Τη μνήμη των σφαγιασθέντων κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής τίμησε ο Δήμος Καβάλας με εκδηλώσεις που έγιναν το πρωί της Κυριακής στην περιοχή των Φιλίππων. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι βουλευτές Τάνια Ελευθεριάδου και Μακάριος Λαζαρίδης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης

 

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο Δήμος Καβάλας αναφέρει:

 

«Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδημάρχο Πρωτογενούς Τομέα, Θόδωρο Παπαδόπουλο και παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και της θρησκευτικής ηγεσίας της περιοχής μας και πλήθους κόσμου, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022, στην κοινότητα Φιλίππων, προς τιμήν των σφαγιασθέντων από τις δυνάμεις της βουλγαρικής κατοχής, στις 4 Οκτωβρίου 1941.

 

Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων και πολιτιστικών συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κρηνίδων, και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.

 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, προβλήθηκε στην κεντρική αίθουσα του ΚΠΕ Φιλίππων, το ντοκιμαντέρ "Η σφαγή των Φιλίππων" (συμπαραγωγή Δήμος Καβάλας - Δημωφέλεια - Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων - ENA Channel), το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία και μαρτυρίες για τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του χωριού.

 

Η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη

 

"Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση να μην σιωπούμε απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την Ελευθερία μας.

 

Το κερί που ανάβουμε σήμερα δεν είναι μόνον για να δηλώσουμε τη θύμησή μας γι’ αυτούς που δολοφόνησαν οι Βούλγαροι τον Οκτώβρη του 1941.

 

Περισσότερο το ανάβουμε και φέτος για να διαδηλώσουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα όσα πέρασε τούτος ο τόπος και ολόκληρη η ανθρωπότητα από τους φασίστες.

 

Το ανάβουμε για να υπογραμμίσουμε τη βούλησή μας να αγωνιζόμαστε συνεχώς, ώστε ποτέ ξανά να μην εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού.

 

Το ανάβουμε για να δουν όλοι ότι μένει άσβεστη η φλόγα μας για Δημοκρατία και Ειρήνη κι ότι αυτή η φλόγα είναι προσκλητήριο για όσους ακόμη και σήμερα υποστηρίζουν φασιστικές ιδέες, είναι χαστούκι για να ξυπνήσουν και να αντιληφθούν το λάθος τους, είναι καμπάνα για να καταλάβουν ότι ο φασισμός δεν ταυτίζεται πουθενά με τον πατριωτισμό, κι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή.

 

Τους καλούμε να ακούσουν τις μαρτυρίες από όσα τράβηξαν οι άνθρωποι από την Γερμανο-Βουλγαρική Κατοχή που βύθισε το χωριό στο πένθος, και να έρθουν να προσκυνήσουν σ’ αυτό το μνημείο, ένα μνημείο που δεν έγινε μόνον για όσους σφαγιάστηκαν στους Φιλίππους, αλλά και για τα εκατομμύρια που χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται από κάποιους που έκαναν ιδεολογία τους το μίσος και το χρήμα.

 

Να έρθουν κι οι σημερινοί Βούλγαροι, που αγαπούν και γεύονται τις ομορφιές του τόπου μας, να μάθουν για τους προγόνους τους, ώστε, κι αυτοί με τη σειρά τους, να μην επιτρέψουν να ξαναγίνει τέτοιο κακό.

 

Οι δολοφονημένοι των Φιλίππων θα μας θυμίζουν πάντα το ΠΟΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

 

Ας είναι αιώνια η μνήμη τους".

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ