γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Αν κάτι θα βαρεθούμε να κάνουμε στη νέα χρονιά που ξημερώνει είναι ότι θα ψηφίζουμε…

 

Οι κάλπες που ήδη έχουν βγει και τις γυαλίζουν θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο και θα χρησιμοποιηθούν μια, δύο, μπορεί και τρεις φορές για τις εθνικές εκλογές, μέχρι το καλοκαίρι, ενώ θα ξαναστηθούν μετά το θέρος στον καιρό που έχει ορισθεί αρχές Οκτωβρίου στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές!

 

Με άλλα λόγια δουλειά δεν είχαμε, και δουλειά βρήκαμε για να εκλέξουμε αλήθεια τι; Ποιόν; Γιατί; Κανείς δεν γνωρίζει…

 

Την ώρα που η ημερομηνία των εκλογών παραμένει ρευστή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του για το πώς θα κινηθεί μετά τις γιορτές στο πατρικό του στα Χανιά κι όχι στο Μέτσοβο όπως είχε πει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, διάφορα σενάρια συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου), με τη δεύτερη κάλπη να είναι πιθανότερο να στηθεί είτε στις 8 είτε στις 15 Μαΐου.

 

Με άλλα λόγια μετά τα Βάγια έρχεται το σταύρωσον αυτόν και μετά η ανάσταση και πάει λέγοντας.

 

Το ρεπορτάζ προσδιορίζει πέντε λόγους που ο πρωθυπουργός τείνει να επιλέξει την παραπάνω ημερομηνία.

 

Αφενός με αυτόν τον τρόπο εξαντλείται ουσιαστικά η κυβερνητική θητεία, άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται συνεπής στην δέσμευσή του (στο υπουργικό συμβούλιο) για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αφετέρου θα έχουν αποσαφηνιστεί μία σειρά από εξαγγελίες που έχουν γίνει, όπως το market pass, η αύξηση των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, την 1η Μαΐου.

 

Η 9η Απριλίου είναι η Κυριακή των Βαΐων, μία εβδομάδα πριν το Πάσχα, και ο χρόνος μέχρι την προκήρυξή τους επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει επαρκή κοινοβουλευτικό χρόνο για την ψήφιση μεταρρυθμίσεων (όπως αυτή για τα «πόθεν έσχες»), καθώς και να έχει σχηματίσει καθαρή εικόνα για την δημοσιονομική κατάσταση, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού βρίσκεται και η διαμόρφωση συνθηκών που θα περιγράφουν την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

 

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το πρόβλημα που μελετούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι, ωστόσο, οι ετεροδημότες που θα πρέπει να μετακινηθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες μία εβδομάδα πριν το Πάσχα -όταν δηλαδή γίνεται παραδοσιακά η μετάβαση προς τους προορισμούς της επαρχίας-, ενώ είναι σαφές πως με αυτό το σενάριο, που κατά την εφημερίδα θεωρείται βέβαιο, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών (τρεις ημέρες για κάθε ένα από τα τρία πρώτα κόμματα, χωρίς, φυσικά, την υποχρέωση να εξαντληθεί αυτό το περιθώριο) θα υλοποιηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα. Το τελευταίο δεν είναι σύνηθες και δημιουργεί προβληματισμούς, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.

 

Και όπως να έχει το πράγμα, κάθε καθυστέρηση ενέχει και το στοιχείο της έκπληξης που ίσως να μην αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις, αλλά στην κάλπη…

 

Πάμε τώρα στις δημοσκοπήσεις που σύμφωνα με την Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», δίνει σταθερό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες.

 

Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 16-21 Δεκεμβρίου και σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με διαφορά 8,1 ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,4% έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τι βλέπουμε εδώ;

 

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας της Marc είναι η υποχώρηση κατά 1,1% του ΠΑΣΟΚ, από την οποία ενισχύονται η ΝΔ σε ποσοστό 0,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,6%.

 

Η παράταξη του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεντρώνει πλέον ποσοστό  10,5% – οριακά δηλαδή πάνω από διψήφιο ποσοστό – που είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και ανέλαβε την αρχηγία.

 

Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκολλάει από το 23% που ήταν και πολύ ύποπτο να έχει τέτοια υστέρηση και τσιμπάει από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που δεν τα πάει και τόσο καλά.

 

Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡΑ25, το οποίο με το 3,1% που συγκεντρώνει φαίνεται να καταφέρνει να μπει στη Βουλή.

 

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ, ή προκρίνει τη λύση μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ.

 

Περισσότεροι από το 50% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας απέναντι στην Τουρκία (54,5%) και να διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις (50,1%).

 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει μεγαλύτερη απήχηση στους πολίτες, με το 47,7% να έχει θετική γνώμη.

 

Την ίδια ώρα θετική άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα έχει το 33,4%, προσπερνώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έπεσε στο 32,4% (σ.σ. από τον Μάρτιο έχει χάσει πάνω από 10%).

 

Όσον αφορά τα ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες το 81,3% βάζει ως προτεραιότητα την ακρίβεια με 81,3%. Στη συνέχεια ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά θέματα με 41%, ενώ η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας βρίσκονται στην 3η θέση με 37,2%.

 

Και από δω και πέρα …κομπολόι και καφετζού! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ…