Ο Αλέξανδρος Σαρακενίδης είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους νέους Έλληνες πιανίστες, έχοντας χαρακτηριστεί ως καλλιτέχνης που συνδυάζει «δυναμισμό, δεξιοτεχνία και στυλιστική κατανόηση». Γεννήθηκε στις Σέρρες, όπου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε μικρή ηλικία. Από το 2003 συμμετέχει σε διάφορους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς – «Μαρία Χαιρογιώργου», «Φίλωνας», Σ.Α.Ω.Θ. (1ο Βραβείο), Konzerteum, «Ευαγγελία Τζιαρρή» (3ο Βραβείο) – αποσπώντας διάφορα βραβεία αλλά και ειδικές διακρίσεις. Από το 2012 είναι υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει ατομικά ρεσιτάλ πιάνου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού (Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), συμμετοχή σε φεστιβάλ πιάνου (Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013) και μουσικής δωματίου, αλλά και σύμπραξη με ορχήστρα σε έργα για πιάνο και ορχήστρα. Σπούδασε με τον Ίγκορ Πέτριν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 2009 με Δίπλωμα Πιάνου (Άριστα). 

 

Το 2011 αποφοίτησε επίσης από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στην εκτέλεση πιάνου (τάξη Ίγκορ Πέτριν) και γενικό βαθμό Άριστα. Έχει μελετήσει με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως οι S. Tiempo, N. Grubert, M. Molova, D. Rivera, L. Boyadjieva, M. Hauber, S. Osokins, Γ. Χατζηνίκος, Δ. Τουφεξής, Κ. και Γ. Πολυζωίδου. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 σπουδάζει με τον Alan Weiss στο LUCA School of Arts της πόλης Leuven του Βελγίου, έχοντας ήδη αποκτήσει μεταπτυχιακούς τίτλους στην πιανιστική εκτέλεση (με τη διάκριση “cum laude”) και στη μουσική δωματίου. 

 

Toν Ιούνιο του 2015 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του με την ανώτατη διάκριση (“summa cum laude”).

 

Δείτε εδώ προαναγγελία της επικείμενης εμφάνισης του σχήματος στην Αθήνα