Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και στο πλαίσιο της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ», διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η Κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (κτήριο πρώην Νομαρχίας Ροδόπης), στην Κομοτηνή και ώρα 9:00 π.μ.

 

Η κτηνοτροφία έχει έντονη παρουσία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, γεγονός που δηλώνει τη συνύπαρξη ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα κάνει φανερή την ανάγκη καθορισμού του βέλτιστου τρόπου συνέχισης αυτής της δραστηριότητας.

 

Αυτό θα βοηθήσει στην αειφορία των φυσικών πόρων, αλλά και τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.

 

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον περιφερειακό σχεδιασμό του τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς και στις μελλοντικές προοπτικές. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στη βιολογική κτηνοτροφία ως πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και στις εναλλακτικές μορφές κτηνοτροφίας, όπως η βουβαλοτροφία.

 

Οι παραβρισκόμενοι θα ενημερωθούν για τα καίρια προβλήματα των κτηνοτρόφων όπως οι ζωονόσοι, και συγκεκριμένα για την πρόληψη και διαχείριση αυτών.

 

Επιπρόσθετα, θα συζητηθεί η διαχείριση της βόσκησης αγροτικών ζώων στις προστατευόμενες περιοχές, η διαχείριση και απόρριψη των νεκρών ζώων και οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

 

Αναφορά θα γίνει και στην αλιευτική διαχείριση των λιμνοθαλασσών του ΕΠΑΜΑΘ, που αποτελεί και μια από τις κύριες δραστηριότητες στο Εθνικό Πάρκο, με ιδιαίτερα και γευστικά προϊόντα και είναι μια μορφή εκτατικής καλλιέργειας ψαριών.

 

Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό και οι παραβρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα διατύπωσης ερωτήσεων προς τους εισηγητές, κατά τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

 

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.