γράφει ο

Δήμος Ζαχαριάδης*

 

ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ

 

Το είδαμε κι αυτό. Περιχαρείς δημοσιογράφοι και κανάλια  διαλαλούσαν τις προηγούμενες μέρες  την επίσκεψη ΤΣΙΠΡΑ στις φυλακές Διαβατών για να εγκαινιάσει  την ίδρυση μονάδας απεξάρτησης  του ΚΕΘΕΑ. Θέλουμε από την πλευρά το ΚΚΕ να σχολιάσουμε το γεγονός και συγχρόνως να επεκτείνουμε τι συζήτηση και στο θέμα των ναρκωτικών.

 

Και πιο είναι το παράξενο και δεν πιστεύω ότι διαφωνεί κάποιος με αυτό. Το παράξενο είναι ότι ένας αρχηγός κόμματος και τώρα πρωθυπουργός  εγκαινιάζει μια μονάδα και φαίνεται να επικροτεί και να στηρίζει την μονάδα  που ως γνωστό στηρίζει και  στηρίζεται στα στεγνά προγράμματα. Το ΚΕΘΕΑ δεν παραδέχεται το διαχωρισμό σε μαλακά και σκληρά ναρκωτικά. Σαν κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ  όχι μόνο δεν συντάσσεται με τις θέσεις του ΚΕΘΕΑ αλλά  βρίσκεται θα λέγαμε και στην αντίθετη πλευρά. Να ποιες είναι οι θέσεις και τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και βέβαια της νεολαίας του ως πιο πρωτοπόρο  και επαναστατικό; κομμάτι της «κυβερνώσας αριστεράς»:

 

*Δεν πέρασε ένας χρόνος  9/5/2015, ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών (δείτε τι μέρα διάλεξαν οι παραχαράκτες της παγκόσμιας ιστορίας), που η νεολαία  και το ‘’τμήμα δικαιωμάτων’’ του ΣΥΡΙΖΑ (κυβέρνηση πλέον της αριστεράς) διοργάνωσαν εκδήλωση για τη διάδοση των ναρκωτικών στο Σύνταγμα. Με την ευκαιρία να δούμε την ανακοίνωση με την οποία  καλωσόρισαν αυτή την εκδήλωση ο σύλλογος εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και  18ΑΝΩ.

 

«στις σύνθετες συνθήκες κοινωνικής , αξιακής και οικονομικής κρίσης , που εντείνουν την παθογένεια  της καθημερινής συμπεριφοράς και πολλαπλασιάζουν την προσφυγή σε εξαρτητικές ουσίες, το αίτημα για νομιμοποίηση της χρήσης δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες , τουλάχιστον σε όσους και όσες επιλέγουν την αντίσταση και όχι τη φυγή»

 

 Και παρακάτω:

 

«Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση του εξαρτημένου αντιπαλεύοντας στην πράξη την επιδερμική και ισοπεδωτική λογική ‘όποιος είναι με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών είναι με τη καταστολή του χρήστη’».

 

ΑΚΟΜΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ:

 

*Συμφωνεί με την πολιτική της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά. Ζητάει την πλήρη απελευθέρωση των ναρκωτικών, την αποποινικοποίηση της χρήσης, τη συνταγογράφηση και χορήγηση υποκατάστατων  από τα δημόσια νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς.

 

* Ψήφισε το νόμο του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση της χρήσης, κατοχής και προμήθειας ναρκωτικών. Στηρίζει και δέχεται τους «χώρους υγιούς  χρήσης»

 

Στις θέσεις του για τα ναρκωτικά 2015: στο κομμάτι της θεραπείας δεν κάνει καμιά ουσιαστική αναφορά στα «στεγνά»  θεραπευτικά προγράμματα

-Τίθεται επί τάπητος η επέκταση των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων ηρωίνης

-Ισχυρίζεται ότι στηρίζει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών απεξάρτησης, χωρίς όμως να ζητά την κατάργηση του ιδιωτικού τομέα, ενώ έχει ψηφίσει το Ν.4139/2013, που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των δομών πρόσληψης  και θεραπείας.

 

Βλέποντας λοιπόν όλα αυτά αναρωτιέται κανείς: Τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι;

 

Είναι φανερό λοιπόν και γίνεται καθημερινά πιο φανερό ο τρόπος λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και του «ΠΙΝΟΚΙΟ». Άλλα θα έχουμε ως πρόγραμμα, άλλα θα δείχνουμε στον κόσμο ότι πράττουμε και  όσοι τσιμπήσουν τσίμπησαν.

 

  Έτσι και στη γενικότερη πολιτική του δράση:

Ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, το οποίο, έτσι λένε, ότι είναι κακό, αλλά το έκαναν για το καλό της πατρίδας(βλ. κεφάλαιο). Άσε που θα κάνουν αγώνα για να μας έρθει πιο μαλακό.

 

Ψηφίζουν τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και αυτός είναι αντιλαϊκός , έτσι λένε, αλλά είναι πατριωτισμός(βλ. Βαλαβάνη, εσχάτως της ΛΑ.ΕΝ).

 

Αλλά ας μη γελιόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως καθαρά αστικό κόμμα, τώρα και με τη βούλα,  δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων αυτών που τον έβαλαν στο τιμόνι της εξουσίας στη χώρα μας.

 

Αλλά ας επανέλθουμε στο κυρίως θέμα μας, που είναι τα ναρκωτικά.

 

Η  «Απελευθέρωση» των ναρκωτικών είναι η χαρά ‘όσων θέλουν τη νεολαία κυρίως «κοιμισμένη», χαμένη στους ψεύτικους παραδείσους των ναρκωτικών και όχι πρωταγωνιστή  στον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια, σύγχρονα δικαιώματα και πραγματική ελευθερία.

 

Χρειαζόμαστε και γι αυτό παλεύουμε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

 

Οι θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα των ναρκωτικών πάντα ήταν ξεκάθαρες, γιατί το θέμα αυτό έτσι επιβάλλει, και πάντα από τη σκοπιά των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Το ΚΚΕ, με την «ξύλινη γλώσσα του», πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

 

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι αντίθετο με τις πολιτικές της νομιμοποίησης και των υποκατάστατων ,στην ιδιωτικοποίηση των υπαρχουσών υπηρεσιών απεξάρτησης και πρόληψης. Στηρίζει  ταυτόχρονα τη μόνη ρεαλιστική λύση που είναι  η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης – θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

 

Η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η πολιτική της ανταγωνιστικότητας  και του ιμπεριαλιστικού πολέμου , προσθέτουν καθημερινά εμπόδια στους νέους και τις νέες. Το χειρότερο σήμερα είναι η κυρίαρχη λογική της ανοχής και του συμβιβασμού με το φαινόμενο η λογική του περιορισμού της βλάβης, η ανοχή στα «μαλακά» η ανοχή στο συμβιβασμό και τη συναίνεση και μάλιστα η ταύτιση της ανοχής με τη λεγόμενη λογική του ρεαλισμού.

(Σ’ αυτό τον τομέα παίρνει άριστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

 

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: 

1.Όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Κανένας διαχωρισμός μαλακών – σκληρών.

2.Όχι στην αποποινικοποίηση του χασίς.

3.Πολιτική μείωσης της ζήτησης , όχι της βλάβης.

4.Δημιουργία Πανελλαδικού Δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχές υπηρεσιών πρόληψης , απεξάρτησης, στο πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς συμμετοχή ιδιωτών.

5.Θέσπιση προγράμματος για την εφαρμογή πρωτογενούς πρόληψης, που θα στοχεύει τα αίτια και όχι τα αποτελέσματα της τοξικομανίας.

6. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα πρόληψης, απεξάρτησης.

«Σε θέλουν σκλάβο να χτυπάς να χτυπάς το κούτελο στο χώμα, Χασίσι αν θες μετά χαράς.

Αλλά όχι ελευθερία» έγραψε ο Βάρναλης.

                                                                                                         

Καβάλα 11/11/2015

 

*Ο Δήμος Ζαχαριάδης είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ