Κατά 8% εκτιμά ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ότι θα αυξηθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2023, με την εφαρμογή του Νόμου Βρούτση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.

 

Ο σύλλογος ζητά από την κυβέρνηση στήριξη και όχι αφαίμαξη.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

 

Ο «νόμος Βρούτση» (ν.4670/20) προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι εισφορές για τους ελευθέρους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες θα αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με το μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

 

Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι θ αυξηθούν κατά τουλάχιστον 8%.

 

Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη που θα επιδεινώσει την άσχημη κατάσταση της αγοράς αυξάνοντας τις χρεωκοπημένες επιχειρήσεις και δεν θα επιλύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα στον ΕΦΚΑ.

 

Στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η προοπτική επιβίωσης για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και να υπάρξουν ουσιαστικές ρυθμίσεις των οφειλόμενων εισφορών.

 

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο με έναν επικείμενο χειμώνα «λαίλαπα» και το μόνο που χρειάζονται οι επιχειρήσεις είναι στήριξη και όχι μια επιπλέον αφαίμαξη.

Ως εκ τούτου ζητάμε την αναστολή του νόμου εν μέσω έντονης πληθωριστικής κρίσης για να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών.