Στις 5 Νοεμβρίου ο κλάδος αποκτά δημοκρατικά εκλεγμένους αιρετούς εκπροσώπους σε ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ! Αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Καβάλας με αφορμή τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια.

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

 

Τη διετία που πέρασε τα ΠΥΣΔΕ, τα ΑΠΥΣΔΕ και το ΚΥΣΔΕ έμειναν χωρίς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, αφού το ΥΠΑΙΘ αντί να ακυρώσει τις εκλογές και να προβεί σε διάλογο, μετά την τεράστια αποχή από τις εκλογές, «καινοτόμησε» και με τροπολογία έδωσε το δικαίωμα στον εργοδότη να διορίζει τον εκπρόσωπο των εργαζομένων!

 

Η κατάληψη των θέσεων αυτών από «προθύμους» είχε ως αποτέλεσμα την πιο αντιδημοκρατική, αδιαφανή και αναξιοκρατική λειτουργία των ΥΣ των τελευταίων δεκαετιών. Ρουσφέτια, πελατειακές σχέσεις και καταπάτηση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, καταργώντας την ουσιαστική λειτουργία των ΥΣ και γυρίζοντας την εκπαίδευση δεκαετίες πίσω, σε άλλες σκοτεινές εποχές… 

 

Η πρωτοφανής αδιαφάνεια που επικράτησε στις αποφάσεις των ΥΣ διέλυσε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και κεκτημένα που προήλθαν από αγώνες δεκαετιών.

 

Είναι επιτακτική η ανάγκη ενεργοποίησης των δημοκρατικών αντανακλαστικών του Κλάδου ενάντια στα σχέδια του ΥΠΑΙΘ για αποδυνάμωση και απαξίωση του ρόλου του αιρετού, ενάντια στην διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, ενάντια στην αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία.

 

Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ της ΕΛΜΕ αποφάσισε τη συμμετοχή στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων.

 

Πρόκειται για  απόφαση ευθύνης, ισχυρό πολιτικό μήνυμα για την υπεράσπιση του θεσμού του αιρετού και τη μοναδικό τρόπο να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στα ΥΣ.

 

Δώσαμε, ως κλάδος, μεγάλους αγώνες για να υπάρχουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα ΥΣ, για να αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά του κλάδου.

 

Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι/ες εκπρόσωποί μας διασφάλιζαν την διαφάνεια και την ορθή λειτουργία των ΥΣ. Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε την κατάκτησή μας αυτή!

 

Το 2020 με αποφασιστικότητα και ενότητα καταφέραμε μία μεγάλη πολιτική νίκη, αφού εκφράστηκε η πάνδημη διαφωνία με το νόμο της υπουργού, όπως αυτή καταγράφηκε με την αποχή κατά 93% από τις εκλογές-παρωδία που διεξήγαγε.

 

Το 2022 μπορούμε να καταφέρουμε μία ακόμα νίκη, μεγαλύτερη αυτή την φορά!

 

Να πάρουμε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια πίσω!

 

Να πάρουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα πίσω!

 

Να εκδιώξουμε με την ψήφο μας όλους τους «ημέτερους» της υπουργού από τα Υπηρεσιακά μας Συμβούλια!

 

Είναι στο χέρι μας και είναι ζήτημα δημοκρατίας!

 

Να αξιοποιήσουμε το όπλο της ψήφου μας για να εκλέξουμε αιρετούς που θα προασπίζονται πραγματικά τα δικαιώματά μας!

Σε αυτήν την συγκυρία η αποχή από τις εκλογές θα ευνοήσει τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΙΘ.

Είναι αυτονόητο ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει τις ηλεκτρονικές εκλογές, όπως άλλωστε αποφάσισε και το 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΙΣΩ!

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!

 

Καλούμε όλες και όλους τους/τις συναδέλφους να αποπέμψουν από τα ΥΣ με την ψήφο τους όσους και όσες συνέβαλαν, άμεσα ή έμμεσα, στην αδιαφανή λειτουργία των ΠΥΣΔΕ, των ΑΠΥΣΔΕ και του ΚΥΣΔΕ!

Ψηφίζουμε αιρετούς που θα προασπίζονται τα δικαιώματά μας!

 

ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!